Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie
Souhrn tématu
Uživatel plánuje upgrade své ostrovní elektrárny z jednofázového na třífázový systém s hybridním měničem Deye 20 kW. Zvažuje dvě varianty – vysokonapěťový systém se změnou baterií nebo nízkonapěťový systém s přesunem technologie do bazénového domku. Cílem je zlepšit kvalitu, snížit hlučnost a zvýšit bezpečnost technologie, přičemž zůstane ostrovní režim s možností přímého dobíjení elektromobilu ze sítě.
- unicast
- Reputace:504
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Upgrade elektrárne + zmena umiestnenia technológie
Tak v tom případě sis ale spletl fórumHowHigh píše: pon črc 13, 2026 10:51 amJa tu však nerozoberám kutilské domáce skladanie FVE systému a ani to nikde v zadaní nepíšem.
- HowHigh
- Reputace:0
- Lokalita: SR
- Výkon panelů [Wp]: 11000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Chci prodávat energii: NE
Prečo tak nemôže byť položená otázka ? Vonku mi HV nedá zmysel, keďže najväčšia výhoda s ňou spojená - efektivita, menej tepla a pre mňa aj bezpečnosť (viacerí to rozporovali, ale za mňa proste ten prúd zvyšuje riziko požiaru viac ako u HV) odpadajú v prípade, že ja už tú lv baterku mám. Vnútri mi zase pre tieto dôvody zmysel dáva.Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 11:16 amOtazka ale nemoze stat ze LV pojde von a HV pojde dnu. Musia byt polozene dve otazky: HV alebo LV? A dnu alebo von?
Vyhody a nevyhody HV vs LV sme ti tu napisali, tu sa vsetci zhodujeme a rozhodnutie je cisto len na tebe.
Otazka umiestnenia je tiez zhoda - nie ta bazenova pristavba (v sucastnej podobe).
Ako sa rozhodnes je na tebe.
Mám ešte teoreticky jeden variant - záhradný domček. Je to väčšia stavba, tiež murovaná, len je od domu ďalej a vzduchom ťahať chráničky nebude veľmi estetické...
- HowHigh
Toto je fórum o fotovoltike alebo fórum pre kutilov s fotovoltikou ? Ja si myslím a aj podľa popisu fóra je to fórum o fotovoltike a všetko s ňou spojené a nie je podmienkou sa pýtať a diskutovať len vtedy, ak si chcem robiť všetko sám.
- HowHigh
Firma mi je ochotná namontovať to čo si vyberiem ja a či to kúpia oni alebo ja je im jedno. Mám tam povedzme z ich strany individuálny prístup.Diablo1st píše: pon črc 13, 2026 11:41 amAké riešenie ponúka firma, ktorá ti to bude montovať? Či si nakúpiš komponenty a oni ti to zapoja? Väčšinou som sa stretol s tým, že firma ti ponúkne ich riešenie a o nejakej inej značky sa ani nebudú baviť. A väčšina montuje Goodwe a Solax, tak sa ich opýtaj či Deye vôbec budú ochotný namontovať.HowHigh píše: pon črc 13, 2026 10:55 amVeď ja nikde nepíšem, že si to chcem skladať doma sám, bude mi to robiť normálne firma, ktoré sa FVE venuje s revíznou správou na všetko.
Áno, robia väčšinou Solax, ale ten nie je ideálna možnosť na čisto ostrovnú prevádzku ako je to v mojom prípade. Budú mi robiť aj mnou vybratý wallbox, watrouter na špirálu v ohrievači vody.
Firme som spomenul variant s bazénovým domčekom až po obhliadke, takže fyzicky vnútro majiteľ nevidel a len mi povedal telefonicky, že on by to na mojom mieste dal von. Uvidím čo povie, keď to reálne uvidí, možno mi hneď povie, že je to blbosť alebo naopak, že je to po určitých úpravách realizovateľné. ono to síce vyznie hrozivo, že bazénový domček, ale tam nie je voda a ani vlhkosť o nič väčšia ako mám v dome resp. technickej miestnosti. Je to normálna nadzemná stavba s uzatvretým okruhom vody v potrubí, kde samotný bazén je niekoľko metrov od tej stavby.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1027
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Tak vezmeš lopatu a krumpáč a zakopeš je. Ocelová chránička, požární ucpávky (a co dalšího bude chtít PBŘ) a hotovo.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Ghost86
- Reputace:16
- Lokalita: SK - Kysuce
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
Pretoze ako sa ti to tu snazil vysvetlit napr Diablo1st, tak to ze HV je bezpecnejsie ako LV, je len tvoj pohlad, resp LV nie je nebezpecnejsie ako HV.HowHigh píše: pon črc 13, 2026 12:35 pmPrečo tak nemôže byť položená otázka ? Vonku mi HV nedá zmysel, keďže najväčšia výhoda s ňou spojená - efektivita, menej tepla a pre mňa aj bezpečnosť (viacerí to rozporovali, ale za mňa proste ten prúd zvyšuje riziko požiaru viac ako u HV) odpadajú v prípade, že ja už tú lv baterku mám. Vnútri mi zase pre tieto dôvody zmysel dáva.Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 11:16 amOtazka ale nemoze stat ze LV pojde von a HV pojde dnu. Musia byt polozene dve otazky: HV alebo LV? A dnu alebo von?
