Táborsko požár panelů
Souhrn tématu
V diskusi o požáru panelů na Táborsku uživatelé řeší možné příčiny závad a bezpečnostní rizika spojená s optimizéry Tigo. Probírá se prolomení komunikace mezi CCA a TAP, což umožňuje lepší monitoring parametrů panelů, včetně teploty a signálu RSSI. Zároveň se diskutuje o nutnosti pravidelné kontroly a správné instalace, aby se předešlo nehodám a zbytečným výpadkům.
- Franta2776
- Reputace:609
Re: Táborsko požár panelů
Tady je krásné téma o Tigu.

i pĕkné fotky.Tigo na střechu nepatři 
Hasiči to dobře vymysleli, aby mĕli co hasit.
https://www.facebook.com/share/p/1GytdzsgAG/
Hasiči to dobře vymysleli, aby mĕli co hasit.
https://www.facebook.com/share/p/1GytdzsgAG/
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mex
- Reputace:394
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nemohl bys to prosím přebásnit nebo přilepit sem v nějaké lidské podobě pro ty z nás, kteří FB nemají a nechtějí nebo nemůžou mít?
Díky.
Díky.
- Valdano
- Reputace:282
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V podstatě je tam několik případů závad odpojovačů a optimizérů TIGO bez bližšího popisu instalace a spousta dohadů a spekulací okolo toho včetně možností potenciálně chybných instalací. Někdo tam píše, že mu TIGO odešlo po roce nebo dvou fungování. Jiný píše, že měl vadnou sérii a jednotlivé kusy instalovaných TIGO mu umírali postupně během cca dvou let. Jiný píše, že TIGO používá už delší dobu a hojně a zatím s nimi neměl ani jediný problém a že spousta lidí má problémy hlavně díky chybným instalacím TIGO.
- Mex
Díky za stručné přebásnění.
Já Tigo mám na všech panelech a jsem spokojený. Ta možnost si kdykoli střechu "vypnout" když jdu něco dělat na FVE, to je návykové.
Co jsem četl kdysi dřív, tak optimizéry odcházely spíš v neřízeném zapojení. Tedy když fungují pouze jako optimizéry, nemají k sobě řídicí moduly CCA a TAP a tak také neumí rapid-shutdown.
Jde tam mimo jiné o to, že ty optimizéry se bohužel občas prodávají se starým firmware. A ten se dá aktualizovat jedině v řízeném zapojení. Takže bez řízení jsou uživatelé odsouzení k tomu, používat nafurt sterý firmware.
Kdysi byl problém, že monitoring se dal dělat jenom přes jejich cloud. A já cloudy obecně nenávidím.
Ale šikovný borec prolomil ten protokol, kterým komunikují optimizéry s řídicím modulem, a tak už je možné z toho data číst i lokálně.
Já Tigo mám na všech panelech a jsem spokojený. Ta možnost si kdykoli střechu "vypnout" když jdu něco dělat na FVE, to je návykové.
Co jsem četl kdysi dřív, tak optimizéry odcházely spíš v neřízeném zapojení. Tedy když fungují pouze jako optimizéry, nemají k sobě řídicí moduly CCA a TAP a tak také neumí rapid-shutdown.
Jde tam mimo jiné o to, že ty optimizéry se bohužel občas prodávají se starým firmware. A ten se dá aktualizovat jedině v řízeném zapojení. Takže bez řízení jsou uživatelé odsouzení k tomu, používat nafurt sterý firmware.
Kdysi byl problém, že monitoring se dal dělat jenom přes jejich cloud. A já cloudy obecně nenávidím.
Ale šikovný borec prolomil ten protokol, kterým komunikují optimizéry s řídicím modulem, a tak už je možné z toho data číst i lokálně.
- Franta2776
Mexi pár fotek:
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Mex
Díky za fotky. Zajímavé.
Jak už jsem psal, borec prolomil komunikaci Tigo. Tak jsem se tomu začal trochu věnovat.
On na to napsal i základní program pro vyčítání dat. Ale napsal to v jazyce Rust, což je (podle mě) naprostá šílenost.
A i vygenerovaná binárka je obrovská.
Tak jsem to předělal do C a začalo to být použitelné.
Proč to píšu: každý ten modul má teploměr, jak je z té komunikace patrné.
Takže centrální stanice CCA v případě řízeného zapojení musí mít už předem informaci o výrazně zvýšené teplotě.
A má nastroj, jak string vypnout.
Tak nechápu, jak se pak takový průser může stát.
Buď by to muselo být z neřízené instalace.
Nebo to Tigo nemá ošetřené a pak by jim patřilo nakopat.
