EGD - výměna elektroměru distributorem
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na zkušenosti uživatelů s výměnou elektroměru distributorem, zejména na přechod na chytré elektroměry u odběratelů s fotovoltaikou a vyšší spotřebou. Uživatelé sdílejí informace o tom, jak probíhá samotný proces výměny, jaké jsou technické požadavky a jak distributoři přistupují k instalaci nových měřicích zařízení. Zmiňuje se také legislativní rámec a praktické aspekty, včetně aktivace režimu sdílení a konfigurace elektroměrů.
- thesaro
- Reputace:21
- Lokalita: Rajhrad
Re: EGD - výměna elektroměru distributorem
Vážení, dovolte abych se s Vámi podělil o další dějství, jen nevím, zda to nazvat fraškou, nebo komedií. Každopádně citlivější povahy varuju předem, že píšu v lehce odlehčené formě.
Minulý týden mi distributor sám ze svého dobrého rozmaru vyměnil elektroměr za fancy chytrou hračku, chcete-li chytrý elektroměr XT211, jelikož mám velkou spotřebu a tarif pro TČ. A taky samozřejmě balkonovou FVE. Legální. Popis elektroměru už zde máte, jen ve zkratce: je to bazmek chytřejší než delfín, s dálkonovou komunikací a odpojovačem, kdyby jste náhodou nedrželi lajnu s tím, co zrovna Strana a vláda přikáže.
Vzhledem k tomu, že znám aparatčíka se spoustou panelů na střeše, který neví, kam už by energii z nich naládoval a který má vzhledem ke svým kontaktům ve Straně i povolené přetoky, slovo dalo slovo, soudružsky jsme si plácli a vstoupili jsme do svazku, nikoliv však partnerského, nýbrž takového, ve kterém bude známý mým dealerem, zatímco já se jako správný závislák budu sjíždět jeho kvalitním matrošem, když to počasí a distributor dovolí. Zkrátka jsem vstoupil do jeho skupiny sdílení. Říkal jsem si, že když už mě distributor obdaroval chytrým bazmekem, tak ho alespoň pro blaho lidu využiju do mrtě.
Šeredně jsem se přepočítal.
Moudří soudruzi u distributora totiž seznali, že na zapojení do sdílení není můj zbrusu echt nový chytrý elektroměr dost chytrý, a přijedou jej po 14 dnech vyměnit za ještě chytřejší, který zvládne i odrecitovat i Manifest a zaspívat Internacionálu. Když jsem se tedy na soudruhy z EGD obrátil s dotazem proč tak vlastně činí, když plomby na mém odběrném místě ještě ani nestačily zaschnout, bylo mi obratem sděleno následující:
Minulý týden mi distributor sám ze svého dobrého rozmaru vyměnil elektroměr za fancy chytrou hračku, chcete-li chytrý elektroměr XT211, jelikož mám velkou spotřebu a tarif pro TČ. A taky samozřejmě balkonovou FVE. Legální. Popis elektroměru už zde máte, jen ve zkratce: je to bazmek chytřejší než delfín, s dálkonovou komunikací a odpojovačem, kdyby jste náhodou nedrželi lajnu s tím, co zrovna Strana a vláda přikáže.
Vzhledem k tomu, že znám aparatčíka se spoustou panelů na střeše, který neví, kam už by energii z nich naládoval a který má vzhledem ke svým kontaktům ve Straně i povolené přetoky, slovo dalo slovo, soudružsky jsme si plácli a vstoupili jsme do svazku, nikoliv však partnerského, nýbrž takového, ve kterém bude známý mým dealerem, zatímco já se jako správný závislák budu sjíždět jeho kvalitním matrošem, když to počasí a distributor dovolí. Zkrátka jsem vstoupil do jeho skupiny sdílení. Říkal jsem si, že když už mě distributor obdaroval chytrým bazmekem, tak ho alespoň pro blaho lidu využiju do mrtě.
