Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je praktický projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci fotovoltaické elektrárny s využitím baterií a přímého ohřevu vody. Autor sdílí své zkušenosti, plány na přidání panelů a integraci Victron systémů pro lepší monitoring a řízení spotřeby. Diskutuje také otázky nabíjení baterií ze sítě a efektivního využití energie v domácnosti, přičemž žádá o rady a kritiku od zkušených uživatelů.
- JirkaE
- Reputace:343
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Včerejší večerní návrat ze soutěže dětí - 120km+120km - na autě dojezd 10km
a poprve sem to risknul a nenabíjel z DS vůbec a hned tam doplnil trošku z FV - abych mohl dnes ráno na stavbu a ve 14h děti zase vyzvednout - v neobvyklý čas návratu ze školy.
Hraje v tom tak velkou roli aktuální počasí = jedu zatím dál jen z FV nabíjení a následující dny mě čekají jen cesty ,,okolo komína" = pokusím se jít zpět na 100% i s ježděním JEN z FV
To je zcela reálný TEST konkrétního použití - který nás nijak neomezuje. Benzínová škodovka se od 10.02.2026 tankovala pouze jednou za 20Eur.
Samostatný mini-web pro transita je na : https://etransit.pythonanywhere.com/ ještě sem to teď Tuya zásuvkou na chvilku pustil na nastavených 8A.
Nabíječka i prodlužovák jsou zastrčený pod autem - natažený z FV cimry na Tuya zásuvce.
Bude opět nááádherný den - nebe bez mráčku - naprosté modro
Celek = nyní to jede čistě z baterky a nevýhodně - s další konverzí navíc...
https://dcwattmeter.pythonanywhere.com/
A takhle vypadá totéž v neveřejném Victron Dashboard
Teď je z toho měřené uložiště / nebo spotřebič / jako z bojlerů nebo čehokoliv jiného = již zas žádné přebytky ze střechy - vše je kam dát
Kdyby bylo ráno ošklivo - což se mohlo stát - pustím do toho na chvilku 3F z DS a do práce na zakázku se dostanu taky (nyní jen 5km) a škola dětí taky cca 5km na druhou stranu, pak trenink dětí taky 5km = potřebuju na dnešek maximálně 30km a to už tam mám teď = takže žádné riziko.
Stále zatím i benzínová škodovka v záloze
Uź týden nám to ,,někdo" vrací - za tu hnusnou zimu - výkony zcela excelentní každý den
Voda teplá, baterka plná a jezdíme na to a udrží to celý dům
Hraje v tom tak velkou roli aktuální počasí = jedu zatím dál jen z FV nabíjení a následující dny mě čekají jen cesty ,,okolo komína" = pokusím se jít zpět na 100% i s ježděním JEN z FV
To je zcela reálný TEST konkrétního použití - který nás nijak neomezuje. Benzínová škodovka se od 10.02.2026 tankovala pouze jednou za 20Eur.
Samostatný mini-web pro transita je na : https://etransit.pythonanywhere.com/ ještě sem to teď Tuya zásuvkou na chvilku pustil na nastavených 8A.
Nabíječka i prodlužovák jsou zastrčený pod autem - natažený z FV cimry na Tuya zásuvce.
Bude opět nááádherný den - nebe bez mráčku - naprosté modro
Celek = nyní to jede čistě z baterky a nevýhodně - s další konverzí navíc...
https://dcwattmeter.pythonanywhere.com/
A takhle vypadá totéž v neveřejném Victron Dashboard
Teď je z toho měřené uložiště / nebo spotřebič / jako z bojlerů nebo čehokoliv jiného = již zas žádné přebytky ze střechy - vše je kam dát
Kdyby bylo ráno ošklivo - což se mohlo stát - pustím do toho na chvilku 3F z DS a do práce na zakázku se dostanu taky (nyní jen 5km) a škola dětí taky cca 5km na druhou stranu, pak trenink dětí taky 5km = potřebuju na dnešek maximálně 30km a to už tam mám teď = takže žádné riziko.
Stále zatím i benzínová škodovka v záloze
Uź týden nám to ,,někdo" vrací - za tu hnusnou zimu - výkony zcela excelentní každý den
Voda teplá, baterka plná a jezdíme na to a udrží to celý dům
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
- Reputace:343
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Konečně je tam vše, co sem chtěl, včetně strašidelného stavu odběru ze sítě a další inspirace to snížit a změnit 

Nová verze měření do auta mě dnes stála asi 3kWh ale nevadí, předělávat už to nebudu
Adresa na celý kompletní přehled našeho baráku dole pod čarou
U toho sem dokončil i novou verzi webu pro měření DC - hlavně kvůli svý obživě = pro ohřev vody - i když nyní měřím jen stejný string doma dvěma měřákama - http://188.245.253.2:5001/
Neumím programovat ani náhodou, tápu a topím se u toho ve tmě, vše s pomocí AI běží
Vytěžování do auta mě nijak nevadí, dnes sem přivážel a odvážel děti 3x plus moje cesta na stavbu a zpět dopoledne, nechal sem ležet kabel bokem, vrátím se a vrazím to tam znova a klidně 4x za den - na grafu to už je hezky poznat co šlo do auta
Nová verze měření do auta mě dnes stála asi 3kWh ale nevadí, předělávat už to nebudu
Adresa na celý kompletní přehled našeho baráku dole pod čarou
U toho sem dokončil i novou verzi webu pro měření DC - hlavně kvůli svý obživě = pro ohřev vody - i když nyní měřím jen stejný string doma dvěma měřákama - http://188.245.253.2:5001/
Neumím programovat ani náhodou, tápu a topím se u toho ve tmě, vše s pomocí AI běží
Vytěžování do auta mě nijak nevadí, dnes sem přivážel a odvážel děti 3x plus moje cesta na stavbu a zpět dopoledne, nechal sem ležet kabel bokem, vrátím se a vrazím to tam znova a klidně 4x za den - na grafu to už je hezky poznat co šlo do auta
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
: