Ceny elektromobilů
Souhrn tématu
Diskuze o cenách elektromobilů v Česku ukazuje, že masová dostupnost stále čeká na technologické průlomy, zejména v oblasti baterií. Nové technologie jako solid-state baterie slibují nižší ceny a delší dojezd, ale masová výroba se očekává nejdříve v roce 2027. Uživatelé také reflektují finanční možnosti nákupu elektromobilů, často spojené s leasingem či úvěrem, a skepticky hodnotí rychlost přechodu od spalovacích motorů.
-
romanf
- Reputace: 36
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Ceny elektromobilů
na tom nie je nic komunistickeho
to je obycajny zdravy rozum a nemaju to len japonci ale v hromade inych velkych miest vo svete
namatkou Londyn ci Mexico city
parkovanie na verejnej komunikacii nie je ustavne pravo jednotlivca, ked chces auto v metropole, zaplat si miesto
to je obycajny zdravy rozum a nemaju to len japonci ale v hromade inych velkych miest vo svete
namatkou Londyn ci Mexico city
parkovanie na verejnej komunikacii nie je ustavne pravo jednotlivca, ked chces auto v metropole, zaplat si miesto
-
Valdano
- Reputace: 240
- Lokalita: Česká Lípa
V Japonsku musí mít majitel vozidla certifikát o parkování (Shako-shomeisho). Parkovací místo musí být do 2 km od jeho bydliště. Policie může přijít místo zkontrolovat a přeměřit, zda se tam vozidlo skutečně vejde. Pokud si majitel vozidla místo pronajímá (což je běžné), musí předložit smlouvu o pronájmu nebo potvrzení od majitele pozemku. Noční parkování na ulici je v Japonsku v obytných zónách zakázáno, a to platí nejen ve velkých, ale i v malých městech i pro auta přihlášená před tím než byla tato pravidla v Japonsku zavedena. To činí nutnost vlastního a nebo pronajatého parkovacího místa nevyhnutelnou jinak je noční parkování v podstatě neřešitelné a tím i provoz dříve přihlášených vozidel.
Japonsko to je úplně jiná mentalita než EU. V EU by zavedení takového opatření napříč všemi zeměmi i všemi městy v nich znamenalo konec provozování aut pro nemalou část obyvatel, protože ve zdejších městech na to prostě není dostatečná parkovací infrastruktura, a to nemluvě o tom, že zdejší pozemkoví spekulanti by vyhnali ceny pronájmů parkovacích míst do astronomických výšin. Myslím, že v dohledné době není třeba se obávat, že by se něco takového prosadilo v EU plošně, protože na plošné prosazení takového opatření nemá z EU politiků nikdo koule.
Japonsko to je úplně jiná mentalita než EU. V EU by zavedení takového opatření napříč všemi zeměmi i všemi městy v nich znamenalo konec provozování aut pro nemalou část obyvatel, protože ve zdejších městech na to prostě není dostatečná parkovací infrastruktura, a to nemluvě o tom, že zdejší pozemkoví spekulanti by vyhnali ceny pronájmů parkovacích míst do astronomických výšin. Myslím, že v dohledné době není třeba se obávat, že by se něco takového prosadilo v EU plošně, protože na plošné prosazení takového opatření nemá z EU politiků nikdo koule.
-
eman
- Reputace: 303
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
Ono by úplně stačilo, kdyby parkování pro Pražáka nestálo směšných 700Kč. Proto se tu taky nestaví parkovací domy a garáže. Lidi bez keců zaplatí 5000Kč a více za povinné ručení, značná část bez mrknutí oka i havarijko co i na starý vrány stojí kolem 20tis. a pak si na veřejnou ulici postaví 4 auta za pár stovek. Na ulici, kde m2 stojí doslova desítky tisíc.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Valdano
Neviděl bych to až tak růžově. Navíc v Japonsku to platí nejen ve velkých, ale i v malých městech, a to si tady v Česku vůbec nedovedu představit. V Česku má havarijní pojištění jen cca třetina majitelů aut včetně podnikatelů a povinné ručení má spousta to nejlevnější co se vůbec dá pořídit bez ohledu na jeho potenciální nevýhody. Nová auta už řadu let kupují v drtivé většině jen firmy. Domácnosti mají většinou jen ojetiny a nezřídka i dost staré a většinou samozřejmě bez havarijního pojištění. Průměrný věk auta v Česku přesahuje 16 let.
-
glottis
- Reputace: 474
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Ja platim povinne + havarijni jako soukroma osoba na egolfa 12 000. Je pak obrovsky rozdil jestli je to na ico, a to pak je snad 2x tolik
-
vla
- Reputace: 131
- Lokalita: Praha 6
- Kapacita baterie [kWh]: cca.10
Tak pro porovnání Multivan 103 KW, 80% dálnice 135-140, zbytek Praha. V létě 7-7,5, v zimě 8-8,2.
Nemám rád tenhle stát.
-
Franta2776
- Reputace: 537
Já dnes poskakoval po mĕstĕ se sousedem s diesel 6-válcem X5 za ktásných 15L/100km nafty a ještĕ je v tom autĕ zima.Já mám s i5 stejnou cestu za 27kWh/100km a vyhřátý auto

32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
unicast
- Reputace: 430
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Když si někdo kupuje auta ve verzi pro chudinu z Ludwigshafen a rudých předměstí Berlína jako je Fridrichshain nebo Prenzlau a chybí v nich i takové základní věci, jako je Standheizung, tak to je potom těžký... 
-
eman
- Reputace: 303
- Lokalita: Praha
Vpodstatě neznám nikoho "s lepším platem", kdo by si auto koupil. Všechno je na úvěr, leasing, operák. A smozřejme nejsou "socky", tak si vemou nějakou luxusní značku. Pak stačí výpověď v práci a auto jde zpátky leasingu a majitel často do exekuce. Je tu úplně normální mít všechno na dluh a co bude zítra nikoho nezajímá. Jenom v našem korpu, kde nejsou malé platy, vím o plno lidech co si i drahá elektrokola koupili na dluh, ale snad nikdy jsem je na kole neviděl.Valdano píše: čtv úno 12, 2026 7:10 pmNeviděl bych to až tak růžově. Navíc v Japonsku to platí nejen ve velkých, ale i v malých městech, a to si tady v Česku vůbec nedovedu představit. V Česku má havarijní pojištění jen cca třetina majitelů aut včetně podnikatelů a povinné ručení má spousta to nejlevnější co se vůbec dá pořídit bez ohledu na jeho potenciální nevýhody. Nová auta už řadu let kupují v drtivé většině jen firmy. Domácnosti mají většinou jen ojetiny a nezřídka i dost staré a většinou samozřejmě bez havarijního pojištění. Průměrný věk auta v Česku přesahuje 16 let.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- TomHC
- Reputace: 781
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A ty čo si stalker? Že si ho ty ešte nevidel neznamená, že nejazdí. Nie každý kto si kúpi S-works na Fox kashima v cene malého auta, "jazdí" na ňom do mesta na tekvicové latté.vím o plno lidech co si i drahá elektrokola koupili na dluh, ale snad nikdy jsem je na kole neviděl.
A druhá vec, sám poznám zopár ľudí čo jazdia mtb od decka, nie sú žiadni boháči, ale kúpili si nejakú limitku a sušia ju doma čisto pre radosť
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
unicast
- Reputace: 430
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Průměrný věk auta v Česku je naprosto nepodstatná a vůbec nic neříkající hodnota. Spousta aut stále vedených v registru už dávno neexistuje (minimálně na mě tam pořád ještě jsou dvě taková, jedno r.v. 1989, druhé r.v. 1999, odhlásit to nejde, obě neexistují déle než 15 let) a hodně s tím průměrem zahýbe jakýkoli přihlášený prvorepublikový veterán (ano, i auta na značkách pro historická vozidla se do toho započítávají) atd. atd.
-
Franta2776
Není dluh jako dluheman píše: pát úno 13, 2026 8:15 amVpodstatě neznám nikoho "s lepším platem", kdo by si auto koupil. Všechno je na úvěr, leasing, operák. A smozřejme nejsou "socky", tak si vemou nějakou luxusní značku. Pak stačí výpověď v práci a auto jde zpátky leasingu a majitel často do exekuce. Je tu úplně normální mít všechno na dluh a co bude zítra nikoho nezajímá. Jenom v našem korpu, kde nejsou malé platy, vím o plno lidech co si i drahá elektrokola koupili na dluh, ale snad nikdy jsem je na kole neviděl.Valdano píše: čtv úno 12, 2026 7:10 pmNeviděl bych to až tak růžově. Navíc v Japonsku to platí nejen ve velkých, ale i v malých městech, a to si tady v Česku vůbec nedovedu představit. V Česku má havarijní pojištění jen cca třetina majitelů aut včetně podnikatelů a povinné ručení má spousta to nejlevnější co se vůbec dá pořídit bez ohledu na jeho potenciální nevýhody. Nová auta už řadu let kupují v drtivé většině jen firmy. Domácnosti mají většinou jen ojetiny a nezřídka i dost staré a většinou samozřejmě bez havarijního pojištění. Průměrný věk auta v Česku přesahuje 16 let.
