Jaký hlavní chránič za měnič
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje výběru hlavního chrániče za měnič Victron Multiplus-II v třífázovém režimu. Uživatelé řeší problém s nevhodným časováním a selektivitou chráničů, kdy při poruše v jednom okruhu vypadne celý dům. Dále se probírá povinnost centrálního chrániče v dřevostavbách a otázky bezpečnosti při dálkovém nahazování chráničů. Doporučuje se použití selektivního (A+S) chrániče nebo kompletní přizpůsobení instalace novým normám.
- gupa
- Reputace:189
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Re: Jaký hlavní chránič za měnič
Selektivní funkce je na místě, ale nějaký důvod pro toho kdo to tam dal to určitě mělo. Jde jen o dřevostavbu nebo jde i o úseky kde hrozí např. okus zvířetem, nebo prostě bludný proud jako velké vlhko atp. Neznám normy a prováděcí vyhlášky, proto mne napadlo toto proč to tam někdo strčil. To že to vyhodí celý barák je jen dobře. To proč to vybavilo dříve si myslím že je to přeměřená a na měření ověřená věc, takže je to predikce určité selektivity, ale na jiném konci ikdyž technická dokumentace toto přímo nezohledňuje, samotná certifikace má své tabulky a normy a postupy které opakovatelně nakonec určí okno vybavení s určitou jinou přesnosí, si myslím.cipis píše: úte zář 08, 2026 9:11 amPokud to byla dodavka, tak reklamace. Tohle je vada, ktera tam je od zacatku, ne ze se neco v prubehu let pokazilo.
Navic, jak mohla byt platna revize, kdyz tam nebyl selektivni chranic? To urcite bylo prece v poradku, to si tam nekdo vymenil za spatny chranic az po revizi = neplati.
S tou pojišťovnou to nějak nechápu, pokud chránič vybaví a přesto barák neshoří, ale ohoří to jen okolo zásuvky(vlastní zkušenost), nebo člověk spadne a umře kvůli tmě,(soused umřel po pádu na schodech do sklepa, ale nevím jestli kvůli chrániči co vybavil) tak proč řešit selektivitu když ta věc funguje, ale ne podle normy.
V tomto bych potřeboval tyto myšlenky více rozpitvat, pokud by to šlo, třeba na nějakém skutečném příběhu, ne na dojmu z nějakého předpoládaného děje likvidací škod pojišťovnou kvůli nelogickému sledu událostí. Nelogické je chránič nahradit tlačítkem, protože Victrony nevybaví proti reziduálnímu proudu, alespoň otom žeby to uměly nevím.
Potom stane se že shoří kůlna s nabíječkou jen proto, že to nemá ochranu proti vlhku. Co nato sdělit...? Měl jsem ten chránič mít a nevyhořet. To, že není selektivní vem čert, zafungoval a stálo mne to třeba lednici jídla, ne celý ohořelý barák, kde zapálil reziduální proud kůlnu co vedle něj stojí. Tam vidím možnosti proč mít chránič na celý objekt.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1048
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jak nemit chranic? Chranic je povinny tarka uz vsude, ale kazdy na svuj vlastni okruh. Nesmi byt, vyjma drevostavby, jeden centralni. Prave aby nedoslo k vypnuti vseho pri zavade na jedinem okruhu. Uz se to tu pise po nekolikate ...
Tak, jak to ma kolega, tak to proste v souladu neni. Kdyby bylo, tak ukaze projekt a revizni zpravu.
Jedine, ceho jsme se dobrali, ze kdyz uz je to jakoze stara instalace, podle starych norem, tak by ten chranic musel byt selektivni, jak tu stranku pred tim napsal jiny kolega. Dokonce nasel uplne ten stejny typ, kde se lisi v oznaceni akorat pismenko "S".
Takze kolega, co tu resi cvaknuti kabelu stipackama a shozeni celeho baraku, ma dve moznosti. Bud tam da ten selektivni anebo to cele prekope, a uvede do souladu s nejnovejsimi predpisy. Ta druha varianta bude nekolikanasobne drazsi ...
Tak, jak to ma kolega, tak to proste v souladu neni. Kdyby bylo, tak ukaze projekt a revizni zpravu.
Jedine, ceho jsme se dobrali, ze kdyz uz je to jakoze stara instalace, podle starych norem, tak by ten chranic musel byt selektivni, jak tu stranku pred tim napsal jiny kolega. Dokonce nasel uplne ten stejny typ, kde se lisi v oznaceni akorat pismenko "S".
Takze kolega, co tu resi cvaknuti kabelu stipackama a shozeni celeho baraku, ma dve moznosti. Bud tam da ten selektivni anebo to cele prekope, a uvede do souladu s nejnovejsimi predpisy. Ta druha varianta bude nekolikanasobne drazsi ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- cipis
- Moderátor
Jinak mi prijde, ze je nekdo predposrany z nejake revize. Revizaku je spousta, a nevychazi to ani tak draho. Obzvlaste, kdyz je to opakovana revize.
Kompletni revize pro eg.d pri prekopani elmer rozvadece me stala predloni tisicovku ....
Kompletni revize pro eg.d pri prekopani elmer rozvadece me stala predloni tisicovku ....
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- gupa
Já si jen nedokážu představit, že mi vypne kvůli požáru kabelů nebo zásuvky nebo třeba adaptéru, jen jeden okruh. Tz. že jsem doma, někde hoří a stále otom nevím jen proto, že mi neshasl celý barák.
- cipis
- Moderátor
Jak nevis? Kourova cidla jsou uz take roky povinna, vcetne hasiciho pristroje.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- gupa
A co se za dřevostavbu z pohledu elektrikáře považuje, stačí třeba že jsou dřevěnné stropy, což je každý historický barák v nějakém centru velkých měst, nebo musí být nějaké procento i jako obvodový plášť budovy. Nebo třeba někdo má příčky ze dřeva, protože byla doba, kdy sádrokarton ještě neexistoval.
To je dotaz kvůli povinnosti mít centrální hlavní chránič.
Edit: To kouřové čidlo umí vybavit chránič pro celý dům? Protože jsou domy, kde nejde ze sklepa nic slyšet nahoru. Nebo z půdy někde do obyváku, kde jede naplno TV. Navíc nemusím být doma a samotná závada že zhasl barák kompletně odsekne od zábavy jeho zbylé osazenstvo které volá nebo komunikuje co dál dělat. To by se při oddělené větvi prostě nestalo. Beru to z pohledu několika případů co jsem zažil a nejhorší je jak se říká nevědět když hoří.
To je dotaz kvůli povinnosti mít centrální hlavní chránič.
Edit: To kouřové čidlo umí vybavit chránič pro celý dům? Protože jsou domy, kde nejde ze sklepa nic slyšet nahoru. Nebo z půdy někde do obyváku, kde jede naplno TV. Navíc nemusím být doma a samotná závada že zhasl barák kompletně odsekne od zábavy jeho zbylé osazenstvo které volá nebo komunikuje co dál dělat. To by se při oddělené větvi prostě nestalo. Beru to z pohledu několika případů co jsem zažil a nejhorší je jak se říká nevědět když hoří.