Táborsko požár panelů
Souhrn tématu
Fórum se věnuje požáru solárních panelů na Táborsku a souvisejícím problémům s Tigo optimizéry. Uživatelé diskutují o možných příčinách závad, jako jsou neřízené instalace nebo zastaralý firmware, a sdílejí zkušenosti s monitorovacím softwarem, který pomáhá sledovat teploty a předcházet požárům. Zmiňuje se také prolomení komunikace mezi moduly a vývoj lokálního monitoringu přes MQTT pro lepší kontrolu bezpečnosti.
- Franta2776
- Reputace:609
Re: Táborsko požár panelů
Tady je krásné téma o Tigu.

i pĕkné fotky.Tigo na střechu nepatři 
Hasiči to dobře vymysleli, aby mĕli co hasit.
https://www.facebook.com/share/p/1GytdzsgAG/
Hasiči to dobře vymysleli, aby mĕli co hasit.
https://www.facebook.com/share/p/1GytdzsgAG/
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Mex
- Reputace:392
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nemohl bys to prosím přebásnit nebo přilepit sem v nějaké lidské podobě pro ty z nás, kteří FB nemají a nechtějí nebo nemůžou mít?
Díky.
Díky.
- Valdano
- Reputace:282
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V podstatě je tam několik případů závad odpojovačů a optimizérů TIGO bez bližšího popisu instalace a spousta dohadů a spekulací okolo toho včetně možností potenciálně chybných instalací. Někdo tam píše, že mu TIGO odešlo po roce nebo dvou fungování. Jiný píše, že měl vadnou sérii a jednotlivé kusy instalovaných TIGO mu umírali postupně během cca dvou let. Jiný píše, že TIGO používá už delší dobu a hojně a zatím s nimi neměl ani jediný problém a že spousta lidí má problémy hlavně díky chybným instalacím TIGO.
- Mex
Díky za stručné přebásnění.
Já Tigo mám na všech panelech a jsem spokojený. Ta možnost si kdykoli střechu "vypnout" když jdu něco dělat na FVE, to je návykové.
Co jsem četl kdysi dřív, tak optimizéry odcházely spíš v neřízeném zapojení. Tedy když fungují pouze jako optimizéry, nemají k sobě řídicí moduly CCA a TAP a tak také neumí rapid-shutdown.
Jde tam mimo jiné o to, že ty optimizéry se bohužel občas prodávají se starým firmware. A ten se dá aktualizovat jedině v řízeném zapojení. Takže bez řízení jsou uživatelé odsouzení k tomu, používat nafurt sterý firmware.
Kdysi byl problém, že monitoring se dal dělat jenom přes jejich cloud. A já cloudy obecně nenávidím.
Ale šikovný borec prolomil ten protokol, kterým komunikují optimizéry s řídicím modulem, a tak už je možné z toho data číst i lokálně.
Já Tigo mám na všech panelech a jsem spokojený. Ta možnost si kdykoli střechu "vypnout" když jdu něco dělat na FVE, to je návykové.
Co jsem četl kdysi dřív, tak optimizéry odcházely spíš v neřízeném zapojení. Tedy když fungují pouze jako optimizéry, nemají k sobě řídicí moduly CCA a TAP a tak také neumí rapid-shutdown.
Jde tam mimo jiné o to, že ty optimizéry se bohužel občas prodávají se starým firmware. A ten se dá aktualizovat jedině v řízeném zapojení. Takže bez řízení jsou uživatelé odsouzení k tomu, používat nafurt sterý firmware.
Kdysi byl problém, že monitoring se dal dělat jenom přes jejich cloud. A já cloudy obecně nenávidím.
Ale šikovný borec prolomil ten protokol, kterým komunikují optimizéry s řídicím modulem, a tak už je možné z toho data číst i lokálně.
- Franta2776
- Reputace:609
Mexi pár fotek:
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Mex
Díky za fotky. Zajímavé.
Jak už jsem psal, borec prolomil komunikaci Tigo. Tak jsem se tomu začal trochu věnovat.
On na to napsal i základní program pro vyčítání dat. Ale napsal to v jazyce Rust, což je (podle mě) naprostá šílenost.
A i vygenerovaná binárka je obrovská.
Tak jsem to předělal do C a začalo to být použitelné.
Proč to píšu: každý ten modul má teploměr, jak je z té komunikace patrné.
Takže centrální stanice CCA v případě řízeného zapojení musí mít už předem informaci o výrazně zvýšené teplotě.
A má nastroj, jak string vypnout.
Tak nechápu, jak se pak takový průser může stát.
Buď by to muselo být z neřízené instalace.
Nebo to Tigo nemá ošetřené a pak by jim patřilo nakopat.
Já v nejbližší době chystám předělávku toho monitorovacího SW tak, že bude výsledky prezentovat přes MQTT.
No a na to pak naváže SW, který mimo jiné bude hlídat i ty teploty, a v případě excesu stringy odpojí.
Buď to udělám v HA, nebo jako samostatnou krabičku.
Když už jednou budou ta data v MQTT, tak už je těch možností spousta.
Jak už jsem psal, borec prolomil komunikaci Tigo. Tak jsem se tomu začal trochu věnovat.
On na to napsal i základní program pro vyčítání dat. Ale napsal to v jazyce Rust, což je (podle mě) naprostá šílenost.
A i vygenerovaná binárka je obrovská.
Tak jsem to předělal do C a začalo to být použitelné.
Proč to píšu: každý ten modul má teploměr, jak je z té komunikace patrné.
Takže centrální stanice CCA v případě řízeného zapojení musí mít už předem informaci o výrazně zvýšené teplotě.
A má nastroj, jak string vypnout.
Tak nechápu, jak se pak takový průser může stát.
Buď by to muselo být z neřízené instalace.
Nebo to Tigo nemá ošetřené a pak by jim patřilo nakopat.
Já v nejbližší době chystám předělávku toho monitorovacího SW tak, že bude výsledky prezentovat přes MQTT.
No a na to pak naváže SW, který mimo jiné bude hlídat i ty teploty, a v případě excesu stringy odpojí.
Buď to udělám v HA, nebo jako samostatnou krabičku.
Když už jednou budou ta data v MQTT, tak už je těch možností spousta.
- kodl69
- Reputace:1081
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ta "prolomená komunikace" je mezi CCA jednotkou a dál do světa, nebo přímo na moduly? Mám tady nějaký nenamontovaný tigo, nějak mi to přestalo dávat smysl v tom oficiálním provedení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.