Výpočet kapacity akumulátora
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správný výpočet kapacity akumulátora a metody odhadu stavu nabití (SOC) v BMS systémech. Uživatelé probírají tradiční přístupy, autokalibraci pomocí plného nabití a diskutují o absenci pokročilých AI či ML algoritmů v současných BMS. Dále se řeší přesnost měření pomocí senzorů jako INA226 a INA228 a praktické zkušenosti s DIY řešeními.
- Kajap
- Reputace:12
- Lokalita: Okoli
Re: Výpočet kapacity akumulátora
To je dumb reset a ne AI ML (umělá inteligence & strojové učení).
Zkrátka si myslím ale nic o tom nevím upozorňuje, že výrobce dobře ví co dělá když to bere pesimisticky protože to nemůže nikomu uškodit tolik jako kdyby to vzal optimisticky nebo exaktně
Zrovna nedávno když jsem dostal ten boční tak jsem nad tím přemýšlel kolik to může být přesný a jaká může být vzorkovací frekvence že to nikdy nemůže být přesný
Takže teď se to vysvětlilo, při nabití/ vybití se to “resetuje”
)
Pokud v manuálu není uvedeno nic o samo učení, tak tam asi nic vyššího nebude …
A jak je to s tím vzorkováním, přece to nemůže měřit krátkých vzorcích ? Nebo nevím jak ty kulomby fungují
Zkrátka si myslím ale nic o tom nevím upozorňuje, že výrobce dobře ví co dělá když to bere pesimisticky protože to nemůže nikomu uškodit tolik jako kdyby to vzal optimisticky nebo exaktně
Zrovna nedávno když jsem dostal ten boční tak jsem nad tím přemýšlel kolik to může být přesný a jaká může být vzorkovací frekvence že to nikdy nemůže být přesný
Takže teď se to vysvětlilo, při nabití/ vybití se to “resetuje”
Pokud v manuálu není uvedeno nic o samo učení, tak tam asi nic vyššího nebude …
A jak je to s tím vzorkováním, přece to nemůže měřit krátkých vzorcích ? Nebo nevím jak ty kulomby fungují
- Valdano
- Reputace:312
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
AI ML v JK-BMS. To jsem bral jen jako vtip. Na něco takového můžete u současných JK-BMS zapomenout. Možná tak za XX let a s jiným HW. 
- Kajap
- Reputace:12
- Lokalita: Okoli
No nevim, já ji nemám ale ve foťáku v iPhonu (a iOS) to ML bylo snad už před 8 lety kvůli optimalizaci fotografování, věděl jsi to??
Ps: ai ml není chat gpt, aby bylo jasno. Na ml nepotřebuješ kdoví jaký hardware, ale SW.
Bojlery SMART Dražice taky měly učení chování uživatele už před 10 lety
Podle mě to není nic zas tak těžkýho, i 10 let starý škodovce musíš dát informaci - že jsi vyměnil baterku protože se učí
) jistě, spousta lidí to neví a vyměněnou baterku do kurví
Budíček
Ps: ai ml není chat gpt, aby bylo jasno. Na ml nepotřebuješ kdoví jaký hardware, ale SW.
Bojlery SMART Dražice taky měly učení chování uživatele už před 10 lety
Podle mě to není nic zas tak těžkýho, i 10 let starý škodovce musíš dát informaci - že jsi vyměnil baterku protože se učí
Budíček
- Valdano
- Reputace:312
- Lokalita: Česká Lípa
Podle mého názoru v JK-BMS učení ohledně odhadu SOC není. Nejsou o tom žádné zmínky ani ze strany výrobce ani široké skupiny uživatelů. Pojem AI je obecně dost zprofanovaný a v současné době tzv. cool. Pokud by tam něco takového bylo výrobce by se jistě hrdě chlubil tím, že tam má nějaké AI algoritmy případně strojové učení, které postupně v čase zpřesňuje odhad SOC. Takže výpočet SOC realizovaný ve firmware JK-BMS se dle mého názoru spoléhá výhradně na tradiční deterministické metody a není tam ani Kalmanova filtrace, která zlepšuje výpočet SOC.
- TomHC
- Reputace:949
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Bože, vy ale okolo toho dokážete rozjímať.
A pritom je to tak jednoduché a sto krát vysvetlené. 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér