Lemrův kůň

Souhrn tématu

Autor sdílí svůj osobní příběh instalace fotovoltaické elektrárny na střeše s 27 panely Jinko Solar a měničem PIP 5048 MG. Popisuje výběr baterií LiIon, konstrukci a úpravy systému pro efektivní využití energie včetně vytápění bojleru. Zkušenosti zahrnují i monitorování baterií a řešení problémů s regulací výkonu během zimy a špatného počasí. Příspěvek je cenným zdrojem pro zájemce o vlastní FVE s praktickými radami a reálnými zkušenostmi.
Mogul
Reputace:62
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19640
Kapacita baterie [kWh]: 48k
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lemrův kůň

Nový příspěvek od Mogul »

No v manuálu je psáno toto.
lemra79
Reputace:81
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Nový příspěvek od lemra79 »

Zacina nova sezona a ja si udelal radost novymi panely. Mam v planu je nahazet na drevnik. Je na nem 10 let stary zinkovany trapezak. Nez tam nahazim panely, chtel bych trapezak necim natrit, at prodlouzim zivotnost trapezaku.

Nemate prosim OSOBNI ZKUSENOST s barvou nebo povrchovou upravou, ktera funguje a nefunguje? Dik
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
unicast
Reputace:451
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Já natíral plech Hammeritem. Ta barva se musí mít na co chytit, což u pozinku asi nejspíš nebude až takový problém, na vyhlazené nové železo se nechytá, naopak na železe, které už je trochu zrzavé, se chytá velmi dobře a vypadá to, že funguje.

Bacha na jednu věc. Dřevník je drobná stavba. Podle stavebního zákona je možné umístit FVE bez stavebního povolení na budovu, ale drobné stavby ve smyslu zákona budovou nejsou. Je asi zřejmé, že zákonodárce chtěl řešit situace, kdy někdo staví FVE na zelené louce, nicméně zasáhl tím bohužel i tyhle případy. Asi bych to tam taky dal a risknul, že mi přinejhorším stavební úřad nařídí ty panely sundat, ale dobré je to vědět.
TomHC
Reputace:840
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Ja rád používam Alkyton.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
MikroCZ
Reputace:11
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 20

Nový příspěvek od MikroCZ »

Na starší pozink Alkyton. ideální volba. funguje dobře. na okapu drží už 9let (okap nechaný 1rok bez nátěru, než pozink trošku okysnul)