Já v nejbližší době chystám předělávku toho monitorovacího SW tak, že bude výsledky prezentovat přes MQTT.
No a na to pak naváže SW, který mimo jiné bude hlídat i ty teploty, a v případě excesu stringy odpojí.
Buď to udělám v HA, nebo jako samostatnou krabičku.
Když už jednou budou ta data v MQTT, tak už je těch možností spousta.
Jak už jsem psal, borec prolomil komunikaci Tigo. Tak jsem se tomu začal trochu věnovat.
On na to napsal i základní program pro vyčítání dat. Ale napsal to v jazyce Rust, což je (podle mě) naprostá šílenost.
A i vygenerovaná binárka je obrovská.
Tak jsem to předělal do C a začalo to být použitelné.
Proč to píšu: každý ten modul má teploměr, jak je z té komunikace patrné.
Takže centrální stanice CCA v případě řízeného zapojení musí mít už předem informaci o výrazně zvýšené teplotě.
A má nastroj, jak string vypnout.
Tak nechápu, jak se pak takový průser může stát.
Buď by to muselo být z neřízené instalace.
Nebo to Tigo nemá ošetřené a pak by jim patřilo nakopat.
Já v nejbližší době chystám předělávku toho monitorovacího SW tak, že bude výsledky prezentovat přes MQTT.
No a na to pak naváže SW, který mimo jiné bude hlídat i ty teploty, a v případě excesu stringy odpojí.
Buď to udělám v HA, nebo jako samostatnou krabičku.
Když už jednou budou ta data v MQTT, tak už je těch možností spousta.
- kodl69
- Reputace:1081
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Ta "prolomená komunikace" je mezi CCA jednotkou a dál do světa, nebo přímo na moduly? Mám tady nějaký nenamontovaný tigo, nějak mi to přestalo dávat smysl v tom oficiálním provedení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- Mex
Je prolomená komunikace mezi CCA a TAP.
Upořádání celého toho cirkusu je:
Cloud - CCA -TAP - jednotlivé moduly na panelech
CCA je inteligent, který to má celé řídit. Neumí komunikavat nijak lokálně, jen do cloudu.
Pokud člověk chce získat nějaká data z provozu, tak to je za peníze, kdy si koupí měsíční předplatné a ten cloud mu pak umožní přes nějaké API se k těm datům dostat.
Takže prostě bez cloudu ani prd. Na cloud může jít po Ethernetu nebo po WiFi.
TAP je něco jako AP v případě WiFi, tedy jen interface, ke kterému se hlásí jednotlivé moduly (které s ním komunikují přes přihnuté ZigBee) a on to jen předává směrem dolů do CCA.
TAP komunikuje s CCA přes RS485.
Těch TAPů může být v instalací víc, pokud se jedná o rozsáhlý objekt.
Je prolomená komunikace mezi CCA a TAP. Tedy ta nejdůležitější, protože tady jsou čitelné všechny telegramy, které periodicky posílají všechny moduly.
Takže je zde od každého modulu s periodou cca 5 sekund k dispozici:
- napětí daného panelu, na který je ten optimizér připojený
- výstupní napětí, tj. jak to případně ten optimizér sníží v případě, kdy je panel částečně zastíněný nebo z jiných důvodů nestíhá
- proud daného panelu
- vnitřní teplota optimizéru
- nějaké služební informace jako číslo optimizéru, úroveň signálu RSSI (kterou přes cloud nelze vůbec získat, resp. lze získat jen za peníze) a podobně
Takže se to provozuje v režimu pasivního odposlechu, kdy má člověk lokálně k dispozici víc informací, než by měl přes cloud.
A tomu CCA se pak dá zaříznout spojení na cloud.
I ty služební informace jsou důležité.
To ZigBee mezi TAP a panely má velmi slabý signál a dosah na střeše je velmi omezený.
Třeba kamarád si musel koupit druhý TAP, protože na některé vzdálené panely už signál nedosáhl.
A hodně blbě se to na střeše ladí, když není k dispozici žádný ukazatel výkonu.
Teď s tou prolomenou komunikací by to bylo mnohem lepší, protože RSSI každého panelu je zde k dispozici.
Upořádání celého toho cirkusu je:
Cloud - CCA -TAP - jednotlivé moduly na panelech
CCA je inteligent, který to má celé řídit. Neumí komunikavat nijak lokálně, jen do cloudu.
Pokud člověk chce získat nějaká data z provozu, tak to je za peníze, kdy si koupí měsíční předplatné a ten cloud mu pak umožní přes nějaké API se k těm datům dostat.
