Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Souhrn tématu

Uživatel popisuje destrukci keramického topného tělesa v boileru Dražice po pěti letech provozu, které bylo přestavěno na třífázový provoz a ovládáno přes Wattrouter s PWM řízením. Diskutuje možné příčiny poškození, včetně mechanického namáhání keramických válců, vibrací způsobených spínáním a tepelných změn odporu drátu. Zajímá ho, zda je nutné upravit konfiguraci Wattrouteru pro rovnoměrné zatížení a minimalizaci destrukce topné patrony.
greatlama
Reputace:0

Re: Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Nový příspěvek od greatlama »

JirkaE píše: stř kvě 06, 2026 3:35 pm
Ta druhá matka a uskřípnutí - to udělal někdo jiný - NE VÝROBCE :fuuu:
No jo, ale kdo? Ja to nebyl a mezi vyrobcem a mnou uz byla pouze Nadeta. Pokud to v roce 2021 nemotali v nadete na koleni...

V dobe kdy jsem to objednaval, tak to zrejme nebyl standardni typ, v mailu jsem nasel nasledujici komunikaci s nadetou
"vámi objednané topné těleso není skladem, jedná se o zakázkovou výrobu, která trvá 3-5 týdnů."

Z hlediska backer elektro to asi standardni typ neni porad, na strankach se k telesu na 3x230 nehlasi...
https://www.backer-elektro.cz/products/ ... anguage=en
JirkaE
Reputace:347
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Nevím - aktivní skladník a balič paketů v Nadetě ?

Například : Iniciativně doplní matičku, protože se předchozí zásilka cestou vyklepala a spirála rozpadla ?

A zároveň to ,,posychroval" uštípnutím zavitu aby byla jistota a zároveň problematický trčící problém balení... ?

Jen možný scénář - který přinesl výsledek až dnes... (po pár letech)

Nicméně se zcela jistě nepřepálili všechny tři najednou - japak dlouho to jelo na 2 a pak na 1F než si někdo všimnul ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Mex
Reputace:389
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

greatlama píše: úte kvě 05, 2026 10:09 pm
...
po cca pěti letech provozu mi chcíplo topné těleso v boileru Dražice OKCE 160 NTR/2.
...
Co mě překavapilo byl rozsah destrukce tělesa. Popraskané keramické válečky, přepálené všechny tři větve.
To je celé divné.
Píšeš, že jsou přepálené všechny 3 větve.
Všiml by sis, kdyby se to stalo postupně?
Nebo se to opravdu stalo najednou? To mi přijde až neuvěřitelné a musela by to být nějaká mimořádka. Jaderný výbuch nebo tak něco.

Pak je zajímavé, jak špatně vypadá ta spirála jedné větve.
Ty okolní jsou celkem pěkné, s pravidelnými závity. Ale ta jedna má ten drát různě chaoticky pomuchlaný.
Kdyby tam nebylo tak teplo, tak bych řekl, že ti tam řádila nějaká kuna. ;-)
josse
Reputace:160

Nový příspěvek od josse »

greatlama píše:
JirkaE píše: stř kvě 06, 2026 3:35 pm
Ta druhá matka a uskřípnutí - to udělal někdo jiný - NE VÝROBCE :fuuu:
No jo, ale kdo? Ja to nebyl a mezi vyrobcem a mnou uz byla pouze Nadeta. Pokud to v roce 2021 nemotali v nadete na koleni...
Já jsem si jméno firmy nepoznamenal, mám jen dva kontakty dovnitř do té firmy co štípala M4 závitové tyče. Nadeta mi ani na 3 pokusy nebyla schopná dodat spirálu dle zadání, i jsem jim specifikoval jaká to být nemá... Tak mi dali kontakt přímo...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 5x80P14S = 5600Cells 18650 (~900Ah/47kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21