Váš telefon brzy přestane být váš.
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje obavám z budoucí ztráty kontroly nad vlastním telefonem, zejména kvůli závislosti na Google Play a omezením instalace aplikací z alternativních zdrojů. Uživatelé sdílejí zkušenosti a názory na bezpečnost, licenční podmínky a možné právní dopady. Celkově se téma dotýká otázky, jak moc bude telefon skutečně „váš“ v době, kdy výrobci a provozovatelé obchodů s aplikacemi omezují svobodu uživatelů.
- gupa
- Reputace:189
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Váš telefon brzy přestane být váš.
Narazil jsem na zajímavou věc, může to být hraní na vlastním písečku, ale zní to jak stará známá písnička kterou zpívají proprietální a uzavřené SW a jejich politika. Takže možná natom něco závažného bude.
Každopádně různými aplikacemi se to tu jak čtu dost hemží takže to bude pro někoho možná zajímavé a informativní.
https://keepandroidopen.org/cs/
Každopádně různými aplikacemi se to tu jak čtu dost hemží takže to bude pro někoho možná zajímavé a informativní.
https://keepandroidopen.org/cs/
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- TomHC
- Reputace:956
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Váš telefon brzy přestane být váš.
Šírenie poplašnej správy. Telefón je naďalej len váš, môžete ho používať, predať...
Koľko máte sideloaded aplikácií? Ja som celkom advanced user, a mám jednu - MiXplorer. A aj tá existuje na Play Store ako platená verzia Silver.
Veľa kriku pre nič. A ak je niekto developer, tak tú "strašnú" 9-krokovú procedúru podstúpi.
JK BMS appku používam aj tak iba na CAT S61, ktorý žiadnu aktualizáciu androidu nedostáva... A ona je tiež na Play Store, len si neviete vybrať staršiu verziu.
Koľko máte sideloaded aplikácií? Ja som celkom advanced user, a mám jednu - MiXplorer. A aj tá existuje na Play Store ako platená verzia Silver.
Veľa kriku pre nič. A ak je niekto developer, tak tú "strašnú" 9-krokovú procedúru podstúpi.
JK BMS appku používam aj tak iba na CAT S61, ktorý žiadnu aktualizáciu androidu nedostáva... A ona je tiež na Play Store, len si neviete vybrať staršiu verziu.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Valdano
- Reputace:319
- Lokalita: Česká Lípa
K JK BMS existuje i česká placená apka a předpokládám, že její autor se také zaregistruje.
- Kajap
- Reputace:12
- Lokalita: Okoli
Holt Google se snaží dotáhnout na Apple, který tohle má od začátku 
- kodl69
- Reputace:1101
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
A co zkusit něco odjinud? https://thinglabs.io/best-linux-phones-in-2025
Sice je ta použitelnost zatím dost omezená, ale možná se vzedme celospolečenská vlna odporu
asi ne, většina populace má stádovej syndrom...
Sice je ta použitelnost zatím dost omezená, ale možná se vzedme celospolečenská vlna odporu
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- TomHC
- Reputace:956
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
OfftopicValdano píše: pát zář 04, 2026 6:49 amK JK BMS existuje i česká placená apka a předpokládám, že její autor se také zaregistruje.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- gupa
Mladý mi cosi takového nainstaloval na jeden z mých telefonů. A funguje to (instalace appek) přes Auroru z databáze google play, na androidu10 nástavba lineage. Takže bez problémů třeba JKBMS.
TomHC: Záleží na duševním rozpoložení jedince. Také mi to připadá jako poplašná zpráva, ale jsem přesvědčen, že to přesně zpráva šířená jako - zkouška sirén.
Takže tak. To by poplašných zpráv bylo na zavřítí plno, třeba reklama mne stále přesvědčuje otom co si mám myslet. A také to je jen zkoužka sirén. Toto je také nakonec ohřívání polívčiččky pro lepší používání nějaké verze androidu. (viz spodní odstavce ve zprávě) Takže tak. 99% zpráv se nakonec ukáže jako manipulativních a třeba s úsměvem na rtech.(stačí poslouchat jako rádio seriál Dallas a krom Bobiho je to jeden manipulátor vedle druhého)
Takže to jsem sdělil ale hned v prvním příspěvku že to je hraní na svém písečku. Takže pro lepší pochopení přidávám to o ohřívání vlastní polívčičky.
