FVE a dovolená
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o tom, zda je vhodné vypínat fotovoltaickou elektrárnu (FVE) při odjezdu na dovolenou. Někteří radí FVE vypnout a nechat baterie nabité na cca 50 %, aby se předešlo problémům při výpadku sítě, zatímco jiní ji nechávají běžet s minimální spotřebou. Většina se shoduje, že spotřeba prázdného domu je nízká a vzdálená správa systému umožňuje kontrolu i na dálku.
- Mex
- Reputace:402
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
FVE a dovolená
Psali jsme si v sousedním vlákně o správném postupu vypínání a zapínání FVE.
A cipis tam mimo jiné vyjádřil názor:
Kolega se ale nevyjadril, proc to chce vypinat. Treba jen kdyz pojede na dovolenou. K cemu je ale pak FVE s baterkou, kterou odpoji, a pak mu vytece mrazak s chladnickou, protoze na den vypadla DS?
Z toho soudím, že on by FVE při odjezdu na dovolenou nevypínal.
Docela mě to překvapilo. Já jsem myslím celkem dost kaskadér. Ale při odjezdu třeba na týden a víc by mě vůbec nenapadlo nechat FVE běžet.
Teoreticky možná bez baterek, takže by sanovala spotřebu domu v průběhu dne. Ale asi ani to ne.
Pokud nepřijde velká tsunami nebo zemětřesení 8. stupně tak nevěřím, že by byl ve městě výpadek sítě delší, než co přežije mražák bez úhony.
Tedy řekněme 24 hodin.
Zatím nejdelší výpadek jsem zažil snad na hodinu někdy v noci. Obecně je nějaký problém tak maximálně jednou za 2-3 roky.
Takže je podle mě daleko bezpečnější FVE prostě vypnout. Baterky nechat nabité tak na 50%.
Spotřeba prázdného domu je minimální, jenom lednička zabezpečovačka. Takže tady by FVE moc neušetřila.
Jak to prosím děláte vy?
Necháváte FVE běžet když odjíždíte na víc než 2 dny a barák je prázdný?
Díky.
A cipis tam mimo jiné vyjádřil názor:
Kolega se ale nevyjadril, proc to chce vypinat. Treba jen kdyz pojede na dovolenou. K cemu je ale pak FVE s baterkou, kterou odpoji, a pak mu vytece mrazak s chladnickou, protoze na den vypadla DS?
Z toho soudím, že on by FVE při odjezdu na dovolenou nevypínal.
Docela mě to překvapilo. Já jsem myslím celkem dost kaskadér. Ale při odjezdu třeba na týden a víc by mě vůbec nenapadlo nechat FVE běžet.
Teoreticky možná bez baterek, takže by sanovala spotřebu domu v průběhu dne. Ale asi ani to ne.
Pokud nepřijde velká tsunami nebo zemětřesení 8. stupně tak nevěřím, že by byl ve městě výpadek sítě delší, než co přežije mražák bez úhony.
Tedy řekněme 24 hodin.
Zatím nejdelší výpadek jsem zažil snad na hodinu někdy v noci. Obecně je nějaký problém tak maximálně jednou za 2-3 roky.
Takže je podle mě daleko bezpečnější FVE prostě vypnout. Baterky nechat nabité tak na 50%.
Spotřeba prázdného domu je minimální, jenom lednička zabezpečovačka. Takže tady by FVE moc neušetřila.
Jak to prosím děláte vy?
Necháváte FVE běžet když odjíždíte na víc než 2 dny a barák je prázdný?
Díky.
- Soban
- Reputace:310
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FVE a dovolená
A proč bych to vypínal?
Kontrolu provedu klidně i z mobilu a když bude potřeba tak parametry upravím klidně i vzdáleně.....
Ledničku taky nevypínáš.
Tak jak může hořet FVE může zahořet i jiný spotřebič který musí být pořád zapnutý, bojlery a topení v zimě, lednička, mražák.......
