Nechtěné přetoky do sítě
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje problému nechtěných přetoků do sítě u solárních elektráren, konkrétně u měniče GoodWe 10ET. Uživatel popisuje krátkodobé přetoky vznikající při připojení k síti, i když má přetoky zakázané, a ptá se na možnosti rychlejší regulace a nastavení. Dále je rozebrána problematika smluv o odpovědnosti za odchylku a technických limitů, které mohou vést k sankcím za překročení přetoků do sítě.
- Zdenek Vojc
- Reputace:5
- Lokalita: ČBudějovice
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 15500
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nechtěné přetoky do sítě
Díky, tahle první část mi dává smysl. Chápu tedy, že odpovědnost za odchylku nemůže nést běžný zákazník sám, protože ji může nést jen subjekt zúčtování registrovaný u OTE. Tím se vysvětluje, proč do toho vstupuje obchodník / subjekt zúčtování.
Tím se mi zároveň potvrzuje, že smlouva na odpovědnost za odchylku není „pojistka proti přetokům“ a neřeší případné překročení limitu nulového rezervovaného výkonu. Pokud překročím současně 300 W ve čtvrthodině a 30 kWh za měsíc, je to pořád problém vůči distributorovi a řeší se to jako překročení rezervovaného výkonu, ne tím, že mám zaplacenou odpovědnost za odchylku.
Pak je pro mě závěr asi tento:
* smlouva s distributorem řeší technické připojení zdroje a nulový rezervovaný výkon,
* smlouva s obchodníkem / subjektem zúčtování řeší legislativní zařazení dodávkového EANu do bilanční skupiny,
* poplatek za překročení limitu 300 W / 30 kWh řeší distributor,
* paušál obchodníkovi není sankce ani ochrana před sankcí, ale platba za administrativní a regulatorní službu.
Tohle jsem se snažil pochopit.
Ekonomickou logiku fixního poplatku jako obchodního rozhodnutí nerozporuji. Firma za službu může chtít zaplaceno. Jen mi u zdroje s nulovým rezervovaným výkonem a bez záměru prodávat do sítě připadá zvláštní, že vzniká fixní měsíční náklad i při nulové nebo zcela zanedbatelné dodávce. Ale pokud je to prostě povinný důsledek dodávkového EANu a trhu přes bilanční skupiny, tak je to odpověď.
A ano, u mé sestavy je praktický závěr asi jasný: buď to provozovat jako skutečný ostrov bez přetoků, nebo jít do standardního připojení výrobny / prodeje přebytků, nebo přijmout režim mikrozdroje s nulovým rezervovaným výkonem včetně všech administrativních povinností. Můj dotaz mířil hlavně na to, co která smlouva skutečně řeší a co ne.
Ještě praktická otázka na ty, kdo jedou čistý ostrov: jak v zimě dobíjíte vysokonapěťové baterky, když několik dní leží na panelech sníh a z FVE nejde prakticky nic? Řešíte to externím VN zdrojem ? Nebo prostě měnič vypnete aby nežral z baterky pro vlastní spotřebu?
Tím se mi zároveň potvrzuje, že smlouva na odpovědnost za odchylku není „pojistka proti přetokům“ a neřeší případné překročení limitu nulového rezervovaného výkonu. Pokud překročím současně 300 W ve čtvrthodině a 30 kWh za měsíc, je to pořád problém vůči distributorovi a řeší se to jako překročení rezervovaného výkonu, ne tím, že mám zaplacenou odpovědnost za odchylku.
Pak je pro mě závěr asi tento:
* smlouva s distributorem řeší technické připojení zdroje a nulový rezervovaný výkon,
* smlouva s obchodníkem / subjektem zúčtování řeší legislativní zařazení dodávkového EANu do bilanční skupiny,
* poplatek za překročení limitu 300 W / 30 kWh řeší distributor,
* paušál obchodníkovi není sankce ani ochrana před sankcí, ale platba za administrativní a regulatorní službu.
Tohle jsem se snažil pochopit.
Ekonomickou logiku fixního poplatku jako obchodního rozhodnutí nerozporuji. Firma za službu může chtít zaplaceno. Jen mi u zdroje s nulovým rezervovaným výkonem a bez záměru prodávat do sítě připadá zvláštní, že vzniká fixní měsíční náklad i při nulové nebo zcela zanedbatelné dodávce. Ale pokud je to prostě povinný důsledek dodávkového EANu a trhu přes bilanční skupiny, tak je to odpověď.
A ano, u mé sestavy je praktický závěr asi jasný: buď to provozovat jako skutečný ostrov bez přetoků, nebo jít do standardního připojení výrobny / prodeje přebytků, nebo přijmout režim mikrozdroje s nulovým rezervovaným výkonem včetně všech administrativních povinností. Můj dotaz mířil hlavně na to, co která smlouva skutečně řeší a co ne.
Ještě praktická otázka na ty, kdo jedou čistý ostrov: jak v zimě dobíjíte vysokonapěťové baterky, když několik dní leží na panelech sníh a z FVE nejde prakticky nic? Řešíte to externím VN zdrojem ? Nebo prostě měnič vypnete aby nežral z baterky pro vlastní spotřebu?