Šeredně jsem se přepočítal.
Moudří soudruzi u distributora totiž seznali, že na zapojení do sdílení není můj zbrusu echt nový chytrý elektroměr dost chytrý, a přijedou jej po 14 dnech vyměnit za ještě chytřejší, který zvládne i odrecitovat i Manifest a zaspívat Internacionálu. Když jsem se tedy na soudruhy z EGD obrátil s dotazem proč tak vlastně činí, když plomby na mém odběrném místě ještě ani nestačily zaschnout, bylo mi obratem sděleno následující:
S pokračováním tohoto (bohužel na základě skutečných událostí založeného) příběhu o trampotách obyčejného balkonového solárníka se vám samozřejmě ozvu.
Dobrý den,
stávající elektroměr se musí vyměnit, protože tento elměr prozatím nelze použít pro měření B.
Termín výměny pro odběrné místo EAN --- je 9.7.2026.
Přejeme Vám příjemný den.
- Kajap
- Reputace:0
- Lokalita: Okoli
To jsi mohl napsat jednou větou že tvůj elektroměr XT211 není použitelný pro sdílení, asi
1) Máš XT211, ale v „nevhodné konfiguraci OM“
* starý rozvaděč
* chybí oddělení částí měření
* není připraveno pro 15min data v režimu sdílení
distributor to bere jako „nevyhovující OM“, ne jako problém elektroměru
⸻
2) XT211 není v režimu sdílení aktivovaný správně
* elektroměr může umět přetoky
* ale není nastaven jako průběhový pro EDC sdílení
bez aktivace AMM režimu pro sdílení ho EGD neuzná
⸻
3) EGD má interní standard „jen nové kusy / nové zapojení“
To je praktická realita:
* sdílení = nový režim trhu (EDC)
* distributoři často chtějí:
* jednotný firmware
* jednotnou konfiguraci
* plnou AMM komunikaci
proto někdy raději vymění i XT211, i když by technicky stačil
1) Máš XT211, ale v „nevhodné konfiguraci OM“
* starý rozvaděč
* chybí oddělení částí měření
* není připraveno pro 15min data v režimu sdílení
⸻
2) XT211 není v režimu sdílení aktivovaný správně
* elektroměr může umět přetoky
* ale není nastaven jako průběhový pro EDC sdílení
⸻
3) EGD má interní standard „jen nové kusy / nové zapojení“
To je praktická realita:
* sdílení = nový režim trhu (EDC)
* distributoři často chtějí:
* jednotný firmware
* jednotnou konfiguraci
* plnou AMM komunikaci
- JirkaE
- Reputace:370
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Náš elektroměr nikdo od 4/2017 neviděl na 100%Valdano píše: ned čer 28, 2026 12:08 amStručně a jednoduše slovy Cimarmana: "Můžeme o tom vést spory můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno co se s tím dá dělat". Pokud máte tu možnost si vybudovat soběstačný zdroj a zcela se odpojit od DS tak jen směle do toho. Pokud ne tak "smolík" a můžete jen sledovat kam to bude postupně směřovat. Ano primárně je cílem výměny elektroměrů mít odběrná místa domácnosti pod on-line dohledem a do budoucna se můžeme těšit i na dosud nevídané poplatky za výkyvy v odběru domácností apod. jak už jsem zmínil. V EU nic překvapivého. Naopak bych se velmi divil kdyby tomu tak nebylo.
Poslední dva roky už ani to ne. Vypočítávají to a já mohu online nesouhlasit a korigovat stav
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Valdano
- Reputace:295
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tak to už bude asi do tří let zralý na výměnu.
Mimochodem v Německu také probíhají plošné výměny elektroměrů za online primárně u domácností s ročním odběrem nad 6MWh a u majitelů TČ a nabíjecích stanic pro EV a domácnosti s FVE s výkonem nad 7 kW. Také mají termín výměny u všech do roku 2032.