Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky

Souhrn tématu

Novela stavebního zákona přináší jasná pravidla pro provoz balkonových fotovoltaických elektráren do výkonu měniče 800 VA a instalovaného výkonu panelů 2 kWp. Provozovatelé nemusí uzavírat smlouvu o připojení ani řešit přetoky elektřiny do distribuční sítě, přičemž instalaci lze provést svépomocí bez stavebního dozoru. Zásuvkové mikrozdroje musí splňovat technické požadavky a být řádně oznámeny provozovateli distribuční soustavy, což výrazně zjednodušuje a zlevňuje vstup do výroby vlastní elektřiny.
Kajap
Reputace:5
Lokalita: Okoli

Re: Balkonovky do výkonu měniče 800VA a 2kWp v panelech bez sankcí za přetoky

Nový příspěvek od Kajap »

1. Nikdy se nevzdávám a vždy se zvednu a dodělám zo :)

2. Postavit plot z panelů, které náhodou byly FV, můžeš i bez povolení a souhlasu i na hranici pozemku… pak počkáš jestli se bonzáci odkopou samo nebo jak se to vyvine a …

Prostě když je primárním účelem plot a nikdo ti neprokáže že jsi to chtěl … tak … :-)
Kostěj
Reputace:135
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Kostěj »

K oplocení z FVE panelů - jak kde. Tohle je z územního plánu, Kosmonosy:
Oplocení pozemku k veřejnému prostoru (např. ulici, náměstí) může být vysoké maximálně 1,8 m nad nejvyšší úrovní chodníku nebo komunikace přilehlé ke hranici pozemku s tím, že neprůhledná část plotu např. podezdívka může být max. 0,5 m vysoká (měřeno opět od nejvyšší úrovní chodníku nebo komunikace přilehlé ke hranici pozemku). Ostatní část plotu musí být z větší části průhledné nebo tvořena zelení.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/6.5kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
Kajap

No dobře ale to je k chodníku nebo k náměstí - to má většina obcí asi nějak pořešeno …

Myslím že plot 2 m výšky…

Jeff Bezzos má vyšší a platí pokuty.

Streetview byly tuším z >2 m foceny a upustilo se od toho…

Příspěvku bylo spíš to že když daš do plotu panely a neprozradíš se že primárně stavíš FVE, tak pohoda. Protože jinak kdyby byl primární účel elektrika (i kdyby nezapojeny kabely) tak by to byl problém podle současné legislativy - to je oč tu běží..:

Ale vloni nebo i letos jsem viděl spoustu videí na YouTubu jak si stavěli plot z FVE, nejspíš spousta lidí neví že >120V už nesmí stavět bez kvalifikace?
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

FVE s panely může být i čistě ostrovní záležitost, která není vůbec připojena k DS a v takovém případě není vůbec potřeba řešit smlouvu o připojení s distributorem jelikož žádné připojení k DS prostě není. Takže není potřeba tvrdit, že nejde o FVE, ale stačí jen tvrdit, že jde o čistě ostrovní FVE bez připojení k DS.
Dagus
Reputace:237
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Kajap píše: úte srp 11, 2026 7:30 am
No dobře ale to je k chodníku nebo k náměstí - to má většina obcí asi nějak pořešeno …

Myslím že plot 2 m výšky…

Jeff Bezzos má vyšší a platí pokuty.

Streetview byly tuším z >2 m foceny a upustilo se od toho…

Příspěvku bylo spíš to že když daš do plotu panely a neprozradíš se že primárně stavíš FVE, tak pohoda. Protože jinak kdyby byl primární účel elektrika (i kdyby nezapojeny kabely) tak by to byl problém podle současné legislativy - to je oč tu běží..:

Ale vloni nebo i letos jsem viděl spoustu videí na YouTubu jak si stavěli plot z FVE, nejspíš spousta lidí neví že >120V už nesmí stavět bez kvalifikace?
Ví a je jim to úplně fuk. Kvalifikace kvalitní montáž neudělá. Přes plot nikdo nezjistí jestli je to 2S nebo 20S a za plotem ho nikdo vítat nebude.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Valdano
Reputace:309
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Jak už zde bylo zmíněno. Spousta lidí to neřeší alias je jim to fuk. Dokud se nic nestane pak není žádný problém. Problém by mohl nastat až teprve v případě, že by došlo k nějakým škodám nebo k újmě na zdraví.
Franta2776
Reputace:644

Nový příspěvek od Franta2776 »

32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Mex
Reputace:442
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

On někdo dřevostavitele bere vážně? To už by člověk pomalu mohl číst i Deník N.

Tak za prvé je tam formulace "nepoměrně větší újma". Takže asi zbourat barák by podle toho člověka nenechali (a je to tak podle mě dobře). Ale odstranit plot ano.
A za druhé to neznamená, že ten, kdo stavěl načerno, se pořádně neprohne pod mastnou pokutou.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Kajap

Franta: můžeš se jako občan naučit používat předběžné opatření, anebo z tebe bude remcajicí vovčan plakající nad masmédii.

O předběžku musí soudce rozhodnout do 7 dnů. Takže skoro jistá stopka stavby bez povolení do rozsouzení.

I předběžko je vymahatelné exekučně.

Pak nebude moci tvrdit “vysoký výdaje”.

Myslím že bude stačit přiložit důkaz, že není osazena cedule STAVBA POVOLENA.

Pokud jde o plot, tak ten obecně, pokud není na uliční čáře a/nebo vyšší 2 metrů, tak pokud se nepletu - tak povolení nikdy nepotřeboval…