Nákupy z Číny
Souhrn tématu
Uživatel sdílí svou zkušenost s nákupy z Číny, zejména s problémy spojenými s dopravou přes DHL, celním řízením a dodatečnými poplatky za clo a DPH. Diskutuje o nevýhodách některých přepravních společností, které si účtují vysoké poplatky za vyřízení celního řízení, a radí, jak postupovat při sporech s prodejci na tržištích jako Aliexpress. Zároveň upozorňuje na důležitost informovanosti a zkušeností při nákupech z Číny, aby se předešlo nepříjemným překvapením a zbytečným nákladům.
- unicast
- Reputace:566
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nákupy z Číny
A oni mu odpovědí, že to bola špedícia nebo colná deklarácia anebo jakýkoli jiný prefabrikovaný bullshit. Tahle celní agenda, to je stát ve státě, na Slovensku pak tuplem, oficiálně jsem tam něco jednou vyvážel (ještě před EU) a byla to naprosto příšerná a taky dost drahá zkušenost, nikdy víc.Valdano píše: úte zář 15, 2026 4:45 pmPokud jste poplatkový lístek nedostal tak to reklamujte a vyžádejte si od Slovenské pošty zpětně vysvětlení k té částce 6.2€.
- soami
- Reputace:118
- Lokalita: Posázaví
- Chci prodávat energii: NE
Pokud není prodejce registrovaný v IOSS, nebo nevybírá clo a DPH, nebo transakci IOSS nepředal do EU, tak pošta nevidí, že bylo clo+DPH uhrazeno a rozjede vlastní celní řízení, včetně své přirážky za celní deklaraci (Česká pošta +150 Kč). Už se mi to v minulosti stalo. U AE to je to součástí platby (do limitu 150 EUR).Jinak jsem si všimnul, že clo 3 EUR /HS code někteří CN prodejci dali do jednotkové ceny. Takže místo cla za 3 EUR za 10ks ve stejném celním zařazení, se platí v ceně 3EUR za každý kus - což je samozřejmě úplně mimo pro levné věci. Ale to je vidět na první pohled - že je to drahé. A mj. od 1.11. se ke clu v EU přidá další výpalné...TomHC píše: úte zář 15, 2026 10:08 amDnes som sa pekne vytočil, prišiel mi balíček z Číny, na tovar v hodnote 4.71€ mi pripočítali 3.7€ poplatok za malý balíček mimo EÚ a poštárka chcela ešte clo 6.2€
- JirkaE
- Reputace:423
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Já měl poslední objednávku za 200Eur cca 2 týdny zpět a už mám půlku doma bez dalších doplatků za cenu která byla na Aliku druhá půlka za cca 100Eur má ještě přijít. Tak snad bude vše OK.
Zajímavost od Číňana sem ale dnes viděl, jako reklamu v emailu - baterie s 16S články 314Ah s vestavěným 6kW měničem v jedný bedýnce
https://www.ebay.de/itm/366541503461
Zajímavost od Číňana sem ale dnes viděl, jako reklamu v emailu - baterie s 16S články 314Ah s vestavěným 6kW měničem v jedný bedýnce
https://www.ebay.de/itm/366541503461
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Kajap
- Reputace:17
- Lokalita: Okoli
Já když jsem objednával z renogy (z Německa) tak mi došly zásilky té objednávky přes 3! různé dopravce v jeden den 
Ad to výpalné - to je konec to smetí https://www.capmad.com/post/after-the-3 ... aliexpress
Lokální obchodníci se asi radují
Ad to výpalné - to je konec to smetí https://www.capmad.com/post/after-the-3 ... aliexpress
Lokální obchodníci se asi radují
- gupa
- Reputace:191
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Je to trh s levným zbožím.
Po zamezení takového trhu. Sníží se spotřeba. Co to znamená dál se ví. U nafty je to třeba u mne místo plné nádrže palivo za 20€. (500Kč) U jiných položek to může znamenat prostě omezení spotřeby za určitý období protože psychologie je hodně silná když dojde na restrikce typu odebírání peněz za činnost místo adekvátní odměny a návratu hodnot v cyklech peněz. Může to mít vliv třeba i na cenu připojení k internetu. Pokud tam budou informace které budou přeplněné reklamou s předraženou nabídkou nebo s nabídkou kterou nebude možné akceptovat, takový internet pro konzumenta čehokoli, je kničemu.
Takže zřejmě dojde doba otázek, proč budovat sítě přes které nikdo nebude chtít nakupovat. Vznikají už nějakou dobu neférové nabídky od jednoho skladu typu několik eshopů, jeden dominantně předražený a několik dalších odstupnovitě levnějších. Portfolio zboží stejné podle položek a obrázků. Takže nové prodejní tlaky na předražené zboží.
