Malá hybridní FVE

Souhrn tématu

Uživatel řeší napájení kamerového systému na chatě pomocí malé hybridní FVE se 4 solárními panely a 200Ah LiFePo4 baterií. Problémem je nevhodný střídač CARSPA MKS1000, který i při dostatku solární energie odebírá proud ze sítě. Fórum nabízí rady na správné nastavení střídače, doporučení výměny za kvalitnější model s MPPT a online monitoringem, například Easun SMHB-2.2K-W-E. Diskutuje se také o vhodném zapojení panelů a ochraně baterie pomocí napěťového relé.
cipis
Moderátor
Reputace:1030
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od cipis »

Na ty vykony s prehledem staci 4mm2 vodice, ta 16 je zbytecny extrem.
Na 12V system netreba panely v serii, naopak zapojeni do serie je tezce nachylne na jakykoliv stin, a to vcetne stinu od dratu. Takze puvodni zapojeni 2s2p bylo urcite vhodnejsi, no a spise bych sel do 1s4p, pokud je napeti panelu v zatezi v ucinnem rozsahu mppt regulatoru.
Pokud tam nechces zatim cpat dalsi a dalsi veci, tak proste dej napetove rele, ktere bude spinat ACin. A zapoj tak, ze kdyz odpadne napeti z baterky uplne, tak aby se zaplo ACin, tj. mit to na NC kontaktu, ne NO.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Reputace:991
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Pokud se jedná o (zvláštní) vlastnost, kdy to má stále odběr ze sítě, tak možná bude vhodné pořídit něco normálnějšího - levné je třeba Easun SMHB-2.2K-W-E Power 2.2KW Solar Inverter 12V 220V Off Grid Inverter 80A MPPT Solar Controller With WIFI https://www.easunpower.com/collections/ ... 0350584090
gupa
Reputace:186
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Pmds píše: ned srp 09, 2026 2:40 pm
To uť jsem zkoušel v aplikaci nastavit tak, že se mi odpojovalo AC ve 10:00 (to už mám 100% jistotu, že jsou panely plně ozářené sluncem) jen při slunečném dnu a i přesto docházelo k neočekávaným výpadkům. Bohužel není možnost vzdáleného monitorování stavu střídače, takže nevím k čemu docházelo před nebo v čase výpadku.
Zkusil bych to dát na konfiguraci SUB, k tomu parametr 6 a 7 na E na konci pro automatický restart aby se nemuselo ručně vypínat a zapínat. Aby se to samo zrestartovalo. Jaké parametry má baterie podle manuálu? Nevím kdy pojedu za známým, ale manuál jak se věc nastavila je popsaná v návodu na papíře, takže bych to nastavení nafotil a mohlo by se z toho vycházet. Jemu to nijaké vypínání nedělá, tedy nic mi neříkal. A to trápí vibračním hlubinným čerpadlem, vrtačkou, vším co ho napadne do 1000W.

Také mne napadá, proč nebyla použita nějaká klasická upska nebo upska typu převozní kabela co se teď nabízí pro lifepo s čistou sinusovkou pro panel atp. Ale toto si myslí se odladí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.