FVE - dodává do sítě, i když nechci
Souhrn tématu
V diskusi se řeší problém s fotovoltaickou elektrárnou (FVE), která nefunguje podle očekávání a dodává přebytečnou energii do sítě i v situacích, kdy by neměla. Majitel penzionu má 50 panelů, měniče GoodWe a akumulátory, ale nastavení systému neodpovídá požadované prioritě využití energie v domě, ukládání do baterií a teprve pak dodávání přebytků do sítě. Uživatelé sdílejí zkušenosti s komponenty, softwarem SolarEdge a SEMS+, a diskutují možnosti správného nastavení a optimalizace řízení přetoků energie.
- petrfilipi
- Reputace:0
- Lokalita: Chrudimsko
Re: FVE - dodává do sítě, i když nechci
Píši jen rychle z práce:
Datové propojení je opravdu obráceně - to je moje chyba:
SmartMeter SM SEC 100S je propojen s GW.
InePRO380 je propojen s SolarEdge SE20K.
Ale ve zbytku nepřesností jsem nevinně - v dokumentaci je napsáno GW10K-BT, ale fyzicky jsou v objektu osazeny dva měniče GW10KN-ET - podle SW i podle štítku. Já jsem slepě překresloval dokumentaci a této nesrovnalosti jsem si nevšiml.
Příslušnost traf k fázím zkontroluji večer.
Díky moc za váš čas.
Datové propojení je opravdu obráceně - to je moje chyba:
SmartMeter SM SEC 100S je propojen s GW.
InePRO380 je propojen s SolarEdge SE20K.
Ale ve zbytku nepřesností jsem nevinně - v dokumentaci je napsáno GW10K-BT, ale fyzicky jsou v objektu osazeny dva měniče GW10KN-ET - podle SW i podle štítku. Já jsem slepě překresloval dokumentaci a této nesrovnalosti jsem si nevšiml.
Příslušnost traf k fázím zkontroluji večer.
Díky moc za váš čas.
- jbb
- Reputace:1
- Lokalita: Mladá Boleslav
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 26000
- Kapacita baterie [kWh]: 31
No pánové, legranda... Podle návodu tohoto https://download.asm.cz/inshop/prod/I4W ... ual-EN.pdf je AC coupling podporován jen a pouze s modely BT (které máš v dokumentaci) a nikoliv s modely ET (které tam máš osazené). Viz strana 10 toho návodu. Pokud skutečně ta ET verze neumí AC coupling (co jsem koukal do nějakého jiného návodu tak uvažuje pouze scénář nabíjení baterii ze sítě a to je skutečně něco jiného), tak bychom mohli mít viníka. Respektive jednoho z několika.
Nevím co má kamarád ve smlouvě, ale už nesoulad dokumentace a fyzického osazení je dobrým důvodem k právnímu řešení s poměrně silnou pozicí.
Nevím co má kamarád ve smlouvě, ale už nesoulad dokumentace a fyzického osazení je dobrým důvodem k právnímu řešení s poměrně silnou pozicí.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
- kuba47
- Reputace:42
- Lokalita: Krušné hory
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pak je tam ten SolarEdge zbytečně. Docela bych podezíral firmu, že se chtěla zbavit neprodejného zboží a nedošlo jim, že s hybridem Goodwe to nebude fungovat.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD
- Mex
- Reputace:372
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Produkty GoodWe vůbec neznám, tak jenom výstřel do tmy: není náhodou možné třeba ten měnič ET "přeškolit" na BT výměnou firmware?
Nebo neumí ten ET jako jeden v možných režimů fungovat jenom jako inteligentní řízená nabíječka?
Nebo že by ten dodavatel byl opravdu takový pitomec, aby tam osadil něco, co z principu nemůže fungovat?
Odbočka bokem: na té straně 10 je obrázek právě s nezávislým bateriovým a grid-tied měničem. Dávám ho pro jednoduchost i sem.
Podle mě je v něm ale chyba.
Přece pokud by to proudové trafo pro grid-tied měnič bylo takhle, tak nemůže poznat, jestli energie jde do baterek nebo do spotřeby domu (což je žádoucí stav), nebo do přetoku (což může být nežádoucí stav).
Podle mě patří to trafo na tu hlavní magistrálu, hned vedle toho druhého pro bateriový měnič.
Nebo mi něco nedochází?
