Energetika jako taková

Souhrn tématu

Fórum se věnuje energetice jako takové, diskutuje aktuální stav a poptávku po obnovitelných zdrojích v ČR, zejména solárních panelech a bateriích. Probírá se také vliv státní politiky na podporu mladých rodin a důchodců v kontextu energetiky. Nechybí ani zmínky o nových technologiích, jako jsou sodíkové baterie, a historické souvislosti energetického vývoje.
JozefSK
Reputace: 59

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od JozefSK »

Franta2776 píše: pon úno 16, 2026 7:11 am
... Stačí si do rovnice dát ,jak stát podporuje mladé lidi a rodiny. V podstatě nijak hlavní jsou, jak u nás tak na Slovensku důchodci....
Suhlasim, ze stat - teda nie stat, ale politici, ktorych sme si sami navolili - mlade rodiny, ktore chcu mat deti a chcu poctivo pracovat, v podstate nepodporuju. Ale ako dochodca nemam pocit, zeby ti isti politici nejako extra podporovali tych dochodcov, ktori v minulosti poctivo pracovali. Skor sa mi zda, ze dnes politici najme podporuju vselijake mimovladky (ved absolventi "humanitarnych univerzit" musia z niecoho zit) a o rozkradani zo "spolocneho hrnca" nasimi politikmi ani nehovorim ...
gupa
Reputace: 169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od gupa »

kodl69 píše: čtv led 29, 2026 11:32 pm
0.45Kč/kWh? tolik jsem určitě v devadesátejch letech za kWh v D47 neplatil, nebo mi to aspoň nepřišlo.
Jo to bylo, celé dědiny u nás vyházely na smetiště své kotle, (jsem jich několik dovezl dom a dával do svého systému UT) jenže ouha do 2 let od boomu a předělání v těch dědinách z uhlí na eletřinu (protože neměli na přípojky na páteř) se cena dala na 1 korunu/kWh a bylo po levné elektřině.

Takže dnes ty dědiny mají nakonec i ten drahý plyn, drahou elektřinu, uhlí došlo, ale mají ještě lehce obnovitelné lesy a větrolamy, takže chudý lid zatím neumrzl, protože mají si čím v zimě ohřát zadek. Internetová přípojka barák neohřeje. Kdyby jo, byla by to pecka. Protože těch EM zářičů a kmitačů paketů v kabelu je taková spousta, víc než toho smetí tehdá na smetištích.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!