Ovládací vodič HDO - FVE
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na nutnost označení ovládacího vodiče HDO u fotovoltaických elektráren do 10 kW. Uživatelé řeší, zda je potřeba vodič před UTP označit a jak postupovat při zapojení bez označení. Zkušenosti ukazují, že technici ČEZu většinou vodič zapojí i bez označení, ale doporučuje se dořešit označení při příjezdu technika, aby se předešlo komplikacím a případným poplatkům za opakovaný výjezd. V diskuzi zaznívá i pohled na současný stav dálkového ovládání FVE a jeho omezené využití v Česku.
- Mex
- Reputace:461
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Ovládací vodič HDO - FVE
Pokud by to zapojil, tak by to jistě i rovnou otestoval.Valdano píše: čtv srp 27, 2026 10:40 pm... Při prvotních testech po zapojení zřejmě chtějí mít vždy někoho přímo na místě pro kontrolu. Takže by tam v budoucnu stejně musel někdo od nich jet i kdyby to už roky bylo zapojeno a nikdy nepoužito a když už tam v budoucno stejně pojede tak už pro něj nebude problém to pak i zapojit.
I ten druhý spínací kontakt VT/NT po výměně elektroměru testoval.
Připojil se optickou hlavou na optický port, který se na starých elektroměrech dal použít pro čtení dat (teď už to prý nejde, když osadili ten drátový interface).
A přes tohle propojení si cvakal s oddělovacím relé pro spínání nízkého tarifu.
Takže to N 0% by jistě otestoval podobně.
A jestli by na to reagoval nebo nereagoval měnič už by nebyla jeho starost.
Kdyby to distributor aktivoval a měnič by nereagoval, tak by přilítla mastná pokuta, protože chytrý elektroměr by to nabonzoval.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1039
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Oni neumí z chytrých elektroměrů zprostředkovat data do portálu pro zákazníka, natož něco takto z něj řídit ...
Mám na bytě rok už chytrý elektroměr, tak jsem se schválně ptal, kdy uvidím stavy v aplikaci. No, že se ozvou ... A rok ticho.
Samozřejmě tam zůstalo to sto let staré HDO
Mám na bytě rok už chytrý elektroměr, tak jsem se schválně ptal, kdy uvidím stavy v aplikaci. No, že se ozvou ... A rok ticho.
Samozřejmě tam zůstalo to sto let staré HDO
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Mex
- Reputace:461
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
To asi záleží na tom, jaký typ měření máš.
Já mám měření typu B. A hned druhý den po instalaci nového elektroměru mám na svém účtu na portále Distribuce24 kompletní data po čtvrthodinách. Včetně grafů.
Jen tam mají drobnou mouchu. Píšou, že data jsou k dispozici za předchozí den. Ale není to pravda hned po půlnoci, ale aktualizují to za předešlý den až někdy dopoledne další den.
Myslel jsem, že tam budu chodit čumět.
Ale to čtení dat přímo z elektroměru funguje tak dobře, že nemám vůbec žádnou potřebu to číst se zpožděním tam.
Já mám měření typu B. A hned druhý den po instalaci nového elektroměru mám na svém účtu na portále Distribuce24 kompletní data po čtvrthodinách. Včetně grafů.
Jen tam mají drobnou mouchu. Píšou, že data jsou k dispozici za předchozí den. Ale není to pravda hned po půlnoci, ale aktualizují to za předešlý den až někdy dopoledne další den.
Myslel jsem, že tam budu chodit čumět.
Ale to čtení dat přímo z elektroměru funguje tak dobře, že nemám vůbec žádnou potřebu to číst se zpožděním tam.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.