Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové

Souhrn tématu

Autor popisuje vlastní ostrovní fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 3 kW v Hradci Králové, kterou provozuje nezávisle na síti. Systém je rozdělen do dvou větví s různými panely, regulátory a bateriemi, napájí běžné domácí spotřebiče a výrazně snižuje denní spotřebu energie ze sítě. Diskutuje také problémy s napájením některých zařízení přes invertor a hledá rady pro další optimalizaci a připojení do rozvaděče.
vitezslavgach
Reputace:0

Nový příspěvek od vitezslavgach »

po dvou letech hraní si s modráskem GWL 1000 jsem si postavil tohle.
Větev 1
panely 8x CanadianSolar 230W, regulátor EPEVER, aku GETI LIFEPO4 25V/100Ah, BT, invertor CHNTOWER 3000/6000W, 24/230, s displejem,ukazuje odběr atd. dvě zásuvky.

Odtud provozuji pračku, myčku nádobí, espresso, mikrovlnku, troubu. Zatím přes prodlužovačku.
Největší odběr má myčka nádobí 1750W/ 65A.

Větev 2
panely 2x CanadianSolar 230W a 4x SUNTECH 415W, regulátor EPEVER, aku GETI LIFEPO4 25V/100Ah, invertor DATOUBOSS 1500/3000, 24/230, s displejem,ukazuje odběr.

Odtud provozuji sestavu WIFI, TV, satelit notebook stereo. Zatím přes prodlužovačku.
Odběr je fix 97W.

Obě větve jsou nezávislé a nejsou připojeny do domácí sítě.

Původní denní spotřebu jsem zredukoval z 7KW na 2kW.
Ze sítě stále napájím osvětlení , asi 12x 11W. 5Hod denně
Plynový kotel. Tam se mě nepodařilo aby přijal napájení z invertoru, přestože spotřeba oběžného čerpadla je cca 80W. 4 hod denně
Lednici tam je problém stejný. Nefunguje s invertorem. 24Hod denně.

Zbývajících 2kWh ze sítě se mě vzhlede ke spotřebě spotřebičů a příkonu zdá vysoká.
Samozřejmě jsem přemýšlel o napájení svítidel z invertoru, nebo alespoň hlavní části svítidel. Napadlo mě v rozvaděči odpojit u jističe přívod ze sítě a zapojit přívod z invertoru. Vzhledem k minimální dosažitelné úspoře jsem to nedělal. A co dál. Na otázky rád odpovím.

Rád bych to celé připojil do rozvaděče a měl ostrov. Zatím nevím jak a těším se na podněty.

těším se na reakce dotazy a také rady zkušených. VG
cipis
Moderátor
Reputace:966
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní FVE 3kW v Hradci králové

Nový příspěvek od cipis »

Jsou ty epevery 48V? Jestli ano, v tom pripade spojit baterky do 48V a koupit 48V menic min. 5kW.

Pokud nejsou 48V, tak podle penez vymenit za 48V a reseni viz. vyse. Pokud ne takto, tak holt baterky paralelne a sehnat velky 24V menic. Ale za stejny vykon je to 2x tolik penez jako ve 48V verzi.

Co to je za epevery?
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
vitezslavgach

ahoj děkuji za reakci.
aku je na 24V a EPEVERY take na 24V.
Pokud to nezaznělo jasně tak jsem zatím v přebytku energie. V 11h mám dobyto na 100 u obou větví.

Vlastně hledám cestu jak zapojit osvětlení, kotel, lednici.
dekuji. VG
cipis
Moderátor

Jasne, ze je ted aku na 24, ale ty se daji preskladat na 48V.
A epevery jedou na to, co je baterka. Proto se ptam, co jsou zac. Jestli jsou to 4415, ci ty z rady 5415 az 10420. Nebo 4210. Prvni cislice (pripadne 10.je 100A) znaci proud v desitkach, druha cislice je napeti baterie, kdy dvojka je do 24V, kdezto 4 znaci az 48V.

Poradny menic na 24V stoji 42 tisic, proto navrhuji prechod na 48V, kde ten stejny vykon sezenes za zlomek ceny toho 24V.

Takze jake mas ty epevery?
1 kW "nabíječka" 24 V
vitezslavgach

a proč to mám měnit na 48V když to funguje a jsem spokojený
VG
cipis
Moderátor

Tak proc se na neco ptas?
Stezujes si, ze ti to shazuje chladnicka, ze chces pripojit dalsi veci.
A k tomu, aby ti to jelo tohle navic, potrebujes vykonejsi a kvalitnejsi menic. Mas srackoidni cinsky menic, ktery nezvladne ani start kompresoru, coz treba takovy 1200VA menic od Victronu zvladne, stejne tak to cerpadlo.
Takze abys prezil start kompresoru/motoru, tak musis navysit vykon menice.
A proto ta zmena na 48V system, protoze tam ten vykon dostanes za zlomek ceny reseni na 24 Voltech.

