Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Souhrn tématu

Uživatel popisuje destrukci keramického topného tělesa v boileru Dražice OKCE po pěti letech provozu, přičemž topení bylo řízeno přes Wattrouter a SSR relé. Diskutuje možné příčiny poškození, jako jsou mechanické namáhání keramických válců při nerovnoměrném výkonu, vliv PWM spínání a tepelné změny odporu. Zajímá ho, zda je nutné upravit konfiguraci Wattrouteru pro prodloužení životnosti topné patrony a minimalizaci vibrací a opotřebení.
greatlama
Reputace:0

Re: Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Nový příspěvek od greatlama »

JirkaE píše: stř kvě 06, 2026 3:35 pm
Ta druhá matka a uskřípnutí - to udělal někdo jiný - NE VÝROBCE :fuuu:
No jo, ale kdo? Ja to nebyl a mezi vyrobcem a mnou uz byla pouze Nadeta. Pokud to v roce 2021 nemotali v nadete na koleni...

V dobe kdy jsem to objednaval, tak to zrejme nebyl standardni typ, v mailu jsem nasel nasledujici komunikaci s nadetou
"vámi objednané topné těleso není skladem, jedná se o zakázkovou výrobu, která trvá 3-5 týdnů."

Z hlediska backer elektro to asi standardni typ neni porad, na strankach se k telesu na 3x230 nehlasi...
https://www.backer-elektro.cz/products/ ... anguage=en
JirkaE
Reputace:347
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Nevím - aktivní skladník a balič paketů v Nadetě ?

Například : Iniciativně doplní matičku, protože se předchozí zásilka cestou vyklepala a spirála rozpadla ?

A zároveň to ,,posychroval" uštípnutím zavitu aby byla jistota a zároveň problematický trčící problém balení... ?

Jen možný scénář - který přinesl výsledek až dnes... (po pár letech)

Nicméně se zcela jistě nepřepálili všechny tři najednou - japak dlouho to jelo na 2 a pak na 1F než si někdo všimnul ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:389
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

greatlama píše: úte kvě 05, 2026 10:09 pm
...
po cca pěti letech provozu mi chcíplo topné těleso v boileru Dražice OKCE 160 NTR/2.
...
Co mě překavapilo byl rozsah destrukce tělesa. Popraskané keramické válečky, přepálené všechny tři větve.
To je celé divné.
Píšeš, že jsou přepálené všechny 3 větve.
Všiml by sis, kdyby se to stalo postupně?
Nebo se to opravdu stalo najednou? To mi přijde až neuvěřitelné a musela by to být nějaká mimořádka. Jaderný výbuch nebo tak něco.

Pak je zajímavé, jak špatně vypadá ta spirála jedné větve.
Ty okolní jsou celkem pěkné, s pravidelnými závity. Ale ta jedna má ten drát různě chaoticky pomuchlaný.
Kdyby tam nebylo tak teplo, tak bych řekl, že ti tam řádila nějaká kuna. ;-)
josse
Reputace:160

Nový příspěvek od josse »

greatlama píše:
JirkaE píše: stř kvě 06, 2026 3:35 pm
Ta druhá matka a uskřípnutí - to udělal někdo jiný - NE VÝROBCE :fuuu:
No jo, ale kdo? Ja to nebyl a mezi vyrobcem a mnou uz byla pouze Nadeta. Pokud to v roce 2021 nemotali v nadete na koleni...
Já jsem si jméno firmy nepoznamenal, mám jen dva kontakty dovnitř do té firmy co štípala M4 závitové tyče. Nadeta mi ani na 3 pokusy nebyla schopná dodat spirálu dle zadání, i jsem jim specifikoval jaká to být nemá... Tak mi dali kontakt přímo...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
greatlama
Reputace:0

Nový příspěvek od greatlama »

Mex píše: stř kvě 06, 2026 6:02 pm
Píšeš, že jsou přepálené všechny 3 větve.
Všiml by sis, kdyby se to stalo postupně?
Nebo se to opravdu stalo najednou? To mi přijde až neuvěřitelné a musela by to být nějaká mimořádka. Jaderný výbuch nebo tak něco.
Z logu vidim, ze 22.4. jel boiler jeste normalne, 27.4. uz jel jenom na jednu fazi... Mezitim je trochu mlha (mala nebo zadna spotreba vody, male nahrivani). 3.5. to zdechlo uplne.

Ted jsem tu spiralu jeste jednou premeril a jedna faze se tvari ze je porad ok. Tak jsem v boileru bud meril blbe, nebo se to pri nasledne manipulaci propojilo.
JirkaE
Reputace:347
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Pořiď novou, dohledni aby byla dostatečně ,,volná" a mohla se hýbat a bude to OK 😉
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)