Takže prostě bez cloudu ani prd. Na cloud může jít po Ethernetu nebo po WiFi.
TAP je něco jako AP v případě WiFi, tedy jen interface, ke kterému se hlásí jednotlivé moduly (které s ním komunikují přes přihnuté ZigBee) a on to jen předává směrem dolů do CCA.
TAP komunikuje s CCA přes RS485.
Těch TAPů může být v instalací víc, pokud se jedná o rozsáhlý objekt.
Je prolomená komunikace mezi CCA a TAP. Tedy ta nejdůležitější, protože tady jsou čitelné všechny telegramy, které periodicky posílají všechny moduly.
Takže je zde od každého modulu s periodou cca 5 sekund k dispozici:
- napětí daného panelu, na který je ten optimizér připojený
- výstupní napětí, tj. jak to případně ten optimizér sníží v případě, kdy je panel částečně zastíněný nebo z jiných důvodů nestíhá
- proud daného panelu
- vnitřní teplota optimizéru
- nějaké služební informace jako číslo optimizéru, úroveň signálu RSSI (kterou přes cloud nelze vůbec získat, resp. lze získat jen za peníze) a podobně
Takže se to provozuje v režimu pasivního odposlechu, kdy má člověk lokálně k dispozici víc informací, než by měl přes cloud.
A tomu CCA se pak dá zaříznout spojení na cloud.
I ty služební informace jsou důležité.
To ZigBee mezi TAP a panely má velmi slabý signál a dosah na střeše je velmi omezený.
Třeba kamarád si musel koupit druhý TAP, protože na některé vzdálené panely už signál nedosáhl.
A hodně blbě se to na střeše ladí, když není k dispozici žádný ukazatel výkonu.
Teď s tou prolomenou komunikací by to bylo mnohem lepší, protože RSSI každého panelu je zde k dispozici.
- eman
- Reputace:331
- Lokalita: Praha
Jestli to měří jen ty uvedené parametry a CCA je podle toho odpojuje, tak je Tigo docela předražená hračka. Divím se, že ještě nikdo nenavrhl kutilskou verzi. Ale je jasný, že by neměla razítko od úřadů.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Franta2776
Jo a při každé poruše zavoláš pločinu a budeš hledat, který krám se pokazil a měnit ho. Teď jsou ty zařízení nový za pár let to bude všechno mimo provoz.
Bezpečnost třeba začíná u toho,že si občas každý vyzkouší i ten obyčejný chránič. Ne, že se na dům přilepí další drahá a složitá mrcha, které 99% uživatelú vůbec nerozumí. Po prvním zavolání plošiny se beztak domkař zeptá, jestli to nejde odpojit. A tím to slavný TIGO skončí.
Bezpečnost třeba začíná u toho,že si občas každý vyzkouší i ten obyčejný chránič. Ne, že se na dům přilepí další drahá a složitá mrcha, které 99% uživatelú vůbec nerozumí. Po prvním zavolání plošiny se beztak domkař zeptá, jestli to nejde odpojit. A tím to slavný TIGO skončí.
- misif
- Reputace:13
Hm, zajímavé, zatím, co jsem viděl někde po netu takto usmažené optimizéry tak to bylo buď z neřízené instalace nebo bez popisu typu. Máte někdo info o usmaženém optimizéru z řízené instalace?
Síla RSSI je docela důležitá pro správné fungování, k novému CCA si můžete aktivovat "zkušební období" plné verze na měsíc nebo dva (nevím přesně na jak dlouho) a informace o RSSI pro účel správné instalace je k dispozici.
Jinak bych CCA alespoň jednou za čas k internetu měl připojené, aby si to stáhlo nové firmwary do všech modulů.
Síla RSSI je docela důležitá pro správné fungování, k novému CCA si můžete aktivovat "zkušební období" plné verze na měsíc nebo dva (nevím přesně na jak dlouho) a informace o RSSI pro účel správné instalace je k dispozici.
Jinak bych CCA alespoň jednou za čas k internetu měl připojené, aby si to stáhlo nové firmwary do všech modulů.
- Franta2776
cca takto to vypadá vevnitř Toto by mělo vydržet podobně jako panel 25 let bezchypného a bezpečného provozu na třeše..Neumím si to představit.
- glottis
- Reputace:516
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Zadne elektrolyty tam nejsou tak proc by ne. Z fotky se nic moc nepozna. Mam tu 35 let stare nintendo snes a porad to funguje. Zajimave b bylo par vadnych kusu, na co umreli, jestli to bylo stejna zavada. To pak ukaze nejakou poddimenzovanou vec, nebo ze tam nekam zatece, nedostatecna izolace nekde.