Mít levný zboží na trhu je jedním důvodem přijímámí nových členských států do EU. Pokud se EU přestane rozšiřovat, musí nastat řízená produkce levné síly aby pokryla předražený trh z poplatků a daní a cel. V tom třeba inflace při nastavování nových cen funguje docela dobře, stejně jak i jiné, jako nižší dorovnávání důchodů než je třeba, rušení sociálních jistot, atp. Místo snížení nebo rušení poplatků daní a cel nastává toto popsané.
Po zamezení takového trhu. Sníží se spotřeba. Co to znamená dál se ví. U nafty je to třeba u mne místo plné nádrže palivo za 20€. (500Kč) U jiných položek to může znamenat prostě omezení spotřeby za určitý období protože psychologie je hodně silná když dojde na restrikce typu odebírání peněz za činnost místo adekvátní odměny a návratu hodnot v cyklech peněz. Může to mít vliv třeba i na cenu připojení k internetu. Pokud tam budou informace které budou přeplněné reklamou s předraženou nabídkou nebo s nabídkou kterou nebude možné akceptovat, takový internet pro konzumenta čehokoli, je kničemu.
Takže zřejmě dojde doba otázek, proč budovat sítě přes které nikdo nebude chtít nakupovat. Vznikají už nějakou dobu neférové nabídky od jednoho skladu typu několik eshopů, jeden dominantně předražený a několik dalších odstupnovitě levnějších. Portfolio zboží stejné podle položek a obrázků. Takže nové prodejní tlaky na předražené zboží.
Mít levný zboží na trhu je jedním důvodem přijímámí nových členských států do EU. Pokud se EU přestane rozšiřovat, musí nastat řízená produkce levné síly aby pokryla předražený trh z poplatků a daní a cel. V tom třeba inflace při nastavování nových cen funguje docela dobře, stejně jak i jiné, jako nižší dorovnávání důchodů než je třeba, rušení sociálních jistot, atp. Místo snížení nebo rušení poplatků daní a cel nastává toto popsané.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
- Valdano
- Reputace:324
- Lokalita: Česká Lípa
Běžně se takový poplatek neúčtuje, proto bych doporučoval, aby si TomHC k tomu u slovenské pošty zjistil podrobnosti. Pokud to byl nějaký problém na straně odesílatele/prodejce v tom smyslu, že neuhradil vůči EU CLO a DPH nebo nezadal správně data do systému tržiště ve vztahu k tomu co bylo zaplaceno při nákupu podle obrázku, který tu TomHC přiložil, pak doporučuji si k tomu od slovenské pošty vyžádat doklad a poté otevřít na příslušném tržišti spor (pravděpodobně šlo o Aliexpress) a s doložením příslušného dokumentu o tom, že bylo znovu stanoveno CLO a DPH v cílové zemi pak požadovat vrácení při nákupu zaplaceného DPH i CLA a pokud prodejce nebude reagovat tak eskalovat spor k rozhodnutí správcem tržiště.unicast píše: úte zář 15, 2026 8:51 pmA oni mu odpovědí, že to bola špedícia nebo colná deklarácia anebo jakýkoli jiný prefabrikovaný bullshit... Tahle celní agenda, to je stát ve
Samotný prodejce být registrovaný v IOSS nemusí pokud prodává na tržišti, které zastřešuje veškeré prodejce na tržišti svým globálním IOSS. Podle toho obrázku od TomHC se zřejmě jednalo o nákup na Aliexpress což je tržiště, které zastřešuje všechny prodejce v něm svým vlastním IOSS. Prodejci na Aliexpress mají správcem tržiště definované povinnosti ve vztahu k datům, které musí poskytovat tržišti k tomu, aby vše proběhlo bez problému. Pokud prodejce něco opomenul/nedodržel a ze strany slovenské celní správy v důsledku toho došlo při proclívání té zásilky ke stanovení DPH a CLA znovu jako by vůbec nebylo zaplaceno už při prodeji, v takovém případě je potřeba si k tomu od slovenské pošty vyžádat doklad a poté to uplatnit v rámci sporu na tržišti jak už jsem zmínil výše. Pokud prodejce nedodržel své povinnosti vůči Aliexpress tak je dle mého názoru šance na to, že v případě eskalace sporu rozhodne správa tržiště ve prospěch kupujícího a přizná vrácení příslušné částky CLA a DPH zaplacené při nákupu.soami píše: úte zář 15, 2026 9:07 pmPokud není prodejce registrovaný v IOSS, nebo nevybírá clo a DPH, nebo transakci IOSS nepředal do EU, tak pošta nevidí, že bylo clo+DPH uhrazeno a rozjede vlastní celní řízení...