Kontrolu provedu klidně i z mobilu a když bude potřeba tak parametry upravím klidně i vzdáleně.....
Ledničku taky nevypínáš.
Tak jak může hořet FVE může zahořet i jiný spotřebič který musí být pořád zapnutý, bojlery a topení v zimě, lednička, mražák.......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- Mex
- Reputace:402
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jasně. Díky za názor.
Já při odjezdu na dovolenou třeba bojler rozhodně vypínám.
Kromě toho i zastavím plyn a vodu hlavními uzávěry.
A protože v zimě nejezdím tak, aby byl barák prázdný (žena nelyžuje), tak u topení to neřeším.
Takže v době nepřítomnosti u mě jede skutečně jen lednička a zabezpečovačka.
Já při odjezdu na dovolenou třeba bojler rozhodně vypínám.
Kromě toho i zastavím plyn a vodu hlavními uzávěry.
A protože v zimě nejezdím tak, aby byl barák prázdný (žena nelyžuje), tak u topení to neřeším.
Takže v době nepřítomnosti u mě jede skutečně jen lednička a zabezpečovačka.
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
Tiež prepínam na DS ak idem na dlhšie a hlavne do zahraničia, tých pár kWh nehrá rolu. Ohľadom vzdialenej správy cez mobil, tá vydechne rovnako, ak kľakne elektráreň.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
- kkristian
- Reputace:23
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Ja nechavam dom na FVE,vypnem privod vody a vypnem bojler. Ten potom dialkovo zapinam v den navratu.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
- pibi
- Reputace:400
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Vypnu jen přívod vody, bojlery ovládám dálkově přes VRM.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- JirkaE
- Reputace:351
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
My jsme od pátku v Česku / bavorské prázdniny / nic nevypiname - FV jede dál svým životem.
Modrasci se nemají důvod zapínat, vse jede samo, denně se pouze dohřivá voda a dobíjí baterka - cca 60-70% zůstává na střeše.
Nemám jakýkoliv důvod vypínat - ale můžu.
Jediný co zatím nemám doděláné je odpojení baterek a odpojení baterek mezi sebou, dokážu vzdáleně odpojit MPPT-Regulátory, AC i DC zátěže, měniče.
Mám v plánu dodělat ještě několik teplotních senzorů které vzdáleně uvidím a automatickou ventilaci FV-cimry i kdyz tam ještě nebylo nikdy vic než 30°C v největším vedru v létě.
A taky mám v úmyslu to posychrovat automatickým odpojením na obyčejné analogové termostaty, nezávislé na wifi síti a Cerbu = paralelní systém obyčejného vypínání všeho co by mohlo ,,přilévat benzín do ohně"
Postupně jak se vše dorovnáná a dohřívá jen denně klesá využita energie i kdyz by jsme asi tyto dny jinak trhali osobní rekordy
Modrasci se nemají důvod zapínat, vse jede samo, denně se pouze dohřivá voda a dobíjí baterka - cca 60-70% zůstává na střeše.
Nemám jakýkoliv důvod vypínat - ale můžu.
Jediný co zatím nemám doděláné je odpojení baterek a odpojení baterek mezi sebou, dokážu vzdáleně odpojit MPPT-Regulátory, AC i DC zátěže, měniče.
Mám v plánu dodělat ještě několik teplotních senzorů které vzdáleně uvidím a automatickou ventilaci FV-cimry i kdyz tam ještě nebylo nikdy vic než 30°C v největším vedru v létě.
A taky mám v úmyslu to posychrovat automatickým odpojením na obyčejné analogové termostaty, nezávislé na wifi síti a Cerbu = paralelní systém obyčejného vypínání všeho co by mohlo ,,přilévat benzín do ohně"
Postupně jak se vše dorovnáná a dohřívá jen denně klesá využita energie i kdyz by jsme asi tyto dny jinak trhali osobní rekordy
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test