Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma popisuje návrh a realizaci poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence. Autor sdílí své zkušenosti s instalací 10 kWp systému s baterií 16 kWh a ostrovním měničem, přičemž klade velký důraz na bezpečnost a manuální přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Diskutuje také provozní zkušenosti, nabíjení baterie a plánované kroky včetně revize a připojení k distribuční síti.
- Diablo1st
- Reputace:229
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Neviem, aké možnosti nastavenia má Deye, ale keďže JK Inverter BMS je celkom vyladená čo sa týka komunikácie, v tomto prípade by som komunikáciu zapojil.Ghost86 píše: stř čer 03, 2026 7:59 amNo a to je ta otazka pani: zapojit, či nezapojit ? (komunikaciu)
Mne zatial rozumnejsie vychadza komunikaciu nezapajat a to z cisto z bezpecnostneho hladiska. Je potrebne asi potom vyladit Float napatie na menici.
Otazka ale teda bola, ci sa mam snazit vyladit FLOAT napatie, tak aby vzdy menic dobijal bateriu na 100%. Zaroven tak, aby BMSka neusekla nabijanie natvrdo, to by mal robit menic.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + 4,15kWp Fronius Primo 4.0.1 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- Franta2776
- Reputace:633
Ona ta plechová hlava to pĕknĕ popíše s výhodami I zapojeni:Cipis sorry
https://g.co/gemini/share/3038cccf088c
https://g.co/gemini/share/3038cccf088c
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Soban
- Reputace:311
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Osobně bych to neřešil, nastav float na 3,45V na článek a neřeš to, nastav max proud co může téci do baterky a hotovo, kdyby se to napětí moc rozjíždělo a hrozilo by vypnutí BMS tak pro začátek sniž max proud, než balancér články srovná.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- Ghost86
- Reputace:15
- Lokalita: SK - Kysuce
- Výkon panelů [Wp]: 9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16Kwh (16s)
Ok pochopene. Pohram sa s FLOAT napatim, zatial komunikaciu neriesim. Musim vsak zapojit na FVE aj dom a to cim skor, nech je nejaka normalna zataz.
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- Ghost86
Tak, opat som si kvalitne makol a v sobotu poobede som uspesne otestoval pripojenie gridu do sucasnej FVE (Garaz). Najskor mi Deye hlasilo zle poradie faz, ale po premerani a prehodeni sa menic pekne prifazoval na siet. Kedze nemam este zmluvu s distribuciou, nastavil som "zero export" a nejakych 100w som dal trvaly odbez z DS. Skusal som zataze ako sa to bude spravat a vsetko fungovalo podla predstav, aaaale pri odpojeni zataze mi Deye na sekundu prebliklo "sell -400w". Ono je to logicke, chcel som to ale skusit. Nemam vymenene hodiny, takze nepredpokladam, ze tento "prietok" DS zachyti. Dlhodobo by som tak ale urcite nechce ist....
No a potom nasledovala finalna faza: fyzicky odpojit dom a pripojit ho na FVE (musel som spojit dva konce cyky 5x10). Toto sa mi nakoniec podarilo a od sobotneho poobedia mi ide aj dom aj garaz cisto na FVE, DS som vypol. Otestoval som prudove chranice, nastavil som rele a zatial (dva dni
), mi to vsetko slape ako ma (klop,klop).
V tomto obdobi a pocasi, si FVE len tak "pobavkava", menic nema problem s vykonom (pracka, susicka, umyvacka + jedna platna cca 6KW), FVE pole davalo v peaku cez 7KW a baterka sa tiez nejde zodrat. Teraz ma cakaju vsak dazdive dni, tak uvidime ako to bude stihat - predpokladam, ze bude.
Ako som pisal, je to super pocit, ked clovek vie, ze vsetko co pusti ide zo slnka a nemam problem teraz nechat vonku svietit, alebo pustit susenie na 3D tlaci aj na 12hodin.