Jinak vubec prvni vec, co bys mel udelat, tak ty dva systemy spojit na 24V rozvodech. Treba ti ty cinske menice padaji na kratkodoby pokles napeti z duvodu slabe baterky. A kdyz je budes mit paralelne, tak to treba ustoji. Bude te to stat asi par metru tlustych kabelu.
1 kW "nabíječka" 24 V
unicast
Reputace:451
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

Ale tak chladnička i čerpadlo mají nejspíš jen problém s náběhovým proudem. Zapojit je buď přes NTC nebo přes dlouhou hodně ošizenou čínskou prodlužovačku, která viděla měď naposledy ve filmu a pojedou nakonec taky.
Soban
Reputace:308
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Nevím mě lednička na 3kw mustu v pohodě je invertorová, větší strach byl s mražákem normální kompresor, teď nevím zda má 90W nebo 100W ale v pohodě.
Takže buď to není 3kW měnič a nebo to nedají baterky.
Pokud můžeš opustí 24V systém tak to udělej vím o čem mluvím.
Jinak není problém natáhnout kabel do rozvaděče, dát mechanický přepínač a připojit na to další větve rozvodu.
Třeba světla jsem já zapojil jako první, při výpadku DS svítíš 😃
3,6kWp::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh*batt*
vitezslavgach

unicast píše: sob bře 21, 2026 7:41 pm
Ale tak chladnička i čerpadlo mají nejspíš jen problém s náběhovým proudem. Zapojit je buď přes NTC nebo přes dlouhou hodně ošizenou čínskou prodlužovačku, která viděla měď naposledy ve filmu a pojedou nakonec taky.
děkuji ,
tak ně prosím napiš co je NTC anebo jakou prodlužovačku přesně.

Vážím si každé reakce a děkuji za za pomoc
VG
TomHC
Reputace:828
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

NTC je termistor ktorý má pri izbovej teplote vysoký odpor a pri zahriatí sa prudko zníži. Tým vie obmedziť nabíjacie prúdovú špičky pri zapojení zariadenia do siete.

https://product.tdk.com/en/techlibrary/ ... miter.html
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
gupa
Reputace:169
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Prodlužovací kabel na cívce motaný, od 25m výš, možno co nejdelší. Smotaný na cívce, nerozmotaný, funguje jako induktor a přenese nějaký výkon navíc při zapnutí než obyč rovný kabel. Je to stará finta při vyhazování jističe když začaly 1f invertorové svářečky a nebo u vrtaček at.

Také záleží na pevném sevření svorek baterie a průřezu kabelu mezi měničem a baterií. Měnič nedá více, než těmito kabely proteče. Je to častá chyba šetřit na tomto.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
glottis
Reputace:493
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Ale prd. Prodluzovak na bubnu prakticky nezmeni indukcnost. Protoze proud tece tam i z patky stejnou trasou a rusi se to. Jistic nepada kvuli obycejnemu ohmickemu odporu. Buben se pak ma rozmotat kvuli teplu z kabelu.
unicast

Prodlužovačka v zásadě libovolná tak aspoň desetimetrová a delší s průřezem vodičů 0.5 nebo 0.75 mm2, samozřejmě vždycky rozvinutá kvůli riziku přehřívání.

NTC je termistor s negativním teplotním koeficientem. Vysvětlení třeba zde: https://svetelektro.com/phpbb/?w3=dmlld ... 90PTU2ODIy

Jako víceméně použitelný se mi jeví třeba tenhle, podle potřeby případně několik paralelně:
https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni- ... d160287043
gupa

Nový příspěvek od gupa »

glottis píše: ned bře 22, 2026 2:02 pm
Ale prd. Prodluzovak na bubnu prakticky nezmeni indukcnost. Protoze proud tece tam i z patky stejnou trasou a rusi se to. Jistic nepada kvuli obycejnemu ohmickemu odporu. Buben se pak ma rozmotat kvuli teplu z kabelu.
No vzal jsem LCR metr a šel k první 10m prodlužce, zasunul do zásuvky zkratovanýho samce a měřil, opravdu tam a zpátky je rozdíl nepatrný. Ale jednotlivý dráty měřeno na zkratovaném samci zasunutým do zásuvky a druhém samci na druhém konci prodlužky dělají v μH při smotání 40μH a po rozmotání jedno vedení dělá 14μH. Drát 2,5 licna. Takže když teče a neproteče tam a zpět proud, nebo v nějakém zpoždění, protože proud má také nějakou rychlost, indukční vliv je. Pokud jde navíc z HF měniče při spínání driveru okolo 150-200kHz, ... navíc motor běží také podle průchodu nulou,... nějaký obyčejný ohmický odpor vtom jen nebude. Bude toho myslím si více.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
unicast

μH neznamenají vůbec nic. Při indukčnosti 1 mH způsobí změna protékajícího proudu o 1 A změnu napětí o 1 mV. Takže i kdybychom se tady bavili o změně o 30 A, tak jsme při 40 μH na změně napětí o 1.2 milivoltu. To je asi jako když se moucha vykálí slonovi na záda.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

No jaké napětí a proud pouští do drátu multimetr a jaké měnič? Ten má vlastní měřák a podle své logiky prostě vypne. Při 80W motoru se zaplavenou kotvou. 80W indukční odběr plus rozběhový kondenzátor, jsou jaké poměry v ohmech na drátu? Lednice podobný a také nenaběhne. Co tomu tedy chybí? Cívka, tlumivka, třeba izolační trafo, nebo variak ...