Vypadá to, že všichni skončíme u výroby lihu
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na výrobu lihu jako alternativního zdroje energie s nízkou účinností, ale za výhodnou cenu díky přírodnímu „reaktoru“ – rostlinám. I přes nízkou efektivitu může být domácí výroba lihu zajímavá pro skladování energie, topení nebo palivo do aut. Pokud se technologie podaří zdokonalit, může to být průlomové řešení pro klimatickou změnu a energetickou soběstačnost.
- unicast
- Reputace:544
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Vypadá to, že všichni skončíme u výroby lihu
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skol ... u-40594715
A když to zachrání klima, tak budeme doma vyrábět nejen líh, ale i cognac...
A když to zachrání klima, tak budeme doma vyrábět nejen líh, ale i cognac...
- luky
- Reputace:104
- Lokalita: za Berounem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Re: Vypadá to, že všichni skončíme u výroby lihu
Jestli se jim to povede dotáhnout, tak je to na nobelovku - řešení výroby energie, která se dá snadno skladovat na zimu. Pak se s tím dá topit, jezdit na to autem... No jo, i vypít by se to dalo 
mobilní elektrárna:viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna:viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
domácí elektrárna:viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
- Mex
- Reputace:-13
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Vypadá to, že všichni skončíme u výroby lihu
No nevím. S účinností 2.47% a ještě v laboratorních podmínkách - to už by asi vyšlo líp dělat elektriku, prodávat ji za směšný fix 0.60Kč/kWh a za to si koupit rum.
Tyhle metody převodu slunečního svitu a energetickou konzervu, které mají velmi malou účinnost, se vyplatí jen když je ten "reaktor" velice levný. Takže pěstovat nějaké rostliny, i když ve výsledku je to energeticky velmi neúčinné, se vyplatí, protože je to levné. "Reaktor" zařídí příroda, my to musíme jenom trochu opečovat a pohnojit.
Ale dělat se stejnou účinností nějaké technické zařízení, to už asi nebude ekonomicky vycházet.
Tyhle metody převodu slunečního svitu a energetickou konzervu, které mají velmi malou účinnost, se vyplatí jen když je ten "reaktor" velice levný. Takže pěstovat nějaké rostliny, i když ve výsledku je to energeticky velmi neúčinné, se vyplatí, protože je to levné. "Reaktor" zařídí příroda, my to musíme jenom trochu opečovat a pohnojit.
Ale dělat se stejnou účinností nějaké technické zařízení, to už asi nebude ekonomicky vycházet.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.