Přepanelování Victron Smartsolar 150/100 – zkušenosti a limity výkonu
Souhrn tématu
Victron Smartsolar 150/100 umožňuje připojení FV pole až do 5800 Wp s maximálním vstupním napětím 58 V a proudem 70 A, přestože výstupní proud může dosahovat až 100 A. Přepanelování nad tento limit vyžaduje zvážení ochranných prvků, jako jsou pojistky a diody, aby nedošlo k poškození regulátoru. Optimální zapojení panelů (sériově a paralelně) a vliv stínění na proudové a napěťové parametry jsou klíčové pro efektivní využití a bezpečný provoz systému.
- pibi
- Reputace:415
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Přepanelování Victron Smartsolar 150/100 – zkušenosti a limity výkonu
Stíny mi chodí po všech a budou i na tom, co je momentálně ve výstavbě, takže jsem zvolil vše 3S. Dnes bych možná udělal 2S ze 72článkových panelů.
Na JV střeše stíní od podzimu do jara sousedovy břízy, přes JZ na hospodářské budově postupně prochází stín štítu mojí střechy a stožáru s anténami, protože dům je vyšší. Na tom co je ve výstavbě budou chodit stíny ze stromů na zahradě. Nikde na pozemku nemám místo, kde by ráno vyšlo sluce a večer zapadlo beze stínu, takže pracuji s tím, co je k dispozici.
V letním horku jsou stromy velká výhoda, stačí zajít 1km do centra našeho městečka a tam si připadám jako v peci. Pokud zaprší, tak pod jabloní sbírám kromě jablek i jiné plody.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934