Větrná turbína 2-5kW AC coupling
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na větrné turbíny o výkonu 2-5 kW s AC couplingem, jejich technické řešení a praktické zkušenosti uživatelů. Většina příspěvků upozorňuje na omezené využití v Česku kvůli nízkým větrným podmínkám a legislativním omezením. Doporučuje se pečlivé měření větru v plánované výšce a zvažování alternativ, jako jsou fotovoltaické panely, kvůli lepší návratnosti investice.
-
lukas.okoun
- Reputace: 0
Větrná turbína 2-5kW AC coupling
Ahoj, nevlastní tu někdo větrný mlýn 2-5kW s AC couplingem? Případně prosím jakou a zkušenosti.
Děkuji
Děkuji
-
Soban
- Reputace: 304
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Větrná turbína 2-5kW AC coupling
Moc lidí to nemá a ti co mají tak tvrdí že to je k ničemu.
Kdysi mě to taky zajímalo, ale po tom co jsem si o tom něco zjistil jsem to vyhodnotil že je to blbost reálně to nic nevyrobí - návratnost 0.
Ale jako hračka která vyrobí 100W je to OK.
Místo toho investuj do panelů a baterky to má větší návratnost......
Kdysi mě to taky zajímalo, ale po tom co jsem si o tom něco zjistil jsem to vyhodnotil že je to blbost reálně to nic nevyrobí - návratnost 0.
Ale jako hračka která vyrobí 100W je to OK.
Místo toho investuj do panelů a baterky to má větší návratnost......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
- kybos
- Reputace: 519
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Záleží na místě instalace a lokálních větrných podmínkách. Skutečnost je, že moc vhodných míst v ČR není a ta, která by byla využitelná jsou z valné části pokrytá nějakou legislativní ochranou proti výstavbě VE. Před zahájením realizace je nutno poctivě měřit (nejlépe v zamýšlené výšce rotoru) a to minimálně rok. Větrná mapa po výšku 10m je velmi přibližná a nedá se na ni příliš spoléhat. Legislativně schůdná je stavba VE do 10m výšky stožáru ale tam se zase nedají očekávat výkony kolem 5 kW. Na větrném stanovišti je v této výšce reálná hodnota výkonu do 1 kW.
větrná mapa ČR
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Valdano
- Reputace: 240
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Taky jsem se o to zajímal, ale na většině míst v Česku je to slepá cesta a pokud to nechcete jen na hraní tak je to i ztráta času. Mnohem lepší je investovat do fotovoltaiky jak zmínil Soban.
Negativní zkušenost s 800W VE
Pozitivní zkušenost s 5kW VE na 18m stožáru
Negativní zkušenost s 800W VE
Pozitivní zkušenost s 5kW VE na 18m stožáru
-
lukas.okoun
- Reputace: 0
tohle všechno jsou DC malonapěťové hračky, psal jsem že potřebuji AC a hlavně zamozřejmě vrtule musí být v nějaké vejšce aby to nechytalo fantomové větry, ne každej si může dovolit stožár 20m že 
- kybos
- Reputace: 519
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
To je omyl, většina i těch nejmenších VE je osazena alternátory, které mají na výstupu střídavý proud. Pokud je požadován AC coupling pak buď musí mít rotor VE konstantní otáčky (pro synchronní stroje nebo jen mírně odlišné o skluz pro asynchronní stroje) a kroutící moment se musí řídit natáčením listů vrtule, nebo musí být použit mezi alternátorem a síťovým připojením měnič frekvence, který přizpůsobí ideální proměnlivé otáčky rotoru stabilní frekvenci sítě.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012