Už udělal někdo z BEVu či ELMu traktor?

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o tom, zda někdo z BEVu či ELMu již vyrobil traktor, který by využíval baterie a obnovitelné zdroje energie. Probírá se možnost přestavby vozidel na robotické traktory vhodné pro práci na pozemku, včetně využití umělé inteligence a modulárních baterií. Zmiňuje se i praktické zkušenosti s hlučností a výkonem, stejně jako budoucnost technologií v zemědělství a soběstačnosti.
gupa
Reputace:175
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Už udělal někdo z BEVu či ELMu traktor?

Nový příspěvek od gupa »

Toto je nádhera, šest bloků 48V, mělká orba (podmítka) na baterii a příjezd a odjezd celkem asi 4x25m, což je 1ár. Odběr při orbě 180A

DIY Mini TractorTu.png
DIY Mini Tractorо - YouTu.png
DIY Mini Tractor poslední energieYouTu.png
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Sylar
Reputace:6
Lokalita: Piestany
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 30000
Kapacita baterie [kWh]: 130

Re: Už udělal někdo z BEVu či ELMu traktor?

Nový příspěvek od Sylar »

gupa píše: pon kvě 11, 2026 8:50 am
Sylar:To je KMZ-02 předělaný na elektřinu. Bravo!

Měl jsem čest ho mít, je to ruský malotraktor, dvouválec, 600cm3, žere jak benzin, tak asi po 6ti hodinách magneto ožere i svíčky. Jinak miniaturní hydraulika kat1, uzávěrka diferenciálu a dělené brzdy a reduktory náhonu jak má i velký traktor, převodka řízení, přední vývod na nářadí, zadní samozřejmostí. Mám naněj a leží mi doma, na zakázku dělaný ještě kultivátor coby nářadí. (slupice s rádly na rámu)

Už jsem naněm viděl motor z malucha, nové dvouválce, hatze, ale elektromotor asi z auta ještě ne. Vyžaduje vyšší otáčky okolo 3500ot/min., takže nějaký starý nafťák do 1600ot./min. není dobrá volba. Je to silný stroj a slušná převodovka a velmi dobrý základ pro robotiku.
KMZ-02 malotraktor - Hledat Googlem — Mozilla Firefox.png
Ďakujem za info ja som ani nevedel co to je len som to dostal ako prácu, inak keby niekto chcel z toho original motor , mám:)
Nieje tam motor z auta je to bežný qs 138 90h standardne ho dávam do stvorkoliek .
Jedine co ma na tom traktore sklamalo bola hlučnosť prevodovky ale ked sa zatazila hneď bola tichsia,,teraz maká niekde na Morave...