Kilometrová daň za elektromobily sa blíži
Souhrn tématu
Ve Velké Británii se chystá zavedení kilometrové daně pro elektromobily a hybridy, což vyvolává živé diskuse o spravedlnosti a dopadech na řidiče. Uživatelé diskutují o rozdílech v daních mezi různými typy vozidel, problémech s údržbou silnic a sociálních dopadech. Někteří upozorňují na možné komplikace s měřením najetých kilometrů a obavy z černého stáčení dat, zatímco jiní porovnávají situaci s jinými zeměmi a zmiňují vliv EU na regulace.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1029
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Kilometrová daň za elektromobily sa blíži
To jsi asi nebyl v jedne zemi, kde si klidne odhlasuji i vic nez jen to.
To neni zadna specialita, ale obycejna soudnost a smysl pro spravedlnost. Spousta ulev a osvobozeni v zajmu zeleneho bozstva, a kdyz se to ted nekdo snazi narovnat (viz. ten pokus srovnat parkovani v Praze), tak je to spatne?
Tady vubec nejde o to, ze by se zavadela nejaka nova dan, ale o to, ze se stavajici dan zmeni a postihne vsechny spravedlive, na rozdil od stavajiciho stavu. Takze to neni zadna nova, ale jen zmena.
Ja bych na sve silnici nenechal zadarmo chodit ani chodce, natoz jezdit vozidla ...
To neni zadna specialita, ale obycejna soudnost a smysl pro spravedlnost. Spousta ulev a osvobozeni v zajmu zeleneho bozstva, a kdyz se to ted nekdo snazi narovnat (viz. ten pokus srovnat parkovani v Praze), tak je to spatne?
Tady vubec nejde o to, ze by se zavadela nejaka nova dan, ale o to, ze se stavajici dan zmeni a postihne vsechny spravedlive, na rozdil od stavajiciho stavu. Takze to neni zadna nova, ale jen zmena.
Ja bych na sve silnici nenechal zadarmo chodit ani chodce, natoz jezdit vozidla ...
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JozefSK
- Reputace:89
Ja vidim, ze ked pracujem, tak mi "stat", teda nami voleni a nami plateni "predstavitelia statu" zdania - zoberu cast z mojej vyplaty, ked kupim to EV, zase mi zdania - zoberu cast z mojich uz zdanenych penazi, servis - zdania, t.j. zoberu cast z mojich uz zdanenych penazi, atd., atd., ...cipis píše: stř črc 22, 2026 10:33 pmJa zase nechapu, jak nevidis tu aktualni nespravedlnost, kdy EV maji ruzne ulevy, slevy nebo neco zadarmo. Toto je je jen narovnani, samozrejme s tim koeficientem hmotnosti vozu.
Takze to neni zadna nova dan, ale narovnani aktualni nespravedlnosti.
Podla mojho nazoru je nespravodlivost vsetko zdanovat znova a stale zo vsetkeho z uz zdanenych nasich penazi. Takze, ked chceme hovorit o spravodlivosti, tak nie zavadzat novu dan za km pre EV, ale zrusit spotrebnu dan na pohonne hmoty. Ved pri nakupe benzinu, nafty uz platime DPH a to je tase len dan, "Dan z pridanej hodnoty" ...
Zopakujem, nezdielam vase nadsenie z novej, vraj spravodlivej dane za odjazdene km EV-ami, ani inej akejkolvek novej dane.
To nie je specialita naroda. Takto nas vsetkych od malicka, od skoly vychovavaju. Cely zivot makaj, aby si mohol platit dane ...Mex píše: stř črc 22, 2026 10:42 pmAni se nesnaž to pochopit. To je naše specialita.
U nás třeba chodí lidi hromadně demonstrovat za to, aby mohli platit nějaký poplatek.
Každý národ má nějakou specialitu. My máme tuhle.
A potom su ludia priam nateseni, ze mozu platit dane za bars jaku Ѽ ...
Aha, takze ty si uz sprivatizoval vsetky cesty.cipis píše: stř črc 22, 2026 10:59 pmJa bych na sve silnici nenechal zadarmo chodit ani chodce, natoz jezdit vozidla ...
Tie cesty su statne, cize nase, postavene z nasich penazi, ktore nam neviem kolkokrat cez rozne dane zobrali ...
Naposledy upravil(a) JozefSK dne stř črc 22, 2026 11:48 pm, celkem upraveno 2 x.
