HomeAssistant na RPi, bootovaný přes PXE
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje provozu HomeAssistant (HA) na Raspberry Pi bootovaném přes PXE. Uživatelé sdílejí zkušenosti s komplikacemi HAOS, který má odlišný způsob bootování než běžné Linuxové distribuce jako Armbian. Výhodou PXE bootu je centrální správa a absence potřeby lokálního úložiště, ale HAOS není na tento způsob připravený, což komplikuje nasazení. Alternativou je boot z SD karty s daty na síťovém úložišti nebo provoz HA v dockeru či na výkonnějším hardware.
- Mex
- Reputace:351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
HomeAssistant na RPi, bootovaný přes PXE
Zdravím.
Provozujete prosím někdo HA (s běžným systémem HAOS) na RPi, které by bylo bootované ze sítě přes PXE?
RPi s běžným Linuxem jako třeba Armbian a podobně s tím nemá problém. Tam se dá bootování přes PXE zprovoznit celkem snadno a má to logiku.
Ale ten HAOS je prostě jiný. Ze zdvořilosti neřeknu "zmršený", i když si to o něm myslím.
Potvrzuje to moje přesvědčení, že koncepci HA vymýšlel nějaký autista.
Fakt nechápu, proč ten Linux pod vlastní aplikační nástavbou musí být dodrbaný a nemůže být v civilizované podobě jako všude jinde.
Když to nepůjde, tak budu muset sáhnout po polovičatém řešení a boot nechat z SD karty, pro data pak přes NFS namontovat externí úložiště.
Ale víc by se mi líbilo to mít na serveru všechno, i s tím PXE bootem.
Pokud to někdo provozujete a poradíte jak udělat funkční konfiguraci, tak díky předem.
Ten HAOS má to bootování prostě udělané jinak. Aspoň ten, co v současnosti používám.
Díky.
Provozujete prosím někdo HA (s běžným systémem HAOS) na RPi, které by bylo bootované ze sítě přes PXE?
RPi s běžným Linuxem jako třeba Armbian a podobně s tím nemá problém. Tam se dá bootování přes PXE zprovoznit celkem snadno a má to logiku.
Ale ten HAOS je prostě jiný. Ze zdvořilosti neřeknu "zmršený", i když si to o něm myslím.
Potvrzuje to moje přesvědčení, že koncepci HA vymýšlel nějaký autista.
Fakt nechápu, proč ten Linux pod vlastní aplikační nástavbou musí být dodrbaný a nemůže být v civilizované podobě jako všude jinde.
Když to nepůjde, tak budu muset sáhnout po polovičatém řešení a boot nechat z SD karty, pro data pak přes NFS namontovat externí úložiště.
Ale víc by se mi líbilo to mít na serveru všechno, i s tím PXE bootem.
Pokud to někdo provozujete a poradíte jak udělat funkční konfiguraci, tak díky předem.
Ten HAOS má to bootování prostě udělané jinak. Aspoň ten, co v současnosti používám.
Díky.
- lzahradil
- Site Admin
- Reputace:396
- Lokalita: blízko Plzně
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: HomeAssistant na RPi, bootovaný přes PXE
Pokud chceš PXE, tak bych šel cestou Debian a v něm HA supervised.
HAOS pro RPi je dělané pro práci s SD kartou nebo lokálním diskem a NFS podporu nemá. Asi by to šlo hacknout, nebo jako iSCSI které by mělo fungovat.
HAOS pro RPi je dělané pro práci s SD kartou nebo lokálním diskem a NFS podporu nemá. Asi by to šlo hacknout, nebo jako iSCSI které by mělo fungovat.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
- Mex
Díky.
Ano, to je další možnost.
Já rozhodně nejsem žádný HA-guru, beru HA jen jako nutné zlo, protože se mi jeho koncepce a ovládání velice nelíbí. Ale nemám náhradu.
A protože to HA neznám, tak věřím informacím, kde čtu, že ta instalace na běžný systém pak má značné omezení.
Snad tam nefungují nějaké moduly nebo co.
Nebo to tak není a dá se ve výsledku docílit stejného stavu jako s integrovaným HAOS? Pak by to bylo super.
V nainstalovaném HAOS už podpora pro NFS funguje. Aspoň u mě to normálně běží, do běžícího systému můžu připojit externí úložiště.
U toho PXE bootu je tam problém, že ten HAOS nemá běžnou strukturu adresáře /boot.
Používá pro bootování jiný mechanismus, kdy napřed natáhne nějaký u-boot.bin, a teprve ten pak natahuje jádro.
Ale není jasné odkud, jestli se to dá nastavit. Navíc tam zřejmě šachuje s nějakým mezistupněm snad s RAM-diskem.
