Ceny LiFePo4 aku
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na aktuální ceny LiFePo4 akumulátorů, včetně konkrétních nabídek z EU skladů a zkušeností uživatelů s různými typy baterií. Uživatelé sdílejí své postřehy o využití baterií v kombinaci s fotovoltaikou, tepelnými čerpadly a akumulačními nádržemi, přičemž řeší efektivitu a náklady na provoz. Součástí jsou i názory na doplňkové systémy a optimalizaci spotřeby energie v domácnostech.
- Franta2776
- Reputace:654
Re: Ceny LiFePo4 aku
Ono je to je o úhlu pohledu. Jednou jak ty baterie koupíš, tak musí co nejvíce cyklovat. Jinak umřou na stáří a nechat je umřít na stáří je neekonomické.To samé měnič.Kajap píše: pát zář 11, 2026 12:57 am1,5 Kč odpovídá nákladům na baterku a střídač a kde je zisk a čas a riziko?
Takze to je spread, abys nebyl v minusu, a taky nejde chápu to správně?
Reálně počítám 200cyklu rok. Baterka 32kWh stojí 50000kč, 30kWh poskládaná z článků 40000kč
Za 20let uděláš 4000cyklu, takže cyklus stojí cca 10kč a dodá cca 25kWh.Baterka je za cca 0.40kč/kWh
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Vin
- Reputace:2
- Lokalita: Hranice 75301
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10340
- Kapacita baterie [kWh]: 3
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Volně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
- Pawel
- Reputace:74
V zimě tu AN FV neohřejete a v létě je vám 1000L horké vody k ničemu. Výhodu může mít AN jen v krátkém období kdy slunce svítí a je potřeba topit.
- unicast
- Reputace:551
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jenže AN umí poskytnout jen tu nejméně hodnotnou formu energie -- teplo. Ani to čerpadlo od kotle nedokáže nakrmit (dobře, tam teoreticky může být samotíž). Při výpadku v temném období DS pak nefunguje vůbec nic. AN rozhodně není náhradou baterií, ale může být jejich výborným doplňkem.
- Franta2776
Mám obojí a Aku vodní je dobrá akorát ke kamnům. Jinak mám i TČ a to udělá z energie z baterky energií x3. Stačí se kuknout do mého profilu. Mám na ohřev Aku i vakuové trubice.Vin píše: pát zář 11, 2026 9:11 amVolně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
Pokud je otazka jestli 20000kc do life nebo vodní Aku? Tak jednoznacně life.
Chybou místních poloostovniku je nechat lifepo zahalet a nechat umřít věkem bez cyklováni.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
- eman
- Reputace:337
- Lokalita: Praha
Jak dlouho tam těch 50kWh vydrží proti klasické baterce? A kčemu je 1000l horké vody?Vin píše: pát zář 11, 2026 9:11 amVolně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
Máme 300l bojler a ani puberťáci ho v létě nevytočí do studena.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- JirkaE
- Reputace:420
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
A já s Tebou naopak souhlasím - obvzlášť u Tvého poměru výkonu FV-panelů a baterky = je to prostě u každého jinakVin píše: pát zář 11, 2026 9:11 amVolně navážu s jiným názorem .. Samozřejmě chápu že baterka je potřebná .. ale když vidím současné ceny tak za vodní baterku 1000l. = akunádrž dám 20 000 Kč a má kapacitu 50kWh. Velká LiFe-baterka je snad vhodná jen pro majitele elektro-aut .. jinak ji považuji za zbytečnou. Kdežto mnohem levnější akunádrž poslouží nejen pro spojení s fotovoltaikou (TUV, topná voda) ale i s kotlem na pevná paliva, tč.
Není to jen e-auto u Franty - je tam pohled i ze strany/úhlu prodejce energie - nebo sdílení energie - a to je oprávněné srovnání pak a víc akku pak smysl má - obvzlášť/dvojnásob - je-li to spojeno s prodejem v době vysokých cen...
Pokud mám e-auto je to o něčem jiném, ale bez e-auta - které je nekonečně hlubokou studnou - i větší nová baterka má nějakou neměnnou a pevnou kapacitu.
V meziobdobí kdy se už pomalu začíná podvečer topit - ale výkon FV je dostatečný je lepší ušetřit opotřebení TČ a naprat ten výkon přímo do spirál a ještě lepší je ušetřit i provoz měničů a jet to přímo na DC.