- Valdano
- Reputace:308
- Lokalita: Česká Lípa
Jenže to ještě neznamená, že se s tím počítá i v tom co má být zavedeno ve Velké Británii. Jak známo politici jsou často zaslepení i v takové zemi jako je VB a občas nerespektují ani fyzikální zákony. Takže bych se vůbec nedivil tomu, pokud by se na toto pravidlo "vybodli" a udělali to jen podle najetých km jak je uvedeno v tom odkazovaném článku, ve kterém není ani sebemenší zmínka o tom, že by se jakkoli počítalo i s hmotností.Antrac1t píše: stř črc 22, 2026 6:48 pmod toho mas pravidlo 4mocniny podle vahy vozidla
https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_power_law
- Franta2776
- Reputace:640
EU nám přispívála na cesty. Takže o tom naštěstí nebudeme rozhodovat sami. EU řekne nelze zatížit touto daní pouze BEV, ale všechny vozidla bez rozdílu pohonu. Spotřební daň z phm je věc každého státu.
Tak nějak to proběhlo na Islandu.

Zatizili všechny vozidla +nechali daň z phm.
Za mě ok.
Tak nějak to proběhlo na Islandu.
Za mě ok.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- TomHC
- Reputace:932
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja mám 100% home office a dva bicykle, nech idú do prdele 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- gupa
- Reputace:181
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jenže Island nemá jiné pevninské komunikace než asfalt a ještě dost rozbitý. Jsou tam úseky kdy musí projet buldozer aby mohly jezdit chvíly auta. Unich je to zdroj pro rekonstrukci a mírné omezení amerických a japonských automobilek, které tam jako výhradní zaměstnavatelé Islanďanů výhradně dováží.Franta2776 píše: čtv črc 23, 2026 6:55 amTak nějak to proběhlo na Islandu.Zatizili všechny vozidla +nechali daň z phm.
Za mě ok.
Vůbec to nesrovnávat s EU!!, Island je jiný svět než EU, udělají chybu pokud do EU vstoupí.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
- JirkaE
- Reputace:392
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Asi bych to nespojoval a zůstal u těch silnic a dvou odlišných témat.unicast píše: stř črc 22, 2026 8:08 pmAuto v majetku českého s.r.o., auto dotyčný používá z titulu funkce statutára a je to naprosto neprůstřelné... Nefér mi přijde spíš ten německý systém, kdy se stát obírá zejména majitele silnějších aut, aby pak mohl vyplácet dávky kulturně zcela nekompatibilním nově příchozím a nezaměstnatelným.
Rozdíl v DE mezi Škoda Scala na dani 155Eur/rok a nákladní dodávka Ford Transit diesel 225Eur/rok - to je obírání státem ?
Těch 70Eur za rok, za 2x a víc těžší auto ?
Ten vyšší už od února nemusím
Asi si nemusíme nic nalhávat, jak vypadají silnice a dálnice v DE a jak v Česku a jaká je rychlost rekonstrukce dálničních úseku v DE, kdy sem sledoval jak se celá 10km dlouhá uzavírka posunuje o 5km denně - na čisto hotové včetně opravených mostů, nových potahů, svodidel a pruhů trávy - ano větší rekonstrukce mostu dýl - ale navazuje to vždy perfektně časově a potah jde pak skrz v jeden moment bez dalších spojů.
V Česku naprostý scifi i když mají stroje identické - dokonce se na tom v DE podílejí české firmy a vyhrávají cenově i kvalitou veřejné zakázky
Tedy mě u těch cen v Česku něco opravdu neštymuje
Co se týká druhého problému, tak nepoměrně větší zatížení a problémy působí paradoxně domácí obyvatelstvo - počet doma sedících a nic nedělajících, nebo jdou dělat jen aby se neřeklo za speciální tarif za 400Eur ,,na pár hodin" aby o dávky nepřišli
Ten sociální systém je nastavený tak, že se to prostě nevyplatí u nízko-příjmového obyvatelstva a že ty co dělají, to dělají víceméně dobrovolně - i když vědí, že ve finále mají na kontě totéž - nebo ještě míň, než ten - kdo nic nedělá.
Celkové číslo nepracujících DE / na nějakých dávkách / původních obyvatel, nebo těch na plus +400Euro tarifu je šíleně veliky a nově příchozí na dávkách proti tomu jen kapkou v moři - ale vše jde jistě velmi jasně i ověřit a porovnat
Už sem se přistihl u myšlenek - jestli by se mě to nevyplatilo taky
Myslím že tohle je cíl zavedené minimální mzdy, aby se poměr přijmů mezi těmi na dávkách a pracujících - trochu odlišil a narovnal mezi správné mantilnely.
Vzhledem k extrémnímu zdražení všeho a valorizace sociálních dávek a důchodů se to ale mijí účinkem a zůstává dál stejné / podobné
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- TomHC
- Reputace:932
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
No veru, mňa prekvapuje ako u nás takmer každý rok opravujú mostné uzávery a každým rokom sú tam väčšie skoky. Takým by sa aj Pavel Ploc potešil...
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).