Vyhody a nevyhody HV vs LV sme ti tu napisali, tu sa vsetci zhodujeme a rozhodnutie je cisto len na tebe.
Otazka umiestnenia je tiez zhoda - nie ta bazenova pristavba (v sucastnej podobe).
Mám ešte teoreticky jeden variant - záhradný domček. Je to väčšia stavba, tiež murovaná, len je od domu ďalej a vzduchom ťahať chráničky nebude veľmi estetické...
Avsak co sa umiestnenia tyka, obe technologie maju rovnake poziadavky na prostredie. (ked zanedbame, ze HV baterie mozu byt dalej od menica).
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- HowHigh
Ak myslíš ten prechod medzi domom a záhradným domčekom, tak to robiť nebudem. Všade dokola domu je zámková dlažba (všetky 4 strany po obvode), potom nasledujú buď okrasné rastliny, stromy alebo trávnik.
- HowHigh
Nie som odborník a nemám to preštudované od predu a od zadu, tak ak ťa to upokojí, tak je to len môj názor, ktorý nemusí byť pravdivý a som ochotný ho zmeniť. Ja vychádzam hlavne z toho, že z LV bateriek tečú vysoké prúdy po hrubých kábloch do meniča (kde už také hrubé káble teda nie sú) a tieto sa prirodzene viac ohrievajú ako pri nízkych prúdoch. Proste riziko prípadného požiaru kvôli vyšším prúdom mi príde vyššie, ale neberiem to teraz ako jedinú a večnú pravdu. Fakt je ten, že pri LV bateriek vzniká výrazne viac tepla a strát ako pri HV systéme. Keď som pred časom dával modelový príklad do AI - Gemini, nech mi vypočíta v modelovom príklade straty tak ten rozdiel bol obrovský. Zadal som mu informácie o mojom terajšom systéme - meniče, baterky, proste čo mám a nejakú modelovú situáciu bežného dňa od jari do jesene, t.j. nejaká výroba + nejaká priemerná spotreba a to isté som mu dal vypočítať s HV systémom (Deye+ Dyness) + s terajším systém, kde vymením iba meniče, ktoré mám za ten 20 kw LV Deye. Tie čísla si už nepamätám, ale v modelom príklade aktuálneho stavu vyšlo vyžiarené teplo odhadom na 900 W, s novým meničom niečo menej a HV systém okolo 300 W. A vieme všetci ako AI dokáže písať blbosti, ale na matematiku a výpočty je celkom spoľahlivé a toto bola prakticky matematika a fyzika.Diablo1st píše: pon črc 13, 2026 11:53 amPrax ukazuje, že tie baterky vydržia veľa cyklov keď majú hlavne aktívny balancér! Je veľa videí ako baterky so slabým pasívnym balancérom odišli (hlavne pylontech), lebo časom sa tie články proste rozídu a potom je problém. Čím viac článkov v sérii tým väčšia pravdepodobnosť odchýlky.HowHigh píše: pon črc 13, 2026 11:10 amPrax ukazuje, že držia veľmi dobre a veľa cyklov, takže šanca na poruchu, či vadu trebárs do 5 rokov je malá (ak dá baterka ročne tak 200 cyklov, tak si vieme vypočítať ako dlho vydrží). A áno, ak sa niečo stane na LV baterke, tak podľa toho čo tu ľudia píšu rieši problém ľahšie, ale to pre mňa nie je podstatný faktor pri rozhodovaní, do ktorého systému pôjdem. Podstatné faktory som uviedol v prvom príspevku témy, takže ticho, efektivita bez vykurovania miestnosti a bezpečnosť. A tu sa mi prelínajú dve odlišné varianty pri LV a HV systéme.
Nech zoberieš akýkoľvek menič, úplne tichý nebude. Pokiaľ mu budeš nakladať tak tichý bude asi len ten pasívny, len bude kúriť. Aj tie pasívne celkom slušne pískajú.
K tomu vykurovaniu miestnosti sa nevyhneš nech zoberieš akúkoľvek topológiu. Nejaké straty tam budú a tie sa premenia na teplo. Časom sa ti technická miestnosť vykúri.