Najblizsie kroky a plany co musim spravit su nasledovne:
- dorobit vypinac instalalacie a ohlasit spusenie FVE na DS
- chcel by som aj ofiko reviziu, resp minimalne by som chcel niekoho nezavisleho nech to pride skontrolovat, pomerat a pripadne ma upozornit na chyby
- cakam na kabel z Ali a chcem rozbehat solarasistant
- chcem poriesit ohrievanie vody v bojleri
- chcem sa zacat hrat s homeasitantom a zacat riesit nejaku automatizaciu
No a potom nasledovala finalna faza: fyzicky odpojit dom a pripojit ho na FVE (musel som spojit dva konce cyky 5x10). Toto sa mi nakoniec podarilo a od sobotneho poobedia mi ide aj dom aj garaz cisto na FVE, DS som vypol. Otestoval som prudove chranice, nastavil som rele a zatial (dva dni
V tomto obdobi a pocasi, si FVE len tak "pobavkava", menic nema problem s vykonom (pracka, susicka, umyvacka + jedna platna cca 6KW), FVE pole davalo v peaku cez 7KW a baterka sa tiez nejde zodrat. Teraz ma cakaju vsak dazdive dni, tak uvidime ako to bude stihat - predpokladam, ze bude.
Ako som pisal, je to super pocit, ked clovek vie, ze vsetko co pusti ide zo slnka a nemam problem teraz nechat vonku svietit, alebo pustit susenie na 3D tlaci aj na 12hodin.
Najblizsie kroky a plany co musim spravit su nasledovne:
- dorobit vypinac instalalacie a ohlasit spusenie FVE na DS
- chcel by som aj ofiko reviziu, resp minimalne by som chcel niekoho nezavisleho nech to pride skontrolovat, pomerat a pripadne ma upozornit na chyby
- cakam na kabel z Ali a chcem rozbehat solarasistant
- chcem poriesit ohrievanie vody v bojleri
- chcem sa zacat hrat s homeasitantom a zacat riesit nejaku automatizaciu
20x Jinko 460 Wp JKM460N-48HL4M-DV (10s2p) - DEYE hybridný menič SUN-12K-SG05LP3-EU-SM2 - DYI LiFePO4 EVE MB31 16S batéria
- Ghost86
No uz tyzden idem ostrov a aj ked teraz bolo hnusne, vsetko FVE stihala (klasicku dennu spotrebu). Ked je rano lepsie (a my niesme doma), tak baterie je nabita naozaj uz cosi po 8smej a zbytok dna "sedi" na vyssom stupni nabitia az do cca 18stej hodiny, kedy sa zacne z nej tak viac odoberat.
Ja mam proste taky vnutorny pocit, ze by bolo lepsie ju nenabijat doplna, ale len na cca 80% (podla zdrojov a info je to asi (53,7V - 53,8V - podla BMS (3,35V na clanok). Cital som nejake clanky k tomu a su take odporucania. Samozrejme, cca raz za dva tyzdne ju treba nabit hore a nechat zbalansovat.
Fungujem uz takto par dni, zatial aj tento rezim stiha.
Je toto len pre moj lepsi pocit a baterii to je jedno? funguje niekto z vas, podobnym stylom? Dakujem
Ja mam proste taky vnutorny pocit, ze by bolo lepsie ju nenabijat doplna, ale len na cca 80% (podla zdrojov a info je to asi (53,7V - 53,8V - podla BMS (3,35V na clanok). Cital som nejake clanky k tomu a su take odporucania. Samozrejme, cca raz za dva tyzdne ju treba nabit hore a nechat zbalansovat.
Fungujem uz takto par dni, zatial aj tento rezim stiha.
Je toto len pre moj lepsi pocit a baterii to je jedno? funguje niekto z vas, podobnym stylom? Dakujem
- leoshavla
- Reputace:85
Mám to tak nějak podobné, teď tedy vytěžuji do bazénu, ale když svítí
tak je bat. taky brzy plná mám nastaveno Absorpci na 54,8V pr. 10-20min dle zbytkového proudu a pak si to sedne na float 53,6V a řekl bych že je to vůči bat. šetrné 
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah 
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A