Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na zkušenosti s nastavením stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM, které mají nahradit starší triakové stmívače pro LED žárovky. Uživatelé řeší problémy s plynulým rozsvěcením a zhasínáním LED žárovek pomocí impulzního tlačítkového ovládání a možností programování doby náběhu a doběhu. Dále se probírá potřeba zachovat stávající funkce a kompatibilita s LED osvětlením v náročnějších instalacích.
gupa
Reputace:189
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od gupa »

Zkusil bych jiný žárovky, toto se mi zdá vyšetřený, na YT Danyk rozebral stmívatelnou LED žárovku a bylo tam víc kondenzátorů a hlavně více jak jedna dioda, jde o jakýsi pulzovač který s obráceným elektrolytickým kondenzátorem dělá pulzní usměrnění napájení když se zapojí triaková regulace před žárovku.
Naposledy upravil(a) gupa dne sob srp 22, 2026 11:50 am, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
jova
Reputace:38
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od jova »

Kostěj píše: sob srp 22, 2026 11:35 am
SHELLY nepoužívám, neporadím. Ale s tím přepětím tomu věřím, pro mne to osciloskopem potvrzovat nemusíš - indukčnost+pulzy+diodový usměrňovač+kondenzátor=problém. Kdysi jsem postupně vyměnil halogenky v koupelně za LED, když jsem vyměnil poslední, zdroj se mohl zbláznit. Tak jsem tam prostě nechal jednu halogenku, u tebe bych to řešil taky tak. Já nakonec použil zdroj od starého routeru, ten ty LED dává v pohodě.
Tohle řešení mě taky napadlo, ale nemůžu riskovat, že ta jedna žárovka praskne a odejdou mi další LED žárovky a zhasne celý okruh. Být to doma, tak to asi risknu, ale tohle je v práci, je tam takových smívačů 9 a řídí cca 80 žárovek. Proto jsem hledal náhradu těch originálních stmívačů a jediný, co mi zatím podle těch informací z internetu vyhovuje, je asi ten stmívač SHELLY.
Šlo by to asi ještě pomocí stmívačů DALI https://www.lxf.cz/dali-2-stmivac-230v- ... x-4x-1-8a/?, tam ještě čekám na informaci od prodejce, jestli se dá do něj naprogramovat délka toho náběhu a doběhu. Mám ale obavy, že to přímo v něm nejde a musí být u toho ještě další obvod, což už by mi komplikovalo zapojení, nehledě na složitost programování, jejich speciálním programem.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

A ty originální stmívače jsou jaké? Chápu to tak že se hledá za ně náhrada.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
jova

Nový příspěvek od jova »

gupa píše: sob srp 22, 2026 11:48 am
Zkusil bych jiný žárovky...
Bohužel, jediný typ který se tam musí použít, jsou filamentové žárovky s 2700K a co nejvěrnějším podáním barev.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

No tak jít po filamentových, není jen jedna v požadovaných parameterch, snad.
jova

Nový příspěvek od jova »

gupa píše: sob srp 22, 2026 11:51 am
A ty originální stmívače jsou jaké? Chápu to tak že se hledá za ně náhrada.
Merlin Gerin Multi 9 TVo1000 a Vo1000. V rozvaděči je jich osazených celkem asi 20. Navíc je to typ co přestal výrobce už vyrábět :(
Ony mají před sebou ještě ty stmívače další obvod, na kterém se nastavuje čas rozsvěcení, případně stmívání a za ním je ještě další obvod s relátkem. To vše je propojeno optickou vazbou mezi sebou, na bocích těch krabiček :? Už tenkrát (před 17ti lety), stál ten rozvaděč skoro 100tisíc, nedovedu si představit kolik by stál dneska, třeba s tím DALI systémem.
jova

Nový příspěvek od jova »

gupa píše: sob srp 22, 2026 11:58 am
No tak jít po filamentových, není jen jedna v požadovaných parameterch, snad.
Bohužel ano, je to jediný typ LED žárovek, co svítí takřka v úhlu 360st. což potřebujeme.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Podle toho co jsem zjistil, u toho merlina jsou náběhový a doběhový časovače. Tedy pokud to chápu, třeba toto je na 480W, https://www.t-led.cz/media/doc/prod/Ins ... 0V480W.pdf

Nastaví se pevná konečná svítivost a jedním dálkovým ovladačem, nebo, 0-10V regulací nebo třeba jiným způsobem se ovládá to rozsvěcení a pohas. Je to přímo pro LED. Má to nějaké muchy pokud je víc okruhů. Ale, když se nastaví to PWM, tak dva časovače řídí přidržení toho manuálního zapnutí a vypnutí stejně jako u Merlina. Pokud je tam nějaké kritické prostředí kvůli wifi nebo jiným okolnostem zarušení, asi bych se nato vybod. A ovládáat přes mobil lze potom ty tlačítka, které řídí ten náběh a doběh úplně jinak. Určitě to chce něco bez vize obláčků když je to pro firmu.
jova

Nový příspěvek od jova »

Díky za snahu, ale tohle mi asi fungovat nebude. Uvedu příklad našeho zapojení.
Varianta 1) Tři stmívače + jejich obslužné obvody v mém předchozím příspěvku, jsou zapojené tak, aby se 5s rozsvěceli a 5s zhasínali. Stisku tlačítko č1. rozsvítí se plynule žárovky na první 1. stmívači (první obvod). Stisknu tlačítko č.2, žárovky na prvním obvodu pozvolna zhasínají a rozsvěcením se do něj prolínáním žárovky na 2. stmívači (druhý obvod). Stisku tlačítko č3. rozsvítí se plynule žárovky na na 3. stmívači (třetí obvod), žárovky 2, obvodu zůstávají svítit plným jasem. Stisknu tlačítko č.4 vše zhasne.
Varianta 2) jeden stmívač, po stisku tlačítka se pozvolna rozsvěcuje 30s, po stisknutí dalšího okamžitě zhasne.
Samozřejmě pro ty kombinace jsou třeba další pomocné obvody, ale chtěl jsem tím říct, že potřebuji samostatnou „součástku“, která mi nahradí jak ten původní stmívač, tak ten obvod před ním, kterým se nastavují časy rozsvicení a zhasínání na tom stmívači. Prostě něco, co se dá takto naprogramovat a bude ještě ovládané tím impulsem od tlačítka. Cokoliv jiného bude jednoduše nezaměnitelné s tím původním stmívačem a jeho funkcemi.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

No tak to je složité, poslední co mne napadá jsou ty cívky, pokud tam jsou nyní kvůli vláknu a nejsou potřebné u LED, tak je prostě obejít. Je to takové laborování, ale někde u úprav to nakonec skončí. Pokud nevyschly elektrolytické kondenzátory uvnitř těch regulátorů, což by se projevilo ihned na regulacích, tak to vidím na odborný zásah někde okolo nich aby to regulovalo i LEDky.

Náhrada toho celého by asi nebyla úplně levná, vše je a funguje na vláknové obyč žárovky, jen to odladit na LEDky si myslím to chce.