Mňa najviac irituje, že stále tu dávaš HV riešenie ako bezpečnejšie, ale žiadne relevantné argumenty si nepredložil.
- HowHigh
Požiadavky na prostredie sú mi jasné a nespochybňujem to nijako a som si vedomý, že ak to dám von, musím technológii zabezpečiť sucho aj teplotu tak ako potrebuje.Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 12:50 pmPretoze ako sa ti to tu snazil vysvetlit napr Diablo1st, tak to ze HV je bezpecnejsie ako LV, je len tvoj pohlad, resp LV nie je nebezpecnejsie ako HV.HowHigh píše: pon črc 13, 2026 12:35 pmPrečo tak nemôže byť položená otázka ? Vonku mi HV nedá zmysel, keďže najväčšia výhoda s ňou spojená - efektivita, menej tepla a pre mňa aj bezpečnosť (viacerí to rozporovali, ale za mňa proste ten prúd zvyšuje riziko požiaru viac ako u HV) odpadajú v prípade, že ja už tú lv baterku mám. Vnútri mi zase pre tieto dôvody zmysel dáva.Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 11:16 amOtazka ale nemoze stat ze LV pojde von a HV pojde dnu. Musia byt polozene dve otazky: HV alebo LV? A dnu alebo von?
Avsak co sa umiestnenia tyka, obe technologie maju rovnake poziadavky na prostredie. (ked zanedbame, ze HV baterie mozu byt dalej od menica).
- Ghost86
- Reputace:16
- Lokalita: SK - Kysuce
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
Mas teraz LV: mas pocit ze sa prehrieva? Su kable nejako horuce? Ale ak je odpoved ano, nieco mas podimenzovane 
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nejen jeho.
Můj taky.
Ano za předpokladu, že k LV řešení přidáš ještě špunty do uší.Ghost86 píše: pon črc 13, 2026 12:50 pm... Avsak co sa umiestnenia tyka, obe technologie maju rovnake poziadavky na prostredie. ...
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1027
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
HowHigh:
Trochu fyziky by to chtělo ... Píšeš nesmysl, vysoké proudy neznamenají vyšší teploty. To jen v případě, kdy vysoké proudy chceš procpat tkaničkou od bot. Pak ano, kabel topí a je na něm ztráta. Proto se také kabely dimenzují na prostředí, teplotu, proud a napětí.
Takže kabel, kterým potáhneš např. 5 kW výkonu, tak bude úplně stejně teplý, jestli to potáhneš ve 48V nebo 400V. Pokud dodržíš patřičné normy.
Takže tento argument je totálně lichý.
Paradoxně tenká tkanička od bot je nebezpečnější, protože ten kabel snadněji poškodíš, přejedeš, provrtáš atd. Kabel, co je tlustý jak anakonda po obědě, tak jen tak nepoškodíš, a když už ano, tak ti těch 48V nic neudělá.
Ty absolutní počty ztrát v teple jsou k ničemu, když to není v poměru s výkonem, na kterém to pracuje. Topí ale měniče, které jsou na to stavěné, ne vedení.
Tedy si musíš propočítat i ostatní věci, nejen toto. HV systém znamená požární úseky, požární ucpávky, hlásiče, rozpojování stringů na napětí do 120V DC, ..., prostě tuna věcí, které u LV systémech nemusíš vůbec řešit. Navíc, jak to generuje méně tepla, tak musíš řešit naopak vytápění baterek, kdežto u řady LV instalací to zvládne samotný provoz systému.
Co se týče umístění technologie do toho bazénového domečku, tak na to absolutně zapomeň. Na to umístění jsou normy, a to teď nesplníš. Máš instalaci "větší" (nejsi do 10 kW), tak samozřejmě máš daleko více podmínek než klasické domácí instalace, co byly schválně dělané do téhle hranice.
Jinak zámkovka je od toho, aby se rozebrala, vykopala díra, položil kabel ve chráničce, patřičně ošetřil, no a zase se zámkovka poskládala. A co se týče těch pár stromečků či co je tam za šáší? Chceš investovat desítky, resp. stovky tisíc do systému, a nezbude na zahradníka?
Trochu fyziky by to chtělo ... Píšeš nesmysl, vysoké proudy neznamenají vyšší teploty. To jen v případě, kdy vysoké proudy chceš procpat tkaničkou od bot. Pak ano, kabel topí a je na něm ztráta. Proto se také kabely dimenzují na prostředí, teplotu, proud a napětí.
Takže kabel, kterým potáhneš např. 5 kW výkonu, tak bude úplně stejně teplý, jestli to potáhneš ve 48V nebo 400V. Pokud dodržíš patřičné normy.
Takže tento argument je totálně lichý.
Paradoxně tenká tkanička od bot je nebezpečnější, protože ten kabel snadněji poškodíš, přejedeš, provrtáš atd. Kabel, co je tlustý jak anakonda po obědě, tak jen tak nepoškodíš, a když už ano, tak ti těch 48V nic neudělá.
Ty absolutní počty ztrát v teple jsou k ničemu, když to není v poměru s výkonem, na kterém to pracuje. Topí ale měniče, které jsou na to stavěné, ne vedení.
Tedy si musíš propočítat i ostatní věci, nejen toto. HV systém znamená požární úseky, požární ucpávky, hlásiče, rozpojování stringů na napětí do 120V DC, ..., prostě tuna věcí, které u LV systémech nemusíš vůbec řešit. Navíc, jak to generuje méně tepla, tak musíš řešit naopak vytápění baterek, kdežto u řady LV instalací to zvládne samotný provoz systému.
Co se týče umístění technologie do toho bazénového domečku, tak na to absolutně zapomeň. Na to umístění jsou normy, a to teď nesplníš. Máš instalaci "větší" (nejsi do 10 kW), tak samozřejmě máš daleko více podmínek než klasické domácí instalace, co byly schválně dělané do téhle hranice.
Jinak zámkovka je od toho, aby se rozebrala, vykopala díra, položil kabel ve chráničce, patřičně ošetřil, no a zase se zámkovka poskládala. A co se týče těch pár stromečků či co je tam za šáší? Chceš investovat desítky, resp. stovky tisíc do systému, a nezbude na zahradníka?
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- HowHigh
Cipis: V poriadku, takže pri LV sa kábel neprehrieva viac ako pri HV - je to možné, nebudem sa hádať, pokiaľ to niekto nevyargumentuje a nevyvráti.
Od LV baterky do meniča ide hrubý kábel, ale v tom meniči, kde tie prúdy idú už taká hrubá kabeláž nie je. Tam nie je riziko problému väčšie ako pri HV ?
Tie počty strát boli v modelovej situácii. Ja si to už nepamätám, niečo v zmysle výroba je 7 kw, spotreba aktuálna 5-7 kw a z toho to vypočítaval. Rozdiel bol proste v násobkoch medzi LV a HV. Ak máš umiestnenú technológiu v dome, tak sa snáď zhodneme na tom, že bez ohľadu na systém vykurovať baterku nepotrebuješ, ale problém je to odpadové teplo. Neviem presne ako myslíš tie požiarne úseky, ale na bezpečnostný systém mám napojené požiarne čidlo v strope a tiež záplavové čidlo pri podlahe.
Neviem ako je to s normami, úprimne toto som ako ostrov vôbec neriešil, mal som len projekt a revíznu správu, ale ak sú na to normy, tak mi to inštalačná firma, ktorá na to bude dávať aj revíznu správu snáď oznámi. Nebol limit pri FVE na domoch posunutý na 11 kwp ? Mne sa niečo zdá, že sa to pár rokov dozadu posúvalo z 10 na 11 kwp.
S tou zámkovou to nie je úplne jednoduché, keďže mi ide priamo od fasády domu a jeden kus dlažby váži cca 35 kg
A tam je možné, že sa to ani nebude dať vybrať a muselo by sa to sekať. Keby si videl môj trávnik, tak by si pochopil, že to robiť nechceš
Pôvodne som chcel iba vymeniť menič za menič, ale tak keď už sa to bude robiť zvažujem rôzne varianty, ale zase odtiaľ potiaľ 
Od LV baterky do meniča ide hrubý kábel, ale v tom meniči, kde tie prúdy idú už taká hrubá kabeláž nie je. Tam nie je riziko problému väčšie ako pri HV ?
Tie počty strát boli v modelovej situácii. Ja si to už nepamätám, niečo v zmysle výroba je 7 kw, spotreba aktuálna 5-7 kw a z toho to vypočítaval. Rozdiel bol proste v násobkoch medzi LV a HV. Ak máš umiestnenú technológiu v dome, tak sa snáď zhodneme na tom, že bez ohľadu na systém vykurovať baterku nepotrebuješ, ale problém je to odpadové teplo. Neviem presne ako myslíš tie požiarne úseky, ale na bezpečnostný systém mám napojené požiarne čidlo v strope a tiež záplavové čidlo pri podlahe.
Neviem ako je to s normami, úprimne toto som ako ostrov vôbec neriešil, mal som len projekt a revíznu správu, ale ak sú na to normy, tak mi to inštalačná firma, ktorá na to bude dávať aj revíznu správu snáď oznámi. Nebol limit pri FVE na domoch posunutý na 11 kwp ? Mne sa niečo zdá, že sa to pár rokov dozadu posúvalo z 10 na 11 kwp.
S tou zámkovou to nie je úplne jednoduché, keďže mi ide priamo od fasády domu a jeden kus dlažby váži cca 35 kg