FVE - dodává do sítě, i když nechci

Souhrn tématu

V diskusi se řeší problém s fotovoltaickou elektrárnou (FVE), která nefunguje podle očekávání a dodává přebytečnou energii do veřejné sítě i v situacích, kdy by neměla. Majitel penzionu má 50 panelů, měniče GoodWe GW10KN-ET a akumulátory, ale nastavení systému neodpovídá požadovanému režimu priorit: napájení domu, ukládání do baterií a teprve pak dodávka do sítě. Problémy jsou také s kompatibilitou softwaru a správným zapojením měřicích traf. Uživatelé hledají zkušenosti a rady, jak systém správně nastavit a optimalizovat provoz.
petrfilipi
Reputace:0
Lokalita: Chrudimsko

Re: FVE - dodává do sítě, i když nechci

Nový příspěvek od petrfilipi »

Píši jen rychle z práce:
Datové propojení je opravdu obráceně - to je moje chyba:
SmartMeter SM SEC 100S je propojen s GW.
InePRO380 je propojen s SolarEdge SE20K.

Ale ve zbytku nepřesností jsem nevinně - v dokumentaci je napsáno GW10K-BT, ale fyzicky jsou v objektu osazeny dva měniče GW10KN-ET - podle SW i podle štítku. Já jsem slepě překresloval dokumentaci a této nesrovnalosti jsem si nevšiml.

Příslušnost traf k fázím zkontroluji večer.

Díky moc za váš čas.
jbb
Reputace:1
Lokalita: Mladá Boleslav
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 26000
Kapacita baterie [kWh]: 31

Nový příspěvek od jbb »

No pánové, legranda... Podle návodu tohoto https://download.asm.cz/inshop/prod/I4W ... ual-EN.pdf je AC coupling podporován jen a pouze s modely BT (které máš v dokumentaci) a nikoliv s modely ET (které tam máš osazené). Viz strana 10 toho návodu. Pokud skutečně ta ET verze neumí AC coupling (co jsem koukal do nějakého jiného návodu tak uvažuje pouze scénář nabíjení baterii ze sítě a to je skutečně něco jiného), tak bychom mohli mít viníka. Respektive jednoho z několika.
Nevím co má kamarád ve smlouvě, ale už nesoulad dokumentace a fyzického osazení je dobrým důvodem k právnímu řešení s poměrně silnou pozicí.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
kuba47
Reputace:42
Lokalita: Krušné hory
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kuba47 »

Pak je tam ten SolarEdge zbytečně. Docela bych podezíral firmu, že se chtěla zbavit neprodejného zboží a nedošlo jim, že s hybridem Goodwe to nebude fungovat.
Mex
Reputace:372
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Produkty GoodWe vůbec neznám, tak jenom výstřel do tmy: není náhodou možné třeba ten měnič ET "přeškolit" na BT výměnou firmware?
Nebo neumí ten ET jako jeden v možných režimů fungovat jenom jako inteligentní řízená nabíječka?
Nebo že by ten dodavatel byl opravdu takový pitomec, aby tam osadil něco, co z principu nemůže fungovat?

Odbočka bokem: na té straně 10 je obrázek právě s nezávislým bateriovým a grid-tied měničem. Dávám ho pro jednoduchost i sem.
Podle mě je v něm ale chyba.
Přece pokud by to proudové trafo pro grid-tied měnič bylo takhle, tak nemůže poznat, jestli energie jde do baterek nebo do spotřeby domu (což je žádoucí stav), nebo do přetoku (což může být nežádoucí stav).
Podle mě patří to trafo na tu hlavní magistrálu, hned vedle toho druhého pro bateriový měnič.
Nebo mi něco nedochází?