TČ má svůj koeficiet a z vyrobené kWh vyrobí více tepla / teplé vody - ale pokud by ta energie zůstala na střeše a jen opotřebuju TČ - je lepší si ji vzít přímo ze střechy do aku-nádrže a TČ ušetřit.
Vyměnit spirálu, nebo stykač je jistě levnější a snažší - než oprava ložisek nebo desky - nebo něčeho na TČ od specializované firmy.
Já tolik zkušeností nemám - a nemohu si dovolit něco nazvat chybou - ale počty mě jdou dobře a pokud už mě to zůstává na střeše a nemám to kam dát, a chci nějak využít - (a bez auta) pak jednoznačně jsem pro variantu na zimu s AN a : 2 měsíce spirály / 2-3 měsíce TČ / 2 měsíce spirály NEŽ 6-7 měsíců tepelný čerpadlo
A na ty 2-3 měsíce s TČ mě samozřejmě stačí akku menší - beztak ji nenaplním a naopak ocením spojení akumulační nádrž a ohřev dřevem do ní...
Souhlasím s názorem - cituji : ,, AN rozhodně není náhradou baterií, ale může být jejich výborným doplňkem ".
Porovnání všech 4 stringů i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 TAKÉ e-Transit FV/DS
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
NOVĚ i ohřev vody FV/DS...
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1048
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Počty, jenže ty počty jsou zajímavější, když se začnou domýšlet důsledky. V zimě prd, ale furt lepší tepelko než ta aku nádrž, protože nějaké kWh z toho člověk vydojí a než vlažná voda tak radši teplo v domě. V mezidobí má člověk už pomalu všechno, teplou vodu i teplo z tepelka. A v létě má zase všeho moc, tak sice třeba neopotřebí tepelko, ale zase má v běhu další systém.
Takže ve finále, místo aby měl dva, tak má tři nebo čtyři. A součet nákladů a servisu bude časem horší než míň efektivnější provoz toho menšího množství technologií. Vidím to na sobě, prvně olejové radiátory, pak aku kamna, no a nakonec se člověk dostal stejně k tomu tepelku, byť ve formě splitových klimatizací. Takže se do toho furt jen a jen sypou peníze a furt se něco předělává. Jediné, co jede od začátku a bez nějakých větších zásahů, tak dvojité spirály v bojlerech. Jasný, od on/off spínání se šlo na fázový vytěžovač, aby se zase vrátilo k on/off spínání, kdy je nachystaný jiný vytěžovač, ale nejsou lidi, nicméně v principu to funguje dobře, včetně případného dohřevu v NT z DS.
Ale už jsme odbočili od ceny baterek, tak jestli budeme pokračovat, tak by to chtělo nové vlákno.
Takže ve finále, místo aby měl dva, tak má tři nebo čtyři. A součet nákladů a servisu bude časem horší než míň efektivnější provoz toho menšího množství technologií. Vidím to na sobě, prvně olejové radiátory, pak aku kamna, no a nakonec se člověk dostal stejně k tomu tepelku, byť ve formě splitových klimatizací. Takže se do toho furt jen a jen sypou peníze a furt se něco předělává. Jediné, co jede od začátku a bez nějakých větších zásahů, tak dvojité spirály v bojlerech. Jasný, od on/off spínání se šlo na fázový vytěžovač, aby se zase vrátilo k on/off spínání, kdy je nachystaný jiný vytěžovač, ale nejsou lidi, nicméně v principu to funguje dobře, včetně případného dohřevu v NT z DS.
Ale už jsme odbočili od ceny baterek, tak jestli budeme pokračovat, tak by to chtělo nové vlákno.
AI Moderátor – odbočka pokračuje v novém tématu
Tento příspěvek odbočuje od původního tématu, proto bylo založeno nové téma: Zkušenosti s vytápěním a tepelnými systémy v kombinaci s akumulací energie .
Odpovědi k tomuto příspěvku pište prosím už do nového tématu.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Franta2776
Mě ty počty vychází Spot se drží celou noc okolo 200Eur/MWh.To se hodí i přes den nabít ze sítě a zaplatit obchodnikovi 2x0,35hal/kWh
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... 2026-09-12
https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... 2026-09-12