No uvidíme. Ještě nějaké pokusy zkusím.
Jenom je musím dělat vždy s pauzami, protože mě ten systém vždycky po chvíli tak naštve, že hrozí rozšlapání toho RPi.
Raději jsem kladivo zamknul do skříně a klíč schoval.
Ještě jednou díky.
Ano, to je další možnost.
Já rozhodně nejsem žádný HA-guru, beru HA jen jako nutné zlo, protože se mi jeho koncepce a ovládání velice nelíbí. Ale nemám náhradu.
A protože to HA neznám, tak věřím informacím, kde čtu, že ta instalace na běžný systém pak má značné omezení.
Snad tam nefungují nějaké moduly nebo co.
Nebo to tak není a dá se ve výsledku docílit stejného stavu jako s integrovaným HAOS? Pak by to bylo super.
V nainstalovaném HAOS už podpora pro NFS funguje. Aspoň u mě to normálně běží, do běžícího systému můžu připojit externí úložiště.
U toho PXE bootu je tam problém, že ten HAOS nemá běžnou strukturu adresáře /boot.
Používá pro bootování jiný mechanismus, kdy napřed natáhne nějaký u-boot.bin, a teprve ten pak natahuje jádro.
Ale není jasné odkud, jestli se to dá nastavit. Navíc tam zřejmě šachuje s nějakým mezistupněm snad s RAM-diskem.
No uvidíme. Ještě nějaké pokusy zkusím.
Jenom je musím dělat vždy s pauzami, protože mě ten systém vždycky po chvíli tak naštve, že hrozí rozšlapání toho RPi.
Raději jsem kladivo zamknul do skříně a klíč schoval.
Ještě jednou díky.
- TomHC
- Reputace:826
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A keď máš server, tak prečo to HA nespustíš rovno tam?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- lzahradil
- Site Admin
- Reputace:396
- Lokalita: blízko Plzně
- Výkon panelů [Wp]: 5840
- Kapacita baterie [kWh]: 28
To mě také napadlo, proč HAOS nespustí například jako virtuálku na serveru. Tak to mám já a funguje vše na první dobrou.
Ale třeba má ten RPi někde, a server jinde. A do RPi chce přímo něco zapojit?
HAOS používá na RPi squashfs. A používá /dev/mmcblk0 nebo jak to bylo.
Po nabootování už NFS připojíš jako síťovej disk. Ale boot ti nepůjde.
Ale třeba má ten RPi někde, a server jinde. A do RPi chce přímo něco zapojit?
HAOS používá na RPi squashfs. A používá /dev/mmcblk0 nebo jak to bylo.
Po nabootování už NFS připojíš jako síťovej disk. Ale boot ti nepůjde.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
- Mex
Díky všem za odpovědi.
Ten server je malý NAS Synology s pár Mbyte RAM. Ten by určitě takového molocha, jakým je HA, neunesl.
Já mám PXE moc rád a používám to hodně.
Bootuju z toho jednak všechny jednoúčelové strojky, jako třeba CNC kontrolér s LinuxCNC a podobně.
A používám to i ve svých výrobcích, kdy technologické zařízení, psané jako bare-metal aplikace bez operačního systému, natahuje tento svůj firmware přes PXE.
Rozhodně tomu ještě zkusím dát šanci. Pořádně nastuduju, jak to tam ten HAOS pytlíkuje.
Zkoušel jsem, jestli to třeba někdo nemá rozběhané, že bych si ušetřil prošlapávaní strastiplných cestiček.
Ten server je malý NAS Synology s pár Mbyte RAM. Ten by určitě takového molocha, jakým je HA, neunesl.
Já mám PXE moc rád a používám to hodně.
Bootuju z toho jednak všechny jednoúčelové strojky, jako třeba CNC kontrolér s LinuxCNC a podobně.
A používám to i ve svých výrobcích, kdy technologické zařízení, psané jako bare-metal aplikace bez operačního systému, natahuje tento svůj firmware přes PXE.
Rozhodně tomu ještě zkusím dát šanci. Pořádně nastuduju, jak to tam ten HAOS pytlíkuje.
Zkoušel jsem, jestli to třeba někdo nemá rozběhané, že bych si ušetřil prošlapávaní strastiplných cestiček.
- TomHC
Potom ešte môžeš rozbehnúť HA ako docker kontajner 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- Mex
Takže zase asi objevuju Ameriku. 
Ono to nakonec (asi?) bude mít prazáklad v tom, že ten HAOS je postavený nad Debianem a ne třeba Armbianem nebo jinou specializovanou distribucí.
A Debian jako jednu z variant bootu dělá právě přes ten u-boot.
