Plasic na kuny

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o účinnosti plasiců na kuny, které chrání střechy a kabely před poškozením. Doporučují kombinovat ultrazvukové plašiče, jako je Deramax-Ultima, s mechanickými zábranami a dalšími preventivními opatřeními. Zkušenosti ukazují, že trvá několik týdnů, než kuny odvykají, a je vhodné využít zkušební období k ověření účinnosti.
Marek_Kuřim
Reputace: 22
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Plasic na kuny

Nový příspěvek od Marek_Kuřim »

Bydlím kousek od lesa a když jsem poprvé v autě pod haubnou našel vyškubaný tapecírung, myslel jsem, že mě jebne.
Nicméně jsem podlehl a zakoupil od Deramaxu ty nejvýkonnější plašiče (napájené ze sítě).
Jedou nonstop, ale díky Bohu, u mě fungují.
Už odhadem 5-6 let. Mám celkem tři. Tátovi jsem kvůli autu koupil taky jeden.
A pokud je mi známo, je spokojený, kuny mu do auta nelezou.
Marek Svoboda
Reputace: 37
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

ja mám problém na chate, kde nám kuna chodí srať na rohožku a na balkón. Káble zatiaľ nenašla žiadne
Valdano
Reputace: 257
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

eman píše: stř bře 11, 2026 6:17 pm
Máme tu 6 toulavých koček a lišku. S kunou na sebe ze dvou metrů štěknou Čau a jdou si po svých. Ta liška mě zvlášť naštvala, predátor nahouby...
Na rozdíl od smečkových zvířat si kočky a zejména pak ty méně agresivní svá teritoria obvykle nebrání fyzickým bojem, ale komplexním systémem komunikace pomocí pachů, vizuálních signálů a časového rozložení aktivit. Kuna je predátor, který se zaměřuje na stejnou kořist jako kočka a je tedy pro kočku konkurentem tím víc čím víc je kočka závislá na potravě, ke které se může kuna na teritoriu kočky běžně dostat. Pokud kočku krmíte doma, nebude z pohledu kočky kuna konkurentem, se kterým by mohla vzniknout potřeba soupeřit o potravu. Navíc to chce ostřejší agresivní kočku případně raději dvě, protože kuna dokáže méně agresivní kočky bez větších problémů zahnat a v případě zápasu i zabít. Většina méně agresivních koček tedy do souboje s kunou vůbec nepůjde a zachová se přesně tak jak zmiňujete. U lišky to platí dvojnásob tj. liška chovaná doma se souboji s kunou vyhne ještě častěji než kočka. U lišky je šance, že na kunu přímo zaútočí leda pokud by šlo o lišku divokou, která zrovna hodlá z vašeho kurníku brát slepice a kuna se ji do toho připlete jako konkurent.
ElektroEzs
Reputace: 105
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Marek_Kuřim píše: stř bře 11, 2026 7:22 pm
Bydlím kousek od lesa a když jsem poprvé v autě pod haubnou našel vyškubaný tapecírung, myslel jsem, že mě jebne.
Nicméně jsem podlehl a zakoupil od Deramaxu ty nejvýkonnější plašiče (napájené ze sítě).
Jedou nonstop, ale díky Bohu, u mě fungují.
Už odhadem 5-6 let. Mám celkem tři. Tátovi jsem kvůli autu koupil taky jeden.
A pokud je mi známo, je spokojený, kuny mu do auta nelezou.
Jaky pouzivas?:)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Valdano

Ono ohlídat auto a střechu domu bude dost podstatný rozdíl. Co funguje skvěle pro auto nemusí až tak skvěle fungovat pro střechu domu. Zkuste něco výkonného jako je třeba Deramax-Ultima a dejte si na střechu spolu s tím nějakou fotopast, abyste měl přehled o tom zda to kuny skutečně odradí od návštěv a případného okusování kabeláže. Nabízejí u tohoto produktu nákup "na zkoušku" po dobu 6-ti měsíců, po které se můžete rozhodnout zda si to necháte a nebo to prostě vrátíte. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne stř bře 11, 2026 8:07 pm, celkem upraveno 1 x.
Marek_Kuřim
Reputace: 22
Lokalita: Blansko

Nový příspěvek od Marek_Kuřim »

ElektroEzs píše: stř bře 11, 2026 7:48 pm

Jaky pouzivas?:)
Jak jsem psal, mám 3ks, konkrétně tohoto:
https://www.deramax.cz/deramax-profi-ul ... -hlodavcu/

Jeden na podhledu, namířený na parkovací stání před domem.
Další dva jsou na půdě pod střechou, namířené zhruba směrem, kde mám nainstalované FVE panely.

Dosud k vlastní spokojenosti.

Kdybych vybíral dnes, klidně bych vzal i něco z těch jejich dražších…
Marek Svoboda

Tak to máte ty starší a slabší verze.
Valdano

V současnosti je asi špička Deramax-Ultima. Deramax-Ultima používá čtyři nezávislé generátory a akustický tlak této verze ultrazvukového plašiče je na hranici, která je ještě bezpečná aniž by došlo k možnému ohrožení zdraví člověka nebo domácích zvířat. To je v současnosti asi opravdu maximum co lze použít v blízkosti kde jsou lidé. Doporučuji k přečtení tento popis.

