Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na to, jak správně přepojit rodinný dům na offgrid provoz, zejména v souvislosti s použitím měničů a elektrocentrál. Uživatelé řeší otázky bezpečnosti, zapojení PEN vodiče a možné riziko napětí na ochranném kolíku. Doporučuje se konzultace s výrobcem a měření galvanického spojení, aby bylo zajištěno bezpečné a spolehlivé odpojení od sítě.
Kajap
Reputace:0
Lokalita: Okoli

Re: Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Nový příspěvek od Kajap »

Quoltec je brand polského distributora a prodává se pouze v Polsku Česku a asi maďarsku nebo slovensku nebo tak nějak, myslíte že je podpora bude vědět tyto věci? Podobně Renogy, i když tam už by mohli ale kdoví co odpovědí za marketingový bláboly ?

Dobře tedy takže můžeme uzavřít že je nutno proměřit napětí L - PE?

Čistě hypotetický, vadí něčemu že na kostru spotřebiče v baráku - tedy na kolík PE by lezlo tech 120V ?

Vím že jsem jednou jeden měřil ale to už je hodně desítek let, a koukal jsem s čím je promovaný ten zemnící kolík na 230 V straně a už si to fakt nepamatuju to je víc jak 10 let a tam asi to bylo takhle udělaný…
unicast
Reputace:499
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Porada o tom kterak přepojit RD na offgrid

Nový příspěvek od unicast »

Mex píše: pát črc 10, 2026 4:03 pm
Ale to to všechno předpokládá, že uzemníš ten měnič ještě nějak jinak, v jiném bodě.
Pokud jsou filtry zapojené proti nějakému pomyslnému středu, a ten střed nějakým dalším drátem neuzemníš, tak jsou kondenzátory stále namáhané stejným napětím, ať jeden z výstupních pólu uzemníš nebo ne.
S tím sice souhlasím, ale pokud z toho měniče jde do spotřebiče i PE vodič, tak nemůžeš zaručit, že k tomu nějak nedojde. Ano, výrobce měniče to může vyřešit třeba tak, že na něj namontuje pouze zásuvku, do které bude pasovat jen vidlice typu C a pokud kolem toho budeš bastlit a vynalézat, tak případný problém už půjde za tebou.