Je to jen jedna z možností. Ale protože HA asi vždy musí zvolit tu horší variantu, tak i tady šli touto cestou.
To je dobré, protože k Debianu je aspoň nějaká rozumná dokumentace.
A dá se to bootování v této konfiguraci natrénovat na něm, a teprve pak to zkusit aplikovat na HAOS.
Ono to nakonec (asi?) bude mít prazáklad v tom, že ten HAOS je postavený nad Debianem a ne třeba Armbianem nebo jinou specializovanou distribucí.
A Debian jako jednu z variant bootu dělá právě přes ten u-boot.
Je to jen jedna z možností. Ale protože HA asi vždy musí zvolit tu horší variantu, tak i tady šli touto cestou.
To je dobré, protože k Debianu je aspoň nějaká rozumná dokumentace.
A dá se to bootování v této konfiguraci natrénovat na něm, a teprve pak to zkusit aplikovat na HAOS.
- TomHC
Pozri, HA má obrovskú komunitu a zjavne aj celkom spokojnú. Oficiálne podporuje rôzny hw a rôzne režimy (baremetal, virtual, docker, supervised...) a ty chceš riešiť rpi s pxe, lebo sa ti to tak páči, a nezaujíma ťa, že to oficiálne nie je podporované. Tak skúšaj, a neurážaj HA za to, ako bolo vymyslené.
- Mex
To jako že nesmím napsat o HA, že se mi jeho koncepce nelíbí?
Nebo že třeba když je více metod bootování, některá snadná a používá je většina ostatních, a druhá komplikovaná a používá ji HA - tak nesmím napsat, že HA to dělá složitě?
Na Linuxu dneska běží kde co. Od mobilů (Android) a všelijakých routerů, přes různé kancelářské nebo návrhové systému, až třeba k řízení raket.
Ale jen opravdu velmi málo co z toho řeší svou činnost tak složitě, že potřebuje podobně složitý systém jako HA.
Napadají tě nějaké opravdu zásadní důvody, proč celé HA nemůže běžet jako celkem běžná user-space aplikace?
Vidíš tam nějakou zásadní překážku, proč by nějaké Pythonové programy musely fungovat jen za takto specifických podmínek?
Mám už takovou blbou povahu, že se u všeho, co používám, snažím pochopit jak to funguje a proč to tak je.
Zrovna u HA mi to prostě moc nejde.
Ale samozřejmě uznávám, že třeba ty s tím souzníš a připadá ti to příjemné a logické. Neberu ti to.
Tak ty mi zase neber to, napsat, že já to vidím jinak.
Já jsem tady přišel s dotazem, ne primárně nadávat.
Kdyby někdo uměl odpovědět, jak to udělat s HA stejně jako se to dá udělat s desítkami jiných systémů, tak bych naopak jenom pěl chválu.
Nebo že třeba když je více metod bootování, některá snadná a používá je většina ostatních, a druhá komplikovaná a používá ji HA - tak nesmím napsat, že HA to dělá složitě?
Na Linuxu dneska běží kde co. Od mobilů (Android) a všelijakých routerů, přes různé kancelářské nebo návrhové systému, až třeba k řízení raket.
Ale jen opravdu velmi málo co z toho řeší svou činnost tak složitě, že potřebuje podobně složitý systém jako HA.
Napadají tě nějaké opravdu zásadní důvody, proč celé HA nemůže běžet jako celkem běžná user-space aplikace?
Vidíš tam nějakou zásadní překážku, proč by nějaké Pythonové programy musely fungovat jen za takto specifických podmínek?
Mám už takovou blbou povahu, že se u všeho, co používám, snažím pochopit jak to funguje a proč to tak je.
Zrovna u HA mi to prostě moc nejde.
Ale samozřejmě uznávám, že třeba ty s tím souzníš a připadá ti to příjemné a logické. Neberu ti to.
Tak ty mi zase neber to, napsat, že já to vidím jinak.
Já jsem tady přišel s dotazem, ne primárně nadávat.
Kdyby někdo uměl odpovědět, jak to udělat s HA stejně jako se to dá udělat s desítkami jiných systémů, tak bych naopak jenom pěl chválu.
- TomHC
No offense, súhlasím že by to bolo jednoduchšie ako píšeš, ale ide mi skôr o to, že holt je to takto a nebolo to asi nikdy plánované inak
ale veď vyskúšaj, kto se hraje, nezlobí.
- glottis
- Reputace:486
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
a k cemu by bylo vubec dobre bootovat ha z pxe? A pak to slozite resit a pripojovat data a vsechno mozny. Pri upadtech pak resit nejake aktualizace imagu a kdo vi ceho. Nedava to smysl. HAOS je pro lidi, co se s tim nechtej prdet. Muzes si to samozrejme rozjet cele sam na os bootovanem z PXE ale co tim ziskas, krome obrovske ztraty casu?