TomHC: Záleží na duševním rozpoložení jedince. Také mi to připadá jako poplašná zpráva, ale jsem přesvědčen, že to přesně zpráva šířená jako - zkouška sirén.
Takže tak. To by poplašných zpráv bylo na zavřítí plno, třeba reklama mne stále přesvědčuje otom co si mám myslet. A také to je jen zkoužka sirén. Toto je také nakonec ohřívání polívčiččky pro lepší používání nějaké verze androidu. (viz spodní odstavce ve zprávě) Takže tak. 99% zpráv se nakonec ukáže jako manipulativních a třeba s úsměvem na rtech.(stačí poslouchat jako rádio seriál Dallas a krom Bobiho je to jeden manipulátor vedle druhého)
Takže to jsem sdělil ale hned v prvním příspěvku že to je hraní na svém písečku. Takže pro lepší pochopení přidávám to o ohřívání vlastní polívčičky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- gupa
Je několik práv, a vlastnické právo a právo prodat jsou dvě rozdílné věci. Nevím jaké znění máte ve slovenkém OZ, ale co si vybavuji, tak to právo užívání svých statků a jeho omezování je v principu asi takové, že právo jednoho končí tam, kde začíná právo druhého.
Co je uvnitř mého telefonu a jak to funguje je tedy přímo vztaženo nato, kde ta hranice dvou práv je.
Kde je ta hranice dvou práv v telefonu u TomHC, ví se to?
Třetí věcí je že: Zpravidla ji určuje uživatel souhlasem s podmínkami. A jsou lidé, kteří čtou podmínky smluv a jsou lidé kteří souhlasí a kteří nesouhlasí a svůj nesouhlas zdůvodňují bod po bodu, protože na šíření takových zpráv o nesouhlasu, také mají svá práva.
Tak to jako základ užívání funguje v SW pokud vím ale to je známo. A samozřejmě to bývá často doplněno i licenčními podmínkami které jsou u šíření sw povinná věc právě kvůli povědomí uživatele o hranicích práv aby byly známy.
No a kde je ta hranice? Představ si, že máš databázi apek, a nějaký konkurent tě chce vyšplouchnout tak, že to vypadá na nekalou soutěž. A to v takové míře, že tvoje apky v tvý databázi nelze někam nainstalovat kvůli
Stačí to TomHC? Nejsem právník ale mám ten dojem že takto nějak to funguje a proto ty situace jsou zajímavý pro některé uživatele androidů.
Naposledy upravil(a) gupa dne pát zář 04, 2026 8:42 am, celkem upraveno 1 x.
- sindyk
- Reputace:85
- Lokalita: Semily
- Výkon panelů [Wp]: 3800
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Podíval jsem se na ten poplašný web, dokonce tam mají odkaz na web Googlu, kde jsou k tomu informace, a tam jsem našel toto, takže nechápu ten povyk kolem. Všechno se to točí kolem bezpečnosti aplikací, které si běžný uživatel instaluje obvyklými kanály. Možnost nahrát si do telefonu neznámý bordel zůstává stále otevřená. Maximálně tam bude víc upozornění a keců kolem sideloadu.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
- gupa
Telefony s Androidem s Googlem fungují pouze prostřednictvím Googlu. Práva k aplikacím jsou vlastněna službou Google Play. Pokud přestane nebo se deaktivuje nebo zastaví, SMS přestane přicházet, telefonní aplikace přestane fungovat, nejde se připojit přes příjímače a vysílače co telefon má, atd atp., a v tomto případě je sděleno, že aplikace se přestanou zanedlouho instalovat z alternativních zdrojů.
Pokud by mi to zakázal třeba W10 na mým počítači, používat běžně instalovatelný SW který používám, protože není z jejich microsoft obchodu, ten systém vč. samotného počítače je nepoužitelný! A navíc jsem byl v určitým smyslu podveden.
Stačí to k pochopení?
A to není největší škoda, největší škodu nesou programátoři a jejich trh kteří se nespoléhají na prostředníky kde se jejich programy prodávají nebo nějak jinak nabízí.
Pokud by mi to zakázal třeba W10 na mým počítači, používat běžně instalovatelný SW který používám, protože není z jejich microsoft obchodu, ten systém vč. samotného počítače je nepoužitelný! A navíc jsem byl v určitým smyslu podveden.
Stačí to k pochopení?
A to není největší škoda, největší škodu nesou programátoři a jejich trh kteří se nespoléhají na prostředníky kde se jejich programy prodávají nebo nějak jinak nabízí.