Nákupy z Číny
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí své zkušenosti s nákupy z Číny, zejména s dopady celních poplatků, DPH a výběrem přepravce. Diskuze upozorňuje na rizika spojená s využitím služeb DHL, která často účtuje vysoké poplatky za celní řízení a omezuje možnosti osobního vyřízení. Zároveň je zmíněna změna pravidel EU od 1.7.2026, kdy se zavádí paušální clo 3 € na celní druh zboží do hodnoty 150 € a povinnost platit DPH, což může výrazně ovlivnit náklady při nákupech z Číny.
- unicast
- Reputace:565
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nákupy z Číny
A oni mu odpovědí, že to bola špedícia nebo colná deklarácia anebo jakýkoli jiný prefabrikovaný bullshit. Tahle celní agenda, to je stát ve státě, na Slovensku pak tuplem, oficiálně jsem tam něco jednou vyvážel (ještě před EU) a byla to naprosto příšerná a taky dost drahá zkušenost, nikdy víc.Valdano píše: úte zář 15, 2026 4:45 pmPokud jste poplatkový lístek nedostal tak to reklamujte a vyžádejte si od Slovenské pošty zpětně vysvětlení k té částce 6.2€.
- soami
- Reputace:118
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nákupy z Číny
Pokud není prodejce registrovaný v IOSS, nebo nevybírá clo a DPH, nebo transakci IOSS nepředal do EU, tak pošta nevidí, že bylo clo+DPH uhrazeno a rozjede vlastní celní řízení, včetně své přirážky za celní deklaraci (Česká pošta +150 Kč). Už se mi to v minulosti stalo. U AE to je to součástí platby (do limitu 150 EUR).Jinak jsem si všimnul, že clo 3 EUR /HS code někteří CN prodejci dali do jednotkové ceny. Takže místo cla za 3 EUR za 10ks ve stejném celním zařazení, se platí v ceně 3EUR za každý kus - což je samozřejmě úplně mimo pro levné věci. Ale to je vidět na první pohled - že je to drahé. A mj. od 1.11. se ke clu v EU přidá další výpalné...TomHC píše: úte zář 15, 2026 10:08 amDnes som sa pekne vytočil, prišiel mi balíček z Číny, na tovar v hodnote 4.71€ mi pripočítali 3.7€ poplatok za malý balíček mimo EÚ a poštárka chcela ešte clo 6.2€