FVE a dovolená
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na správný postup vypínání a zapínání fotovoltaické elektrárny (FVE) při odjezdu na dovolenou. Uživatelé sdílejí názory, zda je lepší FVE vypnout, aby se předešlo riziku výpadku proudu a poškození spotřebičů, nebo ji nechat běžet. Doporučuje se nechat baterie nabité na cca 50 % a zvážit minimální spotřebu prázdného domu, protože dlouhodobý výpadek sítě je v městském prostředí velmi nepravděpodobný.
- Mex
- Reputace:402
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
FVE a dovolená
Psali jsme si v sousedním vlákně o správném postupu vypínání a zapínání FVE.
A cipis tam mimo jiné vyjádřil názor:
Kolega se ale nevyjadril, proc to chce vypinat. Treba jen kdyz pojede na dovolenou. K cemu je ale pak FVE s baterkou, kterou odpoji, a pak mu vytece mrazak s chladnickou, protoze na den vypadla DS?
Z toho soudím, že on by FVE při odjezdu na dovolenou nevypínal.
Docela mě to překvapilo. Já jsem myslím celkem dost kaskadér. Ale při odjezdu třeba na týden a víc by mě vůbec nenapadlo nechat FVE běžet.
Teoreticky možná bez baterek, takže by sanovala spotřebu domu v průběhu dne. Ale asi ani to ne.
Pokud nepřijde velká tsunami nebo zemětřesení 8. stupně tak nevěřím, že by byl ve městě výpadek sítě delší, než co přežije mražák bez úhony.
Tedy řekněme 24 hodin.
Zatím nejdelší výpadek jsem zažil snad na hodinu někdy v noci. Obecně je nějaký problém tak maximálně jednou za 2-3 roky.
Takže je podle mě daleko bezpečnější FVE prostě vypnout. Baterky nechat nabité tak na 50%.
Spotřeba prázdného domu je minimální, jenom lednička zabezpečovačka. Takže tady by FVE moc neušetřila.
Jak to prosím děláte vy?
Necháváte FVE běžet když odjíždíte na víc než 2 dny a barák je prázdný?
Díky.
A cipis tam mimo jiné vyjádřil názor:
Kolega se ale nevyjadril, proc to chce vypinat. Treba jen kdyz pojede na dovolenou. K cemu je ale pak FVE s baterkou, kterou odpoji, a pak mu vytece mrazak s chladnickou, protoze na den vypadla DS?
Z toho soudím, že on by FVE při odjezdu na dovolenou nevypínal.
Docela mě to překvapilo. Já jsem myslím celkem dost kaskadér. Ale při odjezdu třeba na týden a víc by mě vůbec nenapadlo nechat FVE běžet.
Teoreticky možná bez baterek, takže by sanovala spotřebu domu v průběhu dne. Ale asi ani to ne.
Pokud nepřijde velká tsunami nebo zemětřesení 8. stupně tak nevěřím, že by byl ve městě výpadek sítě delší, než co přežije mražák bez úhony.
Tedy řekněme 24 hodin.
Zatím nejdelší výpadek jsem zažil snad na hodinu někdy v noci. Obecně je nějaký problém tak maximálně jednou za 2-3 roky.
Takže je podle mě daleko bezpečnější FVE prostě vypnout. Baterky nechat nabité tak na 50%.
Spotřeba prázdného domu je minimální, jenom lednička zabezpečovačka. Takže tady by FVE moc neušetřila.
Jak to prosím děláte vy?
Necháváte FVE běžet když odjíždíte na víc než 2 dny a barák je prázdný?
Díky.