Novinky v balkónové energetice
Souhrn tématu
Německo zavádí zásadní změny v balkónové energetice s novými normami od března 2026, které umožní instalaci solárních panelů až do výkonu 7 kWp s omezením přetoku do sítě na 800 W. Díky možnosti připojení baterií se balkónové elektrárny stávají plnohodnotnými úložišti energie, což podporuje efektivní využití vyrobené elektřiny. V Česku však zatím chybí impulz a motivace k podobným změnám, přičemž byrokratické překážky a neochota distributorů brání rychlejšímu rozvoji.
- JirkaE
- Reputace:324
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Novinky v balkónové energetice
Psal jsem to tady, oznámení je ten on-line formulář
Následuje odpověď od - Bayernwerk netz - ve které stojí, zda tato instalace vyžaduje nebo nevyžaduje kontrolu příslušného pracovníka, nebo výměnu / nevýměnu - elektroměru.
Oznámení / přihlášení stačí do 30dnů po instalaci - to pro mě znamená že jakýkoliv uzel na vedení a následná další vyšší soustava rozvodů snese těch 800W od každého = neexistuje místo, kde by nešlo těch 800W připojit.
Pamatuji si ve videu toho Helmuta - průkopníka balkonovek v DE - který vysvětloval, že argumenty distributora jsou nesmysly, protože přes tytéž uzly a vedení teče totéž v opačném směru do domů a k zákazníků i v reálném čase = tím je pro mě limit 300W naprosto nevysvětlený a zavádějící.
Pokud to necháme ve watech - tak pokud může téct např. do 20-ti baráků 20 x 8000W - proč by nemohlo téct obráceně 20 x 800W - co přesně ,,to neunese" - ty dráty jsou přece stejný a v jiném vlákně někdo říkal i to, že síť je v ČR lepší než ta německá...
Kde přesně je ten problém ? ? ?
Následuje odpověď od - Bayernwerk netz - ve které stojí, zda tato instalace vyžaduje nebo nevyžaduje kontrolu příslušného pracovníka, nebo výměnu / nevýměnu - elektroměru.
Oznámení / přihlášení stačí do 30dnů po instalaci - to pro mě znamená že jakýkoliv uzel na vedení a následná další vyšší soustava rozvodů snese těch 800W od každého = neexistuje místo, kde by nešlo těch 800W připojit.
Pamatuji si ve videu toho Helmuta - průkopníka balkonovek v DE - který vysvětloval, že argumenty distributora jsou nesmysly, protože přes tytéž uzly a vedení teče totéž v opačném směru do domů a k zákazníků i v reálném čase = tím je pro mě limit 300W naprosto nevysvětlený a zavádějící.
Pokud to necháme ve watech - tak pokud může téct např. do 20-ti baráků 20 x 8000W - proč by nemohlo téct obráceně 20 x 800W - co přesně ,,to neunese" - ty dráty jsou přece stejný a v jiném vlákně někdo říkal i to, že síť je v ČR lepší než ta německá...
Kde přesně je ten problém ? ? ?
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Valdano
- Reputace:259
- Lokalita: Česká Lípa
Na to se zeptejte přímo ČEZ Distribuce. Dotaz pošlete na adresu info@cezdistribuce.cz. Jen pro zajímavost co konkrétního vám odpoví a pak sem tu jejich odpověď napište ať se také "pobavíme". Když nic jiného tak aspoň pak uvidíme jak diametrálně odlišný pohled na to mají. Pokud by "čirým zázrakem" ČEZ Distribuce projevil souhlas s navýšením všeobecného/plošného technologického limitu z 300W na 800W ve čtvrthodině tak to pak může být podklad k oslovení ERU za účelem návrhu na zvýšení zmíněného limitu.JirkaE píše:Kde přesně je ten problém ? ? ?
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned bře 22, 2026 6:30 pm, celkem upraveno 8 x.
- Franta2776
- Reputace:571
Nemusíš tam psát.
Kolik oligarchů vlastní v Nĕmecku nějaké vládní hnutí?

Kolik oligarchů vlastní v Nĕmecku nějaké vládní hnutí?
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- gupa
- Reputace:169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Přetoky lze chápat v německé logice jako zdroj. Zdroje jsou cenné. Vedou se kvůli nim i války. Něco jako cenné zeminy, ropa, plyn, ...
Určitě takový zdroj přetoků od obyvatel, který není využit v ČR, lze propočítat a zjistit tak celkovou ztrátu toho, co nelze směnit za platidlo. Naopak, lze také spočítat kolik stojí dovoz takového zdroje odjinud.
Přitom vládní investice je minimální ne-li nulová, jen upravit zákon proto, aby byl přetok v plné míře uvolněn pro bateriové zdroje. Takové zdroje jsou po uložení plně obchodovatelné v kteroukoli dobu a hodinu nebo slouží ke stabilizaci sítě proti blackoutu..
Určitě takový zdroj přetoků od obyvatel, který není využit v ČR, lze propočítat a zjistit tak celkovou ztrátu toho, co nelze směnit za platidlo. Naopak, lze také spočítat kolik stojí dovoz takového zdroje odjinud.
Přitom vládní investice je minimální ne-li nulová, jen upravit zákon proto, aby byl přetok v plné míře uvolněn pro bateriové zdroje. Takové zdroje jsou po uložení plně obchodovatelné v kteroukoli dobu a hodinu nebo slouží ke stabilizaci sítě proti blackoutu..
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- Valdano
V ČR není potřeba upravovat žádný zákon. Všeobecně povolené přetoky v české legislativě vyplývají z vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb., která vychází z energetického zákona, ale limity přetoků nejsou ani v zákoně ani ve zmíněné vyhlášce definovány. Konkrétní limity stanoví ERU až v cenovém rozhodnutí formou limitu přetoku ve čtvrthodině a současně celkově za měsíc, od kterého se uplatňuje sankce za každou kWh dodanou do DS u OZE se sjednaným nulovým rezervovaným výkonem, a to včetně balkonovek, ale nejen jich. Takže ke změně limitu tedy stačí změnit jen příslušné ustanovení v cenovém rozhodnutí ERU, které ERU pravidelně v čase aktualizuje. Nic jiného není potřeba měnit.
- gupa
- Reputace:169
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
A co to napsat Nově nebo jinému dravému médiu. Je to dost pěkný špek pokud se udělá výtah z tohoto tématu na Mypower.czValdano píše: ned bře 22, 2026 5:54 pmNa to se zeptejte přímo ČEZ Distribuce. Dotaz pošlete na adresu info@cezdistribuce.cz. Jen pro zajímavost co konkrétního vám odpoví a pak sem tu jejich odpověď napište ať se také "pobavíme". Když nic jiného tak aspoň pak uvidíme jak diametrálně odlišný pohled na to mají. Pokud by "čirým zázrakem" ČEZ Distribuce projevil souhlas s navýšením všeobecného/plošného technologického limitu z 300W na 800W ve čtvrthodině tak to pak může být podklad k oslovení ERU za účelem návrhu na zvýšení zmíněného limitu.JirkaE píše:Kde přesně je ten problém ? ? ?
Co hne s ERU? Nespokojenost s podmínkama které stanovují. ERU tedy není hlavní aktér v těchto ustanovení av podmínkách. Je zkrátka potřeba aby na ERU věděli, co se právě děje a jaké jsou potřebné korektury které vydávají.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned bře 22, 2026 7:17 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- JirkaE
Byla to pouze řečnická otázka
300W ve čtvrthodině je jiné než 800W za hodinu, jasný rozdíl neporovnatelného, nicméně jádro problému je a zůstává stejné.
Umí někdo na něco takového odpovědět, ve smyslu toho, že někdo říká, že na to - ta soustava není dimenzovaná a podobně = jinými slovy že to nezvládne kdyby každý připojil 800W zdroj.
Chápu že nemůže 3/4 vesnice připojit 14kW fotovoltaiku najednou nebo vůbec, že to nedá - ale řeč je o 800 Wattech.
A já si pokládám tu řečnickou otázku a přemýšlím si dál, jak je to možný ? Jaký je rozdíl pokud by si půlka lidí na jednom nějakém vyšším uzlu něco takového pořídila...
Když tam půjde 20 x 8000W = 160kW bez balkonovek je to OK - může být vedení to zvládne.
Ale když tam půjde 20 x 8000W = 160kW mínus 20 x 800W - 16kW tak to bude ,,jen" 144kW a je to problém a vedení distribuce to nezvládne ?
Nebo snad bude těch 16kW problém v nadřazené vyšší síti za prvním uzlem - pokud najednou všichni všechno vypnou a půjde 16kW zpět ?
Píšu to jak pitomec naprosto schválně - jen pro tu představu - že rozhodně není problém síť - je dimenzovaná na mnohem mnohem víc... A 800W v opačném směru není problém.
Vždyť to nikdy ani k žádnému uzlu nedojde, je to spotřebované dávno a dřív již na cestě, sousedy, prodejnami, menšími i většími provozy v místě atd...
Ale v závěru - ono to ani nikdy 800W není - každý kdo něco takového pořídí, se to snaží i využívat = přesměruje své spotřeby na dobu, kdy to vyrábí
Já měl přetok 145kWh za rok
viewtopic.php?t=13538&start=320#p268290
Proč to zvedli v DE z 2000Wp limitu na 7000Wp ? Další řečnická...
Je to sice jen moje spekulace, ale já si myslím - že chtějí zadara víc a to se jim takhle povede - lidi to přestanou zvládat vytěžovat a do sítě poteče (v rámci limitu 800W) víc a víc...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne ned bře 22, 2026 7:28 pm, celkem upraveno 1 x.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
- Valdano
Pokud by tady bylo konkrétní vyjádření největšího distributora na území ČR tj. od ČEZ Distribuce tak poté by se dalo zvážit i to oslovení médií. S ERU by samozřejmě mohlo hnout nejvíc to pokud by ČEZ Distribuce vyjádřil souhlas s navýšením zmíněných limitů, ale tomu moc nevěřím.