Nebo neumí ten ET jako jeden v možných režimů fungovat jenom jako inteligentní řízená nabíječka?
Nebo že by ten dodavatel byl opravdu takový pitomec, aby tam osadil něco, co z principu nemůže fungovat?
Odbočka bokem: na té straně 10 je obrázek právě s nezávislým bateriovým a grid-tied měničem. Dávám ho pro jednoduchost i sem.
Přece pokud by to proudové trafo pro grid-tied měnič bylo takhle, tak nemůže poznat, jestli energie jde do baterek nebo do spotřeby domu (což je žádoucí stav), nebo do přetoku (což může být nežádoucí stav).
Podle mě patří to trafo na tu hlavní magistrálu, hned vedle toho druhého pro bateriový měnič.
Nebo mi něco nedochází?
Naposledy upravil(a) Mex dne čtv dub 09, 2026 5:58 pm, celkem upraveno 1 x.
- jbb
Tak neznáme topologii. Třeba je výrobna docela daleko od uložení baterek - jak jsem psal mám to také tak že panely jsou dominantně na stodole a ta je poměrně daleko od hlavního rozvaděče. A pak je AC coupling skoro jedinou možností. Nehledě k faktu že zrovna SE má svou filosofií hodně blízko k bezpečnému stavu - optimizéry pod každým panelem zajistí že pokud vypneš výrobu, tak ze střechy jde pouze napětí ve výši 1V za každý panel v sérii a může svítit slunce kolik chce(takže tady řádově 23v jestli si pamatuji).kuba47 píše: čtv dub 09, 2026 4:56 pmPak je tam ten SolarEdge zbytečně. Docela bych podezíral firmu, že se chtěla zbavit neprodejného zboží a nedošlo jim, že s hybridem Goodwe to nebude fungovat.
Mně tedy překvapuje že by firma od S vůbec instalovala SE, ale to že by splácali dohromady řešení z dílu co nemůže fungovat tak to by mě naopak nepřekvapilo.
Jinak pro tazatele - přetoky 30% musí být z nějakého základu, takže počítám 30% z 20 kW? Ale jak říkám to dává smysl řešit teprve když budou baterie plné, do té doby by nemělo téci ven skoro nic.
A PS... V tom návodu k GW je že to je beztransformátorové řešení... Zdali firma od S navrhla výměnu chráničů za třídu B?
- Mex
- Reputace:372
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tomu nerozumím.jbb píše:... Třeba je výrobna docela daleko od uložení baterek ...
... A pak je AC coupling skoro jedinou možností. ...
Proč? Podle mě je to spíš naopak.
Pokud mám dlouhé vedení, tak je přece optimální po něm tahat co nejmenší proudy.
Tak raději potáhnu dlouhé vedení od panelů, kde bude třeba 850V a 15A, než AC vedení s 400V a tedy dvojnásobným proudem a 4x vyššími ztrátami.
- jbb
No, samozřejmě DC na 1000V má nižší proud.
Nicméně to jen jedna část, je vhodné uvážit věci jako:
Nicméně to jsme OT, zkusme se držet toho co potřebuje tazatel.
Nicméně to jen jedna část, je vhodné uvážit věci jako:
- AC vs DC vedení (jištění, oblouk...)
- kabely (jdeme do země? - není lepší "standardní CYKY než solární kabel?)
- existující vedení (já využil už existující CYKY a nebylo třeba znova kopat...)
- fakt, že část energie (ve formě AC) mohu využít už "po cestě" - už jsem v domácí síti, zatímco DC musí "doputovat" k hlavnímu rozvaděči a od něj teprve zpět
- během dne mám "součet" střídačů, tedy nemám třeba 5kW na fázi, ale pokud svítí slunce tak 10kW na fázi
Nicméně to jsme OT, zkusme se držet toho co potřebuje tazatel.
- kuba47
- Reputace:42
- Lokalita: Krušné hory
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Máš pravdu, v novější verzi už je to správně: https://en.goodwe.com/Ftp/EN/Downloads/ ... ual-EN.pdfMex píše: čtv dub 09, 2026 5:12 pmOdbočka bokem: na té straně 10 je obrázek právě s nezávislým bateriovým a grid-tied měničem. Dávám ho pro jednoduchost i sem.
Pro změnu mají špatně nadpis té sekce. Je tam dvakrát za sebou Self Consumption System (Hybrid Scenarios)
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD