Ropná kríza zvýši dopyt po EV u nás a v celej EU ?
Souhrn tématu
Ropná krize vede k rostoucímu zájmu o elektromobily v Česku i celé Evropě, především o ojeté vozy. Diskuze zdůrazňuje problémy s dostupností dobíjecích stanic a vysokými náklady na servis a náhradní díly nových elektromobilů. Uživatelé také řeší kvalitu baterií a spolehlivost měření jejich stavu, což je klíčové pro dlouhodobou životnost EV.
- JozefSK
- Reputace:64
Ropná kríza zvýši dopyt po EV u nás a v celej EU ?
Niečo naznačuje aj dnešná reportáž vo večerných správach na STVR (čas 5:22). Podľa STVR je na SK v súčasnosti zaregistrovaných "už" cca 25 000 EV a v súvislosti s tým, čo sa okolo nás deje, ľudia viac uvažujú o kúpe EV.
Najviac však z druhej ruky. Najväčším problémom je stále (ne)dostupnosť dobíjania EV ...
Najviac však z druhej ruky. Najväčším problémom je stále (ne)dostupnosť dobíjania EV ...
- TomHC
- Reputace:849
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ropná kríza zvýši dopyt po EV u nás a v celej EU ?
Povedzme si úprimne... EV pre ľudí z panelákov a verejné nabíjanie je čistý nezmysel. Hlavne ekonomický a určite aj logistický.
Ak by sa EV mali sprístupniť aj pre obyvateľov sídlisk, museli by samosprávy masívne nasadiť AC nabíjačky s inteligentným riadením - rozložiť záťaž na celú noc a dynamicky riadiť výkon. A účtovať férové ceny...
Ak by sa EV mali sprístupniť aj pre obyvateľov sídlisk, museli by samosprávy masívne nasadiť AC nabíjačky s inteligentným riadením - rozložiť záťaž na celú noc a dynamicky riadiť výkon. A účtovať férové ceny...
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- eman
- Reputace:323
- Lokalita: Praha
A kolik by těch nabíječek muselo být...! Stačí se podívat do diskuzí na FB, kde se ve velkém hádají, jak u nabíječek v nákupních a sportovních centrech parkují majitelé EV, aniž by nabíjeli. Zjistilo se totiž, že lidi se chovají jako bezohledný debilové, ať mají naftu nebo elektriku....
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Franta2776
- Reputace:580
Kluci my jsme jak Češi tak Slováci zaostalé země. U nás zvednutí BEV na běžný průměr nově prodávaných aut na 20% nic nezpůsobí to je 5 x tolik. Stačí se podívat na země jako Německo,Rakousko, Nizozemsko.Tam takové poměry BEV jsou a jedinné co se hroutí jsou přijmy z prodeje fosilních paiv.
Čeho jsme si všiml, jak při ceně nafty 50kč/L naftová auta na dálnici zpomalila

Čeho jsme si všiml, jak při ceně nafty 50kč/L naftová auta na dálnici zpomalila
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne stř dub 08, 2026 8:11 am, celkem upraveno 2 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Diablo1st
- Reputace:221
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Kamarát robí ako stavby vedúci a u nových bytoviek dávajú automaticky predprípravu na niekoľko nabíjačiek.TomHC píše: stř dub 08, 2026 6:34 amPovedzme si úprimne... EV pre ľudí z panelákov a verejné nabíjanie je čistý nezmysel. Hlavne ekonomický a určite aj logistický.
Sused býva v Boroch a už tam má 3F nabíjačku.
Ale áno pri starých bytovkách je to problém.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- JirkaE
- Reputace:335
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Ano - i já mám opět zážitek z návštěvy v ČR - když jsem zmínil FV a e-auto.
Agresivně mě odpovídá člověk, kterému se to prostě nevyplatí a basta a to 3x do roka vybírá šoufkem žumpu a vozí v plastových sudech na periferii - kde to vylejvá a nechá v tom hrabat slepice... aby nemusel platit 1x ročně za hovnocuc...
Za 2 roky vytáhl z 2300Wp stringu 1800kWh do vody (cca 900kWh/rok) - vše ostatní zůstává na střeše nevyužité, přemýšlet o tom nechce, využívat taky ne, jen ho to utvrdilo v tom, JAK SE TO NEVYPLATÍ A NIKDY NEZAPLATÍ....
Vypozoroval sem, že tentýž člověk stojí na pozadí názorů zbytku rodiny a pěkně se v tom navzájem utvrzují...
Elektroauto je nesmysl....
Nevyplatí se, nezaplatí se - jako FV
---------------
Pokud v tento moment dosadím reálná čísla na 3500km které jsem najel v e-transitu do tabulky a ponechám pouze nabíjení z DS a těch 5% z veřejných nabíječek, NIKDY SE TO NEZAPLATÍ - to je realita bohužel = nevyplatí se to bez FV ani náhodou = spalovák by byl levnější - návratnost se posunuje až někam za 15let - což je to auto již mrtvé....
FV ten výpočet ale mění - jenže já zatím nemám reálná data o tom, kolik do toho z FV ročně pustím / budu moc pustit...
Agresivně mě odpovídá člověk, kterému se to prostě nevyplatí a basta a to 3x do roka vybírá šoufkem žumpu a vozí v plastových sudech na periferii - kde to vylejvá a nechá v tom hrabat slepice... aby nemusel platit 1x ročně za hovnocuc...
Za 2 roky vytáhl z 2300Wp stringu 1800kWh do vody (cca 900kWh/rok) - vše ostatní zůstává na střeše nevyužité, přemýšlet o tom nechce, využívat taky ne, jen ho to utvrdilo v tom, JAK SE TO NEVYPLATÍ A NIKDY NEZAPLATÍ....
Vypozoroval sem, že tentýž člověk stojí na pozadí názorů zbytku rodiny a pěkně se v tom navzájem utvrzují...
Elektroauto je nesmysl....
---------------
Pokud v tento moment dosadím reálná čísla na 3500km které jsem najel v e-transitu do tabulky a ponechám pouze nabíjení z DS a těch 5% z veřejných nabíječek, NIKDY SE TO NEZAPLATÍ - to je realita bohužel = nevyplatí se to bez FV ani náhodou = spalovák by byl levnější - návratnost se posunuje až někam za 15let - což je to auto již mrtvé....
FV ten výpočet ale mění - jenže já zatím nemám reálná data o tom, kolik do toho z FV ročně pustím / budu moc pustit...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř dub 08, 2026 8:06 am, celkem upraveno 1 x.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Diablo1st
- Reputace:221
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Ono to je stále o tom istom. Ľudia sú zadubení a podľa svojej situácie hodnotia situáciu iných. Proste univerzálne riešenie neexistuje (aj keď Goodwe predajci tvrdia opak
).
Ak si on vyhodnotil, že sa JEMU neoplatí tak je to úplne v poriadku, ale prečo to takto generalizuje? FVE s baterkami sa ekonomicky moc neoplatí, rovnako ako iPhone, šperky a neviem čo ešte. Niektoré veci skrátka chceš a neriešiš či sa ti to oplatí alebo nie. Ale toto vysvetliť niektorým individuám je veľakrát nadľudský výkon
Ak si on vyhodnotil, že sa JEMU neoplatí tak je to úplne v poriadku, ale prečo to takto generalizuje? FVE s baterkami sa ekonomicky moc neoplatí, rovnako ako iPhone, šperky a neviem čo ešte. Niektoré veci skrátka chceš a neriešiš či sa ti to oplatí alebo nie. Ale toto vysvetliť niektorým individuám je veľakrát nadľudský výkon
Victron ESS AC Coupling:
- Franta2776
Tady je pěkný článek. Já nevím, kam a jak počítat můj plot z 32panelú x 410Wp(vyrobí 10MWh rok)??Ten bych stejně stavěl, pravděpodobně z betonu nebo železa a vyšel by dráž o cca 100%, jak z FV panelů.
https://medium.seznam.cz/clanek/jiri-b- ... -internetu
https://medium.seznam.cz/clanek/jiri-b- ... -internetu
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- dusanmsk
- Reputace:62
- Lokalita: Kladno
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 19.2
No, vzhladom na to, ze zrovna prechadzam procesom nakupu jazdeneho EV musim konstatovat, ze sa vsetci totalne posrali a auta miznu ako na beziacom pase. Predpokladam, ze to je proste peak a casom to zase klesne, ale uz viacero dovozcov/predajcov mi potvrdilo ze ten zaujem je momentalne (v CR) obrovsky.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
- cipis
- Moderátor
- Reputace:979
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Lidi počítají akorát momentálně ... Všichni se děsí cen benzínu, ale ten je několikanásobně levnější než byl před 30 lety. Všichni si zvykli, že benzín se neustále zlevňuje a teď se diví. Teď najedu stejné kilometry za mnohem menší zlomek mzdy než před těmi 30 lety.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Franta2776
Cipis já ne. Já počítám dlouhodobě. Jednou jsem zaplatil panely za prachy, které by mi sežrala za 20let inflace. Tak mám energii do smrtky z 90ˇ% zaplacenou. Investice do Fv přináší roční zůročení 10-15% a ještě je kolem toho spousta zábavy. Třeba kouřící baterie nebo balancér jako u mě

- gupa
- Reputace:172
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Dovolím si jít ještě dál, bude EV jako smetí, problém tedy nebue ho koupit z druhé ruky, problém bude s měřáky, které sdělí po rychlém ale důkladném testu baterie, jestli ta koupě jsou vyhozené peníze nebo dlouhodobá práce kterou to auto ještě udělá.dusanmsk píše: stř dub 08, 2026 10:32 amNo, vzhladom na to, ze zrovna prechadzam procesom nakupu jazdeneho EV musim konstatovat, ze sa vsetci totalne posrali a auta miznu ako na beziacom pase. Predpokladam, ze to je proste peak a casom to zase klesne, ale uz viacero dovozcov/predajcov mi potvrdilo ze ten zaujem je momentalne (v CR) obrovsky.
Vedle mechanickýho opotřebování např ložisek, kapacitorů, brzd, nebo koroze ...
Proto je dobré se zaměřit pro budoucí služby do zjišťování toho jestli to měření nekecá moc a jestli, tak aby to bylo co nejspolehlivější. Což jsou dva známé směry vedle nespočet možností co měření kapacit nabízí. Těmi směry, z mnoha jiných méně spolehlivých, je izolační stav separátoru a iontová difuze hmoty.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- Franta2776
Gupo pokud se kupují EV do 5 let stáří, tak je 90% baterii ještě v záruce.Před koupí spíš než měření zavolat do autorizáku s vinem, jestli není záruka na baterku propadlá a dál lze uplatnit.
- MikroCZ
- Reputace:12
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Paradoxně, nás obecne v servisní siti (okřídlenej šíp) překvapila malá degradace baterek. Vyskytnou se vadné moduly. ale je to v míře daleko daleko menší, než se cca v roce 2019 předpokládalo. Propočty ohledně startu 2nd life baterek a SOH 75roc se nepotvrdili. Naopak mechanika zatěžuje delareství daleko víc...
- eman
- Reputace:323
- Lokalita: Praha
Mě obecně u nových aut děsí cena náhradních dílů a práce. Na svojí 12letou herku seženu naprosto cokoliv za pár měďáků a můžu jí tak udržovat v top stavu. Když vidím co chtějí servisy za banální opravy nových aut, tak nevím kdo to bude platit. I v korpu máme na parkovišti 2 pár let starý VW, kde umřelo něco z elektroniky a servis chtěl bez mála 100tis. za krabičku v hliníkovým obalu. A to nepočítám co chtějí za blbý okno nebo díly podvozku.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- Mex
- Reputace:371
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A podle mě ještě zábavnější jsou ceny povinných prohlídek a "značkového" oleje a vody do ostřikovačů, které si tam musíš nechat nalít aby platila záruka na nové auto.
Docela mě udivuje, že tohle lidi neřeší. Já jsem kdysi zvažoval nového Hyundaye, ale minimálně tehdy byly ty povinné dodatečné náklady na vlastnictví tak vysoké, že jsem ho nakonec nekoupil.
A pokud bych šel do nového BEV, tak tohle by pro mě byl důvod jít asi do Tesly, která snad jako jediná na tom netrvá.
Tam mě ale zase trochu odrazují jiné věci, jako např. odstříknutý podvozek, který bude asi obtížně opravitelný i po malém ťukanci.
Nevím, jak je to u těch nových čínských značek. A opět mě udivuje, že to není něco, co by bylo předmětem konkurenčního boje a bylo vždy napsáno velkým písmem.
Přece tyhle dodatečné náklady nejsou nevýznamnou položkou.
Nebo se pletu?
Je to možné, nejsem autař, auta mě (na rozdíl od jiné techniky) nebaví.
Docela mě udivuje, že tohle lidi neřeší. Já jsem kdysi zvažoval nového Hyundaye, ale minimálně tehdy byly ty povinné dodatečné náklady na vlastnictví tak vysoké, že jsem ho nakonec nekoupil.
A pokud bych šel do nového BEV, tak tohle by pro mě byl důvod jít asi do Tesly, která snad jako jediná na tom netrvá.
Tam mě ale zase trochu odrazují jiné věci, jako např. odstříknutý podvozek, který bude asi obtížně opravitelný i po malém ťukanci.
Nevím, jak je to u těch nových čínských značek. A opět mě udivuje, že to není něco, co by bylo předmětem konkurenčního boje a bylo vždy napsáno velkým písmem.
Přece tyhle dodatečné náklady nejsou nevýznamnou položkou.
Nebo se pletu?
Je to možné, nejsem autař, auta mě (na rozdíl od jiné techniky) nebaví.
- gold1
- Reputace:10
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
Rozhodne se nepletes.Stavoval jsem se u Toyoty abych zjistil jake maji zarucni podminky a musis s autem kazdych 15000km/1 rok na prohlidku v prumerne cene 5000kc.Kdyz jsem se zeptal,co na te prohlidce za tolik penez delaji kdyz skoro stejne stoji prohlidka na hybrida,kde se meni olej a filtr,tak nikdo neodpovedel.To je bratru pri prodlouzene zaruce za 25t.kc na 160000km dalsich 50t.kc na prohlidkach.A aby platila zaruka na baterii,tak i po zaruce na auto musis rocne na prohlidku baterie.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.
- glottis
- Reputace:497
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Zjistit, jak je baterk v haji neni zase tak tezky a zvladne to kazdej. Staci OBD2 a app v mobilu. Neco vykeca BMS sama hned. Treba aktualni kapacita baterie nebo i jen dojezd, jaky to ukazuje na dane SOC. A pak v aplikaci po obd vycist napeti clanku do grafu, pripadne logovat. Tam pak bude videt rozbalancovani a kdyz se to rozjede pri dynamicke jizde, tak jsou videt vnitrni odpory clanku.gupa píše: stř dub 08, 2026 12:39 pmDovolím si jít ještě dál, bude EV jako smetí, problém tedy nebue ho koupit z druhé ruky, problém bude s měřáky, které sdělí po rychlém ale důkladném testu baterie, jestli ta koupě jsou vyhozené peníze nebo dlouhodobá práce kterou to auto ještě udělá.
Vedle mechanickýho opotřebování např ložisek, kapacitorů, brzd, nebo koroze ...