Pro zájemce o nákup může být zajímavé to, že Deramax nabízí jak u té slabší tak i u té v současnosti asi nejvýkonnější verze Ultima nákup "na zkoušku" po dobu 6-ti měsíců, po které se můžete rozhodnout zda si to necháte a nebo to prostě vrátíte a oni Vám vrátí peníze. Takže to chce dobře naplánovat nákup, aby těch 6 zkušebních měsíců pokrylo období s nejčastějším výskytem kun na vašem pozemku. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne stř bře 11, 2026 8:29 pm, celkem upraveno 1 x.
eman
Reputace: 320
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Valdano píše: stř bře 11, 2026 7:30 pm
eman píše: stř bře 11, 2026 6:17 pm
Máme tu 6 toulavých koček a lišku. S kunou na sebe ze dvou metrů štěknou Čau a jdou si po svých. Ta liška mě zvlášť naštvala, predátor nahouby...
Na rozdíl od smečkových zvířat si kočky a zejména pak ty méně agresivní svá teritoria obvykle nebrání fyzickým bojem, ale komplexním systémem komunikace pomocí pachů, vizuálních signálů a časového rozložení aktivit. Kuna je predátor, který se zaměřuje na stejnou kořist jako kočka a je tedy pro kočku konkurentem tím víc čím víc je kočka závislá na potravě, ke které se může kuna na teritoriu kočky běžně dostat. Pokud kočku krmíte doma, nebude z pohledu kočky kuna konkurentem, se kterým by mohla vzniknout potřeba soupeřit o potravu. Navíc to chce ostřejší agresivní kočku případně raději dvě, protože kuna dokáže méně agresivní kočky bez větších problémů zahnat a v případě zápasu i zabít. Většina méně agresivních koček tedy do souboje s kunou vůbec nepůjde a zachová se přesně tak jak zmiňujete. U lišky to platí dvojnásob tj. liška chovaná doma se souboji s kunou vyhne ještě častěji než kočka. U lišky je šance, že na kunu přímo zaútočí leda pokud by šlo o lišku divokou, která zrovna hodlá z vašeho kurníku brát slepice a kuna se ji do toho připlete jako konkurent.
Ta liška je samozřejmě divoká, ale zvykla si k nám chodit na čumendu.

Jinak tedy vím o dvou sousedech, co zkoušeli elektro odpuzovače a nikde nefungoval. Kuně byl ukradený. Ale výrobce nevím.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Valdano

Třeba to byly oproti Deramaxu jen nějaké ubohé hračky. Navíc když Deramax nabízí možnost koupit to na zkoušku na dobu 6-ti měsíců s možností vrácení peněz tak proč to nezkusit rovnou s tou nejvýkonnější verzí Ultima, ale jak říkám chce to dobře naplánovat nákup, aby těch 6 zkušebních měsíců pokrylo období s nejčastějším výskytem kun na příslušném pozemku a ideálně k tomu použít i nějakou fotopast, aby byl přehled jestli to kunám bude vadit a jejich výskyt v dané lokalitě se začne vytrácet a nebo jestli jim to nebude vadit a budou si po té střeše špacírovat dál včetně případného okusování kabeláže. Bude také vhodné konzultovat s Deramaxem co možná nejvhodnější umístění co se týče ochrany té kabeláže fotovoltaiky na střeše. Nečekal by nějak extra okamžitý úspěch, protože pokud jsou kuny navyklé někam chodit tak bude trvat nějakou dobu než si na to odvyknou. Podle popisů na webu Deramaxu je vhodné vyhodnotit účinnost z hlediska výraznějšího snížení výskytu kun po cca 4. týdnech provozu.

Vhodné je nespoléhat se jen na samotný plašič byť bude sebevýkonnější a ještě navíc to kombinovat s mechanickými zábranami, které kuně ztíží přístup na střechu jako např. ty plastové hroty. Pomoci mohou i pohybová čidla s reflektorem – náhlý kužel světla může v noci kunu vystrašit i odradit od návštěvy střechy. Prevencí je také nenechávat volně přístupné lákavé potraviny – zabezpečit odpadkové koše, skladované ovoce, krmivo pro zvířata apod.
cipis
Moderátor
Reputace: 957
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Kunám obecně vadí hluk, nejlepší jsou děcka. Nad pokojem synovců nikdy žádná kuna nebyla :D Zničily (ty kuny) část nad "skladištěm", kde se nic nedělo. Na část střechy jsem udělal bednění, zbytek se pokus zatarasit dírovaným plechem apodobně. Dodělalo se podbití střechy, zase s tím páskem plechu. Deramaxy jsou dva na celé půdě, vždy ve čtvrtině, nasměrované proti sobě (mají mít dosah i za sebe). No, tak se uvidí. Na kamerách jsem je ještě někde zahlédl, ale na půdě už snad nejsou. Asi se odstěhovali vedle, kde už dlouho nikdo není.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.