Návratnost FVE v r.2006

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ekonomickou návratnost fotovoltaických elektráren (FVE) v roce 2006, porovnává jednoduché řešení ohřevu vody pomocí solárních panelů s plnotučnou FVE s bateriemi. Autor rozebírá náklady, úspory a dobu návratnosti investice, která se pohybuje mezi 6 až 13 lety v závislosti na velikosti baterie a konfiguraci systému. Zároveň se diskutuje o vlivu cen elektřiny, výpadcích proudu a praktických aspektech provozu FVE bez dotací.
cipis
Moderátor
Reputace:1051
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Návratnost FVE v r.2006

Nový příspěvek od cipis »

Ano, ale pokud ty promenne nejdou vyjadrit penezi, tak se nemuze pouzivat pojem "ekonomicky smysl".
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kajap
Reputace:17
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

unicast píše: sob zář 12, 2026 12:47 pm
Takže v závěru roku 2007 a pak v roce 2008 se vlastně nic nestalo a nikdo o nic nepřišel. Asi jsem tehdy žil v nějakém paralelním vesmíru.
Koběrák už to tady prý nemohl číst - i kdybys vychytal všechny nejhorší období / tak bys byl stejně na +10% …

Prostě ten pesimisticky scénář si nejde ani představit, prostě to nejde nejde nejde :-D
unicast
Reputace:564
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

"To je můj nejmilejší důl. Terezka. Je to napsáno nad branou."
"Tam není napsáno Terezka. Tam je napsáno Petr. Tam je napsáno Petr Bezruč."
"Tohleto tedy, Bezruč, není to ten, co píše proti nám ty básničky? To je on. Ale že já bych po něm pojmenoval důl, to je nesmysl. Leda že by ho ode mě koupil. Ale že by mu ty básničky tolik vynášely? Možné to je, když bude mít dost peněz, klidně mu ho prodám. Piš, barde, střádej, až budeš mít dvacet milionů, přijď, zúčtujem spolu."
"Třeba ho neprodáte, třeba vám ho vemou."
"Mladý pane, viděl jste někdy důl, to je díra v zemi. Peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zasypat, zatopit, ale nikdo vám ho nemůže vzít!"

Tak asi tak...
Kajap

Jo a sudy a cukrem zakopaný máš? Seeed naučený?

Ps: mrknul jsi aspoň na část toho videa? Tvůj scénář byl pravděpodobný asi jako že tento týden přistanou Mimozemšťani nebo se zjeví Spasitel (podle Ondry).

Ty jsi dělal s Petrem Staňkem v prognosťáku? Některé věci už holt nejde zopakovat v dnešní době. Z mnoha důvodů.
vanilka
Reputace:127
Lokalita: Beroun, Příbram

Nový příspěvek od vanilka »

A opět se nám to tady zvrtává v poměřování pindíků. Nechápu, proč se ve vlákně o návratnosti FVE na webu o FVE diskutuje o akciích. To neexistují vlákna o akciích na webech o akciích? Člověk potom přijde na web o FVE, chce si přečíst něco o návratnosti o FVE a místo toho najde chvísty o akciích 😡
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
Kajap

přečíst něco o návratnosti o FVE

Cožpak do ekonomické návratnosti se nezapočítává i náklad ušlé příležitosti?

Vanilkové nebe (2001) - raději žije v dokonalé sebeklamné iluzi, než aby čelil ošklivé realitě 👍🏼
Naposledy upravil(a) Kajap dne pon zář 14, 2026 9:38 am, celkem upraveno 1 x.
glottis
Reputace:569
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

do navratnosti fve? Proc mit barak kdyz jsem za to mohl kdysi nakoupit bitcoin a ted mit ostrov v karibiku
Kajap

No ten příměr nesedí, Bitcoin byl gamble, rozhodně neměl track rekord 140 let …

OT: tohle už je bližší hrnci na prdeli: finančně gramotný si spočítá, zda bydlet ve vlastním nebo nájmu (ten dnes vychází mnohdy lépe - bez ohledu na to, jestli teď chci kupovat nebo už držím). Většina netuší, o čem je řeč, bo ji ovládaj EMOCE 🤫
glottis
Reputace:569
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000

Nový příspěvek od glottis »

Jenze vse neni o poctech. Mam byt, kde byli naklady mizive, stejne jsem si koupil byt. Kdyz bych to pocital, nikdy to neudelam. S autem uplne to same. S fve zase stejny. Kdyz si tam nacenim pocit a zabavu na hausnumero, vzdy to vyhraje pred jakoukoliv investici. Kdyz bych sel po penezich, tak to samozrejme neudelam.