Jinak dle mého názoru nemá žádný smysl se tu o tom dohadovat a přesvědčovat. Dokud budou distributoři v čele s ČEZ Distribuce proti tomu tak se obávám, že s ERU v Česku nikdo nehne ani tisíc českých alá Helmutů. Stručně řečeno to co se povedlo v Německu nemá v Česku šanci se podobným stylem vůbec podařit. Takže Česko bych s Německem v tomto ohledu vůbec nesrovnával.
Jinak dle mého názoru nemá žádný smysl se tu o tom dohadovat a přesvědčovat. Dokud budou distributoři v čele s ČEZ Distribuce proti tomu tak se obávám, že s ERU v Česku nikdo nehne ani tisíc českých alá Helmutů. Stručně řečeno to co se povedlo v Německu nemá v Česku šanci se podobným stylem vůbec podařit. Takže Česko bych s Německem v tomto ohledu vůbec nesrovnával.
Naposledy upravil(a) Valdano dne ned bře 22, 2026 7:28 pm, celkem upraveno 1 x.
- pibi
- Reputace:395
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
300W v každé čtvrthodině je samozřejmě 1,2kWh, omezující je spíše těch 30kWh měsíčně.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- Mex
- Reputace:365
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
V každé čtvrthodině je to 75Wh. Takže za hodinu maximálně 0.3kWh.
V těch podmínkách je to napsané (podle mě) dost hloupě.
Jestli je to záměr (aby to lidi špatně chápali, případně nechápali vůbec) nebo jenom hloupost pisatele (což si myslím já) je věc druhá.
V těch podmínkách je to napsané (podle mě) dost hloupě.
Jestli je to záměr (aby to lidi špatně chápali, případně nechápali vůbec) nebo jenom hloupost pisatele (což si myslím já) je věc druhá.
- JirkaE
Já Čechům věřím - jen není stále ten správný impulz a informace a motivaceValdano píše: ned bře 22, 2026 7:27 pmStručně řečeno to co se povedlo v Německu nemá v Česku šanci se podobným stylem vůbec podařit.
Češi dokázali sami od sebe - v rámci TV pořadu a hlasování - blikat žárovkama tak, že to bylo v dispečinku poznat - a já si myslím, že by to dokázali i dnes i bez televizního seriálu o potrhlém kuchařovi...
- Valdano
Jen pro zajímavost. Dříve byl limit výkon 150W ve čtvrthodině a měsíční limit vůbec nebyl stanoven. Pak to zvýšili na 300W opět bez měsíčního limitu. Při výkonu 300W ve čtvrthodinách po celou hodinu je to 300Wh a ve čtvrthodině je to jen 75Wh jak zde již bylo správně podotknuto. Bez měsíčního limitu byl ovšem problém v tom, že stačilo třeba jen v jedné čtvrthodině překročit výkon 300W (tj. 75Wh) a už mohla být uplatněna sankce. V některém ze starších témat se to už i někomu stalo. Ten měsíční limit je zaveden navíc proto, že pokud se překročí limit 300W ve čtvrthodině tak se sankce uplatňuje pouze pokud je současně s tím překročen i ten celkový měsíční limit 30 kWh. Pokud měsíční limit překročen není tak i když v některé čtvrthodině je překročen limit 300W (tj. 75Wh) tak se sankce neuplatňuje.
- Franta2776
- Reputace:571
Jirko mentalita Čechů je jiná než Nĕmců.Vĕtšina populace považuje obnovitelné zdroje a BEV za zlo.
Patříme mezi nejhorší v EU jak v obnovitelných zdrojích ta BEV. Tady není o čem blikat.
Patříme mezi nejhorší v EU jak v obnovitelných zdrojích ta BEV. Tady není o čem blikat.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Valdano
Dle mého názoru tady v Česku žádný impulz ani informace a motivace v dohledné době v tomto ohledu nic reálně nezmění. Většina lidí to vidí naprosto zkresleně a nemá ani tu sebemenší snahu se o tom dozvědět víc. Pár zainteresovaných si hraje každý jen na vlastním písečku. Kupodivu ani lobby prodejců FVE v tomto ohledu dosud nic podstatného nezmohla. Jim by totiž zmírnění limitů i různých pravidel mohlo dost navýšit prodeje, a to už je podstatná motivace, ale nestalo se tak. Všeobecným zvykem je o problémech klábosit třeba po diskusních fórech, ale jakmile by měl někdo udělat něco víc tak tím okamžitě končí veškerá zainteresovanost a vyšumí to do ztracena. Když se pak některý jednotlivec o něco začne snažit tak se mu většina včetně médií při nejlepším tak akorát vysměje než by ho jakkoli podpořila.JirkaE píše: ned bře 22, 2026 7:36 pmJá Čechům věřím - jen není stále ten správný impulz a informace a motivace...