- Valdano
- Reputace:295
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nechtěné přetoky do sítě
Zřejmě jste nepochopil, že Vámi popsaná varianta C1 je naprosto totožná s mnou popsanou variantou C. Nijak se neliší, protože mnou popsaná varianta C neznamená, že by se smlouva o odpovědnosti za odchylku využívala jako nástroj pro prodej elektřiny. Takže vaše varianta C1 je totožná s mou variantou C a pro obě platí, že přetoky je potřeba technicky omezit tak, aby nedocházelo k překročení limitů jinak hrozí pokuty za přetoky.Zdenek Vojc píše: pon čer 29, 2026 3:35 pmK uvedeným variantám A až D bych si dovolil přidat ještě mezivariantu, která mi osobně dává největší smysl. Označil bych ji třeba jako C1:
Registrovat mikrozdroj s nulovým rezervovaným výkonem, sjednat odpovědnost za odchylku, technicky hlídat nepřekročení limitů a současně maximálně využívat vlastní výrobu v domě.
Tedy nebrat smlouvu o odpovědnosti za odchylku jako nástroj pro prodej elektřiny, ale jako formální krytí zákonné povinnosti. Přetoky bych dál technicky omezoval nastavením měniče, regulací spotřebičů, případně řízením akumulace tak, aby se ideálně vůbec nepřekračovala hranice 300 W / 30 kWh.
Podle mého názoru je varianta D lepší a je zbytečné ji šmahem zavrhovat. Některým lidem, kteří do té standardní varianty původně také nechtěli jít se to nakonec ukázalo jako výhodné a nakonec občas ten prodej stejně využili i když se původně domnívali, že ho nevyužijí. Za mě je to prostě nejlepší a nejčistčí varianta bez obezliček.Zdenek Vojc píše: pon čer 29, 2026 3:35 pmVarianta D je z hlediska přetoků určitě nejčistší a nejbezpečnější, protože se člověk nemusí bát, že mu občasný přetok způsobí problém. Na druhou stranu pro někoho, kdo primárně nechce elektřinu prodávat, ale pouze provozovat malý zdroj pro vlastní spotřebu, může být standardní režim s výkupem zbytečně robustní řešení.
Přesně tak.Zdenek Vojc píše: pon čer 29, 2026 3:35 pmJeště bych k tomu měl jednu praktickou otázku do diskuse.
Pokud správně chápu předchozí vysvětlení, měsíční poplatek obchodníkovi za převzetí odpovědnosti za odchylku není „pojistka“ proti překročení limitů u mikrozdroje s nulovým rezervovaným výkonem. Pokud bych překročil limit 300 W ve čtvrthodině a zároveň 30 kWh za měsíc, případný poplatek za překročení nulového rezervovaného výkonu bych stejně zaplatil zvlášť.
Celý tenhle systém občas působí jako legislativní hlavolam, takže je úplně přirozené, že se v tom ty dvě roviny – obchodní a distribuční – pletou.Zdenek Vojc píše: pon čer 29, 2026 3:35 pmPak mi ale pořád není úplně jasná ekonomická logika toho fixního měsíčního poplatku u velmi malých technických přetoků.
Moje otázka tedy je:
**Za co přesně obchodník v tomto režimu reálně nese náklad nebo riziko, když přetoky nechci prodávat, jejich objem je velmi malý, a pokud bych překročil distribuční limity, případný poplatek za překročení bych stejně zaplatil já?**
1. Rovina obchodní: Odpovědnost za odchylku (Vztah k OTE)
Obchodník v této smlouvě skutečně prohlašuje, že přejímá odpovědnost za odchylku. Co je to odchylka? Je to rozdíl mezi tím, kolik elektřiny se naplánovalo, že do sítě dodáte (nebo z ní odeberete), a tím, kolik tam skutečně v danou čtvrthodinu nateklo. Pokud máte výrobnu s nulovým rezervovaným výkonem, váš plán dodávek do sítě je logicky vždy 0 kW. Když vám tam ale uteče přetok, vzniká odchylka od plánu. Takových odchylek se může v rámci obchodníka sejít i větší množství a obchodník finančně odpovídá za vyrovnání veškerých odchylek provozovatelů výroben s nimž má smlouvu o převzetí odpovědnosti za odchylku. Tím, že podepíšete smlouvu, se obchodník stává vaším subjektem zúčtování v systému OTE (Operátor trhu). Finanční vyrovnání této energetické odchylky na trhu s elektřinou pak vůči OTE řeší obchodník na své triko alias na vlastní náklady a za toto potenciální krytí si různí obchodníci účtují různé poplatky.
2. Rovina technická: Rezervovaný výkon (Vztah k Distributorovi)
Zde narážíme na situaci, proč vám i přes podepsanou smlouvu o odchylce může přijít sankce za nadlimitní odchylku.
Smlouva o odchylce s obchodníkem (u vás EON) totiž neruší vaši smlouvu o připojení s distributorem (u vás EG.D). V té by mělo být jasně uvedeno, že váš rezervovaný výkon pro dodávku do sítě je 0 kW (máte tzv. zjednodušené připojení nebo bezpřetokový režim). Pokud limity překročíte, distributor vám napaří poplatek/pokutu za překročení rezervovaného výkonu. Distributora nezajímá, že máte obchodníka, který za vás kryje odchylku na trhu. Distributora zajímá, že jste fyzicky přetížili nebo porušili technické parametry sítě, které jste si u něj (ne)rezervovali.
Takže obchodníkovi platíte (obvykle paušální poplatek) za to, že papírově a tržně kryje vaše odchylky vůči energetickému trhu.
Distributorovi ovšem odpovídáte vy sám za to, že vaše výrobna fyzicky neposílá do sítě víc, než bylo domluveno.
To jsou důvody proč vás smlouva s obchodníkem o převzetí odpovědnosti za odchylku před technickou pokutou od distributora neochrání.