Tohle vlakno zacina byt dost otravne. Nikam se to neposouva.
Kajap

OT: Sice nevím jak to myslíš, ale byty se kupují buď emocemi nebo matematikou. A většina lidí počítá výnosový procento blbě, výnosový procento musíš počítat k tržní ceně dnešního dne, a ne k tomu že jsi ho někdy koupil za zlomek, to je známá chyba

Ps: někdo tě nutí ty náklady zohlednit?

Už jsem to přece psal, např. když seš důchodce, zaměstnanec, rentier, nebo nemáš jiné příležitosti, stejně tak pokud nemáš dovednosti/příležitosti s financemi -tak jednoduše žádný náklad ani časový ani finanční NEUVAŽUJEŠ. Tak prosté to je.

Úplně stejně jako kdyby miliardář prezident umýval nádobí doma, to by bylo hrozně drahý pro něj. Tak snad už se chápeme? A klidně dávejte vaše propočty.

Edit: pokračování, zbytek zde: viewtopic.php?t=15681

tady si dejte 🕶️
JirkaE
Reputace:423
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Trola stále krmit = všechny vlákna postupně zasvinit :fuuu:
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS

NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
TomHC
Reputace:961
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820

Nový příspěvek od TomHC »

Treba ho omínuskovať a navrhnuť adminovi aby príspevky s 5 a viac mínusmi skryl...
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Kajap

až tak se bojíš manželky? :-)
TomHC
Reputace:961
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820

Nový příspěvek od TomHC »

Došli argumenty? 😴
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
cipis
Moderátor
Reputace:1051
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Dejte si pohov!
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
gupa
Reputace:191
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Zalistoval jsem v mé paměti a mým archivu, a požádal nakonec UI o vzorce návratnosti. Protože jsem četl kdysi ve VTM o větrných elektrárnách a jejich návratnosti, požádal jsem ji o vzorce které se tehdy používaly pro návratnost. Bylo jich tam několik co si pamatuji.

Co jsem zjistil. Návratnost je energetická a ekonomická, takže dva vzorce. Pokud se do vzorce dnes zamíchají dotace a jiné položky celá věc se tedy navíc komplikuje.

Pokud se tedy někdo snaží vyjádřit návratnost čísly nebo pocity nebo jiným statkem hmotným nebo nehmotným, musí zřejmě požádat nějakou matematickoekonomickou kapacitu nebo lépe vytrénovanou umělou inteligenci k výpočtu a předpokladům. Protože návratnost je tak obecný pojem který se zvrtává se zde v diskuzích od začátku tématu typicky do kvantové kategorizace a protože je to téma na mypower.cz kde se striktně musí diskutovat, můj rezult je že otázka nebo název kategorie je špatně nahozená udička k diskuzím protože nedefinuje o jakou přesně návratnost v roce 2006 se má diskutovat.

Edit: Logické je co? Zamykat staré diskuze a dávat do archivu zamklých.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
Kajap

Myslím, že návratnost se dá objektivně počítat, tady asi moc lidí s dotacemi nebude?

Klidně můžou manželce tvrdit návratnost s ohledem na 12 Kč / kWh a může to tak skutečně vyjít (u bytu), když vydělíš cenu faktury počtem kWh (zrovna jsem to o víkendu počítal).

Anebo taky 3,84 (za kWh) na jiným bytě… opět fakturace vč. paušálu/kWh - to je třeba 8x delší návratnost - ohledem paušálu který by jel stejně i ve FVE … ale už by nešlo optimalizovat samoodečtem, bo online měření.

Pro zajímavost jsem vloni dosahoval ceny komodity menší než 1,80 za kWh bez DPH… a může to být stejně zábavný proces jako hokusy s FVE, jen z excelu, pro většinu nuda, oblouky tam nejiskří…

A to často mám elektřinu úplně gratis, bo sleva do faktury pokryje celoroční spotřebu komodity někdy i víc jak na 1 rok… (ten týpek v tom bytě byl sám takže ale letos už tam má slečnu tak jsem zvědav jestli spotřeba bude dvojnásobek ..)

To není anomálie, ale pravidelný opakovatelný multiplikovatelný měřitelný proces… myslím ty slevy buď na účet nebo do faktury nebo bonus…

Původně jsem uvažoval o tom, že bych byl schopen takhle z několika vyroben posílat do několika skupin s odběrateli, ale já mám problém vyčerpat ty akviziční slevy a bonusy na těch odběrných místech, když naplno využiju ekonomického potenciálu :-) navíc mi to stále nevychází postavit tu FVE, protože… ceny FVP za Wp jsou skoro na 2násobku než byly před 2 lety.
TomHC píše: pon zář 14, 2026 12:25 pm
Došli argumenty? 😴
Dobro došli k čemu? Ty sis nevšil - že jsem diskusi přesunul jinam? A proč někteří chcou umlčet jiné… ?