Zkušenosti s bazénovým tepelným čerpadlem Vevor a regulací příkonu

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují zkušenosti s tepelným čerpadlem Vevor pro bazény, zejména ohledně možnosti regulace příkonu a integrace do chytré domácnosti. Většina tepelných čerpadel nabízí pouze přepínání režimů bez přímého řízení výkonu, což komplikuje přesné ovládání. Pro detailnější řízení je potřeba znát komunikační protokol, například Modbus, který však u modelu Vevor zatím není veřejně dostupný. Diskuze také zmiňuje alternativní značky a způsoby připojení přes RS485 a Wi-Fi moduly.
lzahradil
Site Admin
Reputace:400
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zkušenosti s bazénovým tepelným čerpadlem Vevor a regulací příkonu

Nový příspěvek od lzahradil »

Koukám se po nějakém TČ pro bazén na pálení přebytků a narazil jsem na TČ značky Vevor.
Značka mi nic neříká, ale je to invertorové takže by mohl jít "možná" i regulovat příkon?

Nemá s tím někdo zkušenost?

Případně můžete napsat jako tip nějaký jiný model nebo značku?
Přílohy
Screenshot_2026-05-22-10-06-03-751_pl.allegro.jpg
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
rva
Reputace:962
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Re: Zkušenosti s bazénovým tepelným čerpadlem Vevor a regulací příkonu

Nový příspěvek od rva »

Vevor je značková Čína dodávající všechno možné. Mám od nich různé produkty a fungují.
Site Admin
Reputace:400
Lokalita: blízko Plzně
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od lzahradil »

Takže se toho nemusím bát? A nemáte někdo konkrétně s tímto TČ zkušenost?
Zjistil jsem, že všechny výkonové varianty používají stejnou elektroniku a teda asi i SW.
Mělo by to mít WiFi a snad i RS485, což by mi vyhovovalo nejvíce pro napojení na HA.
Ale zatím nevím nic bližšího. Internet k tomu moc sdílný není.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
cipis
Moderátor
Reputace:1013
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Ja mam zatim v garazi nachystane tepelko z Alzy, ktere ma wifi, a ta wifi je pripojena k jednotce pres rs485. Takze predpokladam to bude podobne. Ted uz jen rozlousknout tu komunikaci.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Reputace:962
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Často to bývá pod Tuya. Já mám Poolex (francouzská Čína) integrované v HA pod Tuya a pod Tuya Local. Obé nabízí vše potřebné k nastavování teplot a režimu. V mobilu v aplikaci SmartLife je pár dalších a nedůležitých nastavení - např. kromě "heat" nabízí i "eco heat". A to moje vypadá stejně, jako toto. I návod nedokonalý a postup na připojení k wifi byl uváděn špatně. Třeba se i tady bude hodit tento správný postup. Manual pro obdobný typ ukazuje, že ten je pod tuya: https://www.manualslib.com/manual/42013 ... =35#manual
Přílohy
Screenshot 2026-05-23 at 11-28-47 Overview – Home Assistant.png
Screenshot 2026-05-23 at 11-28-47 Overview – Home Assistant.png (21.92 KiB) Zobrazeno 125 x
Naposledy upravil(a) rva dne sob kvě 23, 2026 11:34 am, celkem upraveno 1 x.
Moderátor
Reputace:1013
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Kdyz to vezmu kolem a kolem, tak jedine, co potrebuji, tak to korektne vypnout. Tj. vytezovac nazna, ze neni dostatek energie (= baterka pod nejakym napetim), tak da pokyn cerpadlu, aby se vyplo.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Reputace:287
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

lzahradil píše: pát kvě 22, 2026 10:28 am
Koukám se po nějakém TČ pro bazén na pálení přebytků a narazil jsem na TČ značky Vevor.
Značka mi nic neříká, ale je to invertorové takže by mohl jít "možná" i regulovat příkon?
Mělo by to mít WiFi a snad i RS485, což by mi vyhovovalo nejvíce pro napojení na HA.
Napište na VEVOR přes tento webový formulář viz sekce "Předprodejní dotazy" a volba "Dotaz na produkt" a požádejte je o poskytnutí specifikace komunikačního protokolu a popisu datových položek pro komunikaci přes sériové rozhraní RS485 vůči tepelnému čerpadlu VEVOR model VBPYCE-110, pro který uvádíte štítek. Podle toho by pak šlo odvodit nastavení komunikačních parametrů pro HA. U klimatizací a tepelných čerpadel bývá obvykle podporován komunikační protokol Modbus RTU. Pokud tomu bude tak i u tohoto TČ pak bude potřeba získat popis významu podporovaných Modbus registrů a s tím už se pak dá pracovat v HA.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob kvě 23, 2026 12:42 pm, celkem upraveno 2 x.
jova
Reputace:36
Lokalita: Táborsko
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh

Nový příspěvek od jova »

Mrkni do návodu. Já mám sice jiné čerpaslo a na svorkovnici klemu: Remote controller. Prý by se tím mělo to čerpadlo dát přímo zapínat (propojeno), vypínat (rozpojeno).
ElektroEzs
Reputace:126
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ja mam Fairland(RapidInverter) pripojeny k ESP32 pres RS485 a ovladam ho pres HA ale primo rizeni vykonu tam nemam.

Tohle mi to naslo pro Vevor ale dal jsem to nezkoumal.
Přílohy
IMG_0080.jpeg
IMG_0079.jpeg
IMG_0078.jpeg
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Valdano
Reputace:287
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Tady jsou k tomu informace od AI.

Níže z toho uvádím jen krátký výcuc.

Většina tepelných čerpadel pro koncové uživatele a Smart Home integrace (včetně těch, které využívá originální Wi-Fi modul a aplikace Tuya) nabízí pouze přepínání přednastavených režimů: Cooling / Heating a výkonnostních módů Silence (Eco) / Smart / Boost. Například viz projekt na GitHubu pro řízení tepelných čerpadel Fairland přes Modbus včetně integrace do HA.

Pokud se připojíte na standardní uživatelský RS485 port (kam bývá propojen i Wi-Fi modul), řídící jednotka tepelného čerpadla si nenechá do řízení mluvit, protože si výkon vypočítává sama podle své interní logiky (teplota vody vs. žádaná teplota). Abyste mohli vynutit vlastní řízení, museli byste se buď „vklínit“ (jako Man-in-the-Middle) na vnitřní sběrnici mezi desky, nebo přepnout čerpadlo do servisního testovacího režimu, a to už je komplikovanější záležitost.

Řízení výkonu po komunikaci včetně k tomu oficiálně zdokumentovaného popisu Modbus registrů je spíš doména průmyslových jednotek viz např. prémiové značky jako např. Peraqua, Zodiac nebo průmyslové chillery pro bazény, ale to asi pro tazatele nebude přijatelné.

Jak zmiňuje AI když není k dispozici po komunikaci přímé řízení výkonu čerpadla obchází se to přepínáním režimů (módů) nebo použitím registru žádané teploty, které v rámci Modbus registrů použitelných přes standardní uživatelský RS485 port obvykle bývají dostupné.