- Mex
Obecně bootování čehokoli z PXE znamená, že nepotřebuju lokální úložiště.
A je-li tím lokálním úložištěm tradičně problematická SD karta, tak tím líp.
Jak to mám jinde (používám bootování ze sítě na spoustě různých "krabiček", doma i u zákazníků):
- všechno k danému zařízení je na serveru, který se pravidelně zálohuje atd.
- všechno má tím pádem centrální správu, je-li těch zařízení víc (doma to tak nehrozí, ale u velkých zákazníků jich jsou třeba stovky), tak upgrade udělám jednou
- na tom zařízení nejsou žádná data, když se zničí nebo je někdo ukrade, tak se tam prostě postaví jiné, nastaví se pár byte identifikace a jedem dál
- nainstalovat další zařízení, např. pro testy, je otázkou minut
Ani nevíš, jaký je to dobrý pocit moct takto vzdáleně udělat nějaký upgrade u zákazníka, kde je velice komplikované až skoro nemožné dostat se na konkrétní koncová pracoviště.
Ten HAOS by taky klidně i v tomto provedení mohl být pro lidi, co se s tím nechtějí prdět (používám tvou terminologii). Jen by to na to muselo být nachystané.
Většina zákazníků stejně bezmyšlenkovitě kliká na "Next" a netuší, co se dole děje. Tak by to úplně stejně bezmyšlenkovitě mohli nasadit i s PXE bootováním. Ale není to na to nachystané, a tak to nikdo nedělá.
A je-li tím lokálním úložištěm tradičně problematická SD karta, tak tím líp.
Jak to mám jinde (používám bootování ze sítě na spoustě různých "krabiček", doma i u zákazníků):
- všechno k danému zařízení je na serveru, který se pravidelně zálohuje atd.
- všechno má tím pádem centrální správu, je-li těch zařízení víc (doma to tak nehrozí, ale u velkých zákazníků jich jsou třeba stovky), tak upgrade udělám jednou
- na tom zařízení nejsou žádná data, když se zničí nebo je někdo ukrade, tak se tam prostě postaví jiné, nastaví se pár byte identifikace a jedem dál
- nainstalovat další zařízení, např. pro testy, je otázkou minut
Ani nevíš, jaký je to dobrý pocit moct takto vzdáleně udělat nějaký upgrade u zákazníka, kde je velice komplikované až skoro nemožné dostat se na konkrétní koncová pracoviště.
Ten HAOS by taky klidně i v tomto provedení mohl být pro lidi, co se s tím nechtějí prdět (používám tvou terminologii). Jen by to na to muselo být nachystané.
Většina zákazníků stejně bezmyšlenkovitě kliká na "Next" a netuší, co se dole děje. Tak by to úplně stejně bezmyšlenkovitě mohli nasadit i s PXE bootováním. Ale není to na to nachystané, a tak to nikdo nedělá.
- TomHC
Osobne (zdôrazňujem OSOBNE) mi príde prevádzkovať HA na RPi s PXE ako nezmysel, keď si viem kúpiť za cenu Pi+eMMC+chladič+case+zdroj nejaký NUC alebo Lenovo/Dell/HP micro desktop s 8 GB RAM a 128 GB NVMe, ktorý v idle berie 6W a urobí 10x viac roboty ako to "pičko"
a cez scheduled backup si to dám denne ukladať na server ktorý už máš. V prípade že to HA skape, nahodíš nový image a restore bude za 10 minút. Aj to je cesta. Oficiálne podporovaná 
EDIT: HA+PXE môže dostať po zobáku ak 1) vypadne sieťový disk 2) vypadne switch 3) vypadne samotný host kde to beží. Na baremetal to buď ide celé, alebo nejde
EDIT: HA+PXE môže dostať po zobáku ak 1) vypadne sieťový disk 2) vypadne switch 3) vypadne samotný host kde to beží. Na baremetal to buď ide celé, alebo nejde
- ChlapeczDediny
- Reputace:152
- Lokalita: Juh BBSK
- Výkon panelů [Wp]: 3100
Verzia Supervised už nefunguje. Na výber je len HAOS alebo Container, pred časom som práve pre nemožnosť aktualizovať "starú" verziu Supervised na Debian musel prejsť na HAOS. Vraj sa nemusím starať o systém sám, ale na druhú stranu tam ani neviem si dať nič svoje, ani "blbý" Midnight Commander. Teda viem, ale po každom reštarte to musím robiť znova. Lebo kontajnery.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť