GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Souhrn tématu
Uživatel řeší problém s chybným měřením spotřeby u měniče GF-SUN-2000G2, kde prodloužení kabelu proudového transformátoru způsobuje nesprávné hodnoty až o -230 W. Diskutuje se o správném zapojení stínění a vodičů, aby se snížila chyba měření a zabránilo přetokům energie z fotovoltaických panelů. Fórum nabízí rady a měření osciloskopem pro lepší pochopení problému a možnosti úpravy zapojení.
-
michald
- Reputace: 7
-
michald
-
Mex
- Reputace: 351
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: GF-SUN-2000G2 prudovy transformator oklamanie
Co ti měnič naměří když mu ty vstupy pro proudové trafo natvrdo zkratneš?
Ukáže aspoň tak nulu?
Ukáže aspoň tak nulu?
-
michald
Viem ze to nesedi na 100%, ale nejakych 10-20W mimo je mi jedno, ale viem ze ked som to mal predtym a fungovalo to a prisposobovalo vykon podla CT tak tam boli pretoky lebo mi na meraci na privode do domu preblikavala L2, a preblikanie znamena ze ide prud opacnym smerom, cize spat do DS. Pouzival som 4k7 50W odpor aby som to kompenzoval, potom pretoky boli len v pripade vypnutia velkej zataze napr konvice, modrasek ukazoval cca 10W mimo reality. Ja potrebujem teraz docielit aby som nastavil modraska tak aby ukazoval o 20W menej a tym vyrova bude o 20W menej ako je realita a malo by to fakcit bez pretokov.
-
Valdano
- Reputace: 255
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A když ty vstupy pro proudové trafo přímo na měniči natvrdo zkratnete, tak co ukazuje měnič?
-
Valdano
Ukazuje vám přetoky elektroměr na displeji? Měla by to být položka 2.8.0 a zobrazení na displeji elektroměru se obvykle postupně v čase přepíná.michald píše: sob bře 07, 2026 8:43 pmtam boli pretoky lebo mi na meraci na privode do domu preblikavala L2, a preblikanie znamena ze ide prud opacnym smerom, cize spat do DS...
-
michald
Ked menicu skratnem vstup pre CT tak ukaze 0.0W, takisto to ukazuje aj ked CT odpojim na strane vstupe do menica.
Zaujimave je ale to ze ked CT odpojim na strane pri meranej faze (ze tam zostane to dlhe vedenie k CT ale s volnymi koncami) tak ukazuje -230W.
-
Valdano
Takže se vám do toho dlouhého vedení něco indukuje. Zkuste provést to měření jak zde navrhoval Mex.
1. Nejprve bez odběru změřte AC proud multimetrem připojeným přímo na výstup toho měřícího trafa a s odpojeným vedením od trafa k měniči.
2. Poté bez odběru připojte k měřícímu trafu to vedení a změřte multimetrem připojeným na druhé straně vedení od měřícího trafa tj. u měniče, ale s odpojeným měničem.
Pak porovnejte jak se budou ty hodnoty od sebe lišit.
1. Nejprve bez odběru změřte AC proud multimetrem připojeným přímo na výstup toho měřícího trafa a s odpojeným vedením od trafa k měniči.
2. Poté bez odběru připojte k měřícímu trafu to vedení a změřte multimetrem připojeným na druhé straně vedení od měřícího trafa tj. u měniče, ale s odpojeným měničem.
Pak porovnejte jak se budou ty hodnoty od sebe lišit.
-
michald
Ja mam tento elektromer.
https://www.ssd.sk/buxus/docs/dokumenty ... %20314.pdf
Ukazuje mi 1.7.0 a 1.8.0.
Pri pretoku blika L2 a v segmente 8 ukazuje -P a sipku vlavo.
-
glottis
- Reputace: 481
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Jeste se zeptam na to pouziti krouceneho paru ... a popisu: Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8
co to znamena? Sam jsem prodluzoval sondu po UTP, asi o 10m a nebyl problem. Ale je potreba pouzit fakt jen ten jeden par. Ne ze jeden drat dam na krouceny par 12 a druhy drat na draty 78.
co to znamena? Sam jsem prodluzoval sondu po UTP, asi o 10m a nebyl problem. Ale je potreba pouzit fakt jen ten jeden par. Ne ze jeden drat dam na krouceny par 12 a druhy drat na draty 78.
-
Mex
Pokud to zkratované nablízko ukazuje nulu a zkratované na vzdáleno to ukáže -230W, tak je to docela poučná kauza.
Těch -230W znamená, že se tam musí indukovat proud 0.5mA.
Rozhodně to zkus změřit tím AC ampérmetrem.
Nemáš tam nějaký šílený souběh s 50Hz silovým kabelem?
Psal jsi, že to máš pod betonem, tedy asi v zemi. Tak pokud to není v nějakém kanále se silařinou, tak tam pod zemí by snad měl být docela rádiový klid, ne?
Zkus to pustit po jednom páru. Princip twistu je v tom, že se indukované rušení vzájemně ruší ve střídajících se smyčkách.
A nemáš problém právě s tím stíněním? Neteče ti po tom stínění nějaký vyrovnávací proud? Zkus to stínění dočasně odpojit.
Docela mě to začalo zajímat. Tím, že i zkratované na vzdáleném konci to stejně naměří velký fiktivní tok, tak to začalo být zajímavé.
Až mi to přijde skoro neuvěřitelné (ale samozřejmě ti věřím, jen mě to překvapuje).
Těch -230W znamená, že se tam musí indukovat proud 0.5mA.
Rozhodně to zkus změřit tím AC ampérmetrem.
Nemáš tam nějaký šílený souběh s 50Hz silovým kabelem?
Psal jsi, že to máš pod betonem, tedy asi v zemi. Tak pokud to není v nějakém kanále se silařinou, tak tam pod zemí by snad měl být docela rádiový klid, ne?
Zkus to pustit po jednom páru. Princip twistu je v tom, že se indukované rušení vzájemně ruší ve střídajících se smyčkách.
A nemáš problém právě s tím stíněním? Neteče ti po tom stínění nějaký vyrovnávací proud? Zkus to stínění dočasně odpojit.
Docela mě to začalo zajímat. Tím, že i zkratované na vzdáleném konci to stejně naměří velký fiktivní tok, tak to začalo být zajímavé.
Až mi to přijde skoro neuvěřitelné (ale samozřejmě ti věřím, jen mě to překvapuje).
-
Valdano
Popis elektroměru ZE314.
Elektroměr zaznamenává zvlášť odběr a zvlášť dodávku elektrické energie. Směr toku energie je indikován šipkami.
Tento elektroměr přetoky detekuje a také interně zapisuje do registru 2.8.0 i když hodnotu tohoto registru na displeji nezobrazuje. Hodnotu interního registru 2.8.0 lze načíst pomocí optického rozhraní.
Jak se k dostat k hodnotě registru 2.8.0 uložené v elektroměru?
Uprostřed toho kruhu na čelním panelu elektroměru je IR dioda. Přes toto optické rozhraní lze z elektroměru vyčíst kompletní datovou sadu, která obsahuje i skrytý registr 2.8.0. Zde je odkaz na projekt na Githubu obsahující návod jak si doma sbastlit optické rozhraní pro čtení dat z elektroměru. Je tam schéma zapojení i kód programu, ale jen základ. Pro dekódování dat odpovědi se zkuste inspirovat třeba podle viz tento odkaz.
-
michald
Ako je to ale mozne? Cela trasa je tienena a uzemnena.
Nameral som 0mA.Valdano píše: sob bře 07, 2026 9:00 pm1. Nejprve bez odběru změřte AC proud multimetrem připojeným přímo na výstup toho měřícího trafa a s odpojeným vedením od trafa k měniči.
Nameral som takisto 0mA.Valdano píše: sob bře 07, 2026 9:00 pm2. Poté bez odběru připojte k měřícímu trafu to vedení a změřte multimetrem připojeným na druhé straně vedení od měřícího trafa tj. u měniče, ale s odpojeným měničem.
Zmeral som prud aj pri merani realnej spotreby cca 460W ukazuje 1,6 mA, skusal som 3 meraky, kazdy ukazoval +/- rovnako.
Potom som skusal merat uA metrom pri odbere hned pri CT a aj pri vstupe do menica akoze cez ten dlhy kabel. Obe hodnoty sa motali okolo 1680 uA.
-
Mex
Změř prosím ještě na AC napěťovém rozsahu jaké napětí to dá na vstupu do měniče.
Ať si uděláme představu jaký zatěžovací/měřicí odpor tam používají.
Díky.
Ať si uděláme představu jaký zatěžovací/měřicí odpor tam používají.
Díky.
-
Mex
Já bych dal ten multimetr na proudovém rozsahu do série s měničem.
Aby se dalo změřit, co tam reálně skutečně teče.
Máš osciloskop. Tak pak by se pak dal změřit i průběh toho indukovaného proudu.
Do série se vstupem dát malý odpor, tak něco mezi 1R až 4R7 a na něm to měřit napěťově.
Aby se dalo změřit, co tam reálně skutečně teče.
Máš osciloskop. Tak pak by se pak dal změřit i průběh toho indukovaného proudu.
Do série se vstupem dát malý odpor, tak něco mezi 1R až 4R7 a na něm to měřit napěťově.
-
michald
Znamena to presne to co si napisal v poslednej vete ze na + z CT som pouzil prvy par cize zily 1 a 2 som spojil a zapojil na cerveny drat a stvrty par zily 7 a 8 spojil a pouzil na cierny drat z CT.glottis píše: sob bře 07, 2026 9:23 pmJeste se zeptam na to pouziti krouceneho paru ... a popisu: Pouzil som nato vodice 1 2 + a 7 8
A zapojene to je presne takto:
Z elektro rozvadzaca kde je CT na faze 2 je spraveny prechod na RJ45 cez pary 1 a 4, potom je RJ45 spojka a ide to patch kablom do vedlajsieho rozvadzaca kde to je pripojene na keystone odkial vedie kabel
https://static.datwyler-itinfra.com/ass ... 1745835303
v zemi v trubke do garaze do datoveho rozvadzaca na RJ45 keystone patch panel port 11 dole a odtial znova lankovym patch kablom k menicu a tam je spraveny prechod na ten GX12 konektor ktory je na menici.
-
michald
Na toto som tiez narazil a jednym okom som to prebehol, ale nemam ten opt. bazmek na to citanie, tiez by ma zaujimalo kolko tam naukladalo snad si to niekedy postavim.
-
Valdano
Stačí Arduino NANO a vhodný fototranzistor viz přiložený obrázek schéma z Githubu a k tomu viz program z Githubu.
-
michald
Ked menicu skratnem CT vstup pri aktivnom merani na fazi tak ukaze -230W a je jedno ci ho skratnem pri vstupe do menica alebo pri CT na opacnom konci. 0 ukaze iba vtedy ak odpojim konektor na CT vstupe do menica.Mex píše: sob bře 07, 2026 8:27 pmCo ti měnič naměří když mu ty vstupy pro proudové trafo natvrdo zkratneš?
Ukáže aspoň tak nulu?
-
michald
Ked to skratnem priamo na menici pri pripojenom CT ked prebieha meranie na faze tak ukaze -230W, ak to skratnem na menici pri odpojenom CT ukaze 0.0W.Valdano píše: sob bře 07, 2026 8:45 pmA když ty vstupy pro proudové trafo přímo na měniči natvrdo zkratnete, tak co ukazuje měnič?