U mě byl dluh velmi výhodný. Při složení 50% ceny vozu 900000kč s DPH bylo druhých 50% bez úročných. A ještě jsem dostal 200000kč bez DPH dotaci.
Do dnes občas chlapům a sousedům v hospodě děkuji, že mi příspěli na nové auto.Prý jsem pěkná k....
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
-
Franta2776
Dříve nebo později bude spalovák mrtvá technologie

https://www.electricdrive.cz/dojezd-jak ... .sznhp.box
https://www.electricdrive.cz/dojezd-jak ... .sznhp.box
-
Valdano
Dle mého názoru v tomto století spalováky ještě rozhodně neskončí. Spousta z toho co se píše v různých podobných senzacechtivých článcích jsou jen plané sliby, které se po střetnutí s realitou často ukážou jako velmi předčasné a leckdy i dost zkreslené.
V různých článcích se opěvovaly sodíkové články jak to úžasně sníží ceny baterií a EV obecně a zatím skutek utek. Sodíkové články se vyrábějí již několik let, ale teprve v poslední době přišel snad jeden nebo dva modely EV, které jsou jimi vybaveny a jelikož je to novinka tak ceny rozhodně nebudou extra lidové.
CATL přišel už v roce 2023 s platformou CIIC (Catl Integrated Intelligent Chassis) tj. kompletní podvozek včetně baterie pro EV s dojezdem 1000 a více Km na jedno nabití, který se již vyrábí a zatím je to stále jen pro prémiové EV.
V nedávném tématu Zázračné baterie od firmy Donut Lab představené na CES 2026 můžeme sledovat jaká bude realita, protože cca od března 2026 už by měly být hromadně montovány do elektromotorek od Verge Motorcycles. I kdyby se to ukázalo pravdivým tak modely od Verge Motorcycles jsou vyšší cenová třída či spíš prémiové tj. rozhodně nejde o střední ani nižší třídu.
Různé novinky obvykle končí podobně a do skutečně masové produkce pro střední a nižší třídu se dostanou třeba až za 10 let a kdoví jestli.
V odkazovaném článku je zmíněno následující.
Masová výroba až 2027 – a obor zůstává skeptický
Rozšířená sériová výroba má přijít až v roce 2027. I lidé z branže dlouhodobě říkají, že právě roky 2026–2027 budou klíčové: buď se solid-state baterie konečně přehoupnou z laboratoří do velkých objemů, nebo se ukáže, že jsou překážky pořád příliš velké. A zdrženlivost je cítit i z reakcí oboru – například na čínské konferenci World Power Battery Conference 2025 zaznívala varování před tím, aby se z baterií s pevným elektrolytem nedělal „hotový“ průlom ještě před ověřením v praxi.
Sliby jsou velké, ale rozhodne realita: cena, výroba, životnost
Solid-state baterie mají pověst drahého a technologicky komplikovaného řešení. A u Rhino S se stejně jako u všech podobných oznámení bude čekat na to podstatné: jak dopadne životnost, odolnost v reálném provozu, bezpečnost a hlavně výsledná cena. Odpovědi přijdou až ve chvíli, kdy auta dokončí první flotilové testy a technologie se pokusí o skutečný vstup na masový trh.
V různých článcích se opěvovaly sodíkové články jak to úžasně sníží ceny baterií a EV obecně a zatím skutek utek. Sodíkové články se vyrábějí již několik let, ale teprve v poslední době přišel snad jeden nebo dva modely EV, které jsou jimi vybaveny a jelikož je to novinka tak ceny rozhodně nebudou extra lidové.
CATL přišel už v roce 2023 s platformou CIIC (Catl Integrated Intelligent Chassis) tj. kompletní podvozek včetně baterie pro EV s dojezdem 1000 a více Km na jedno nabití, který se již vyrábí a zatím je to stále jen pro prémiové EV.
V nedávném tématu Zázračné baterie od firmy Donut Lab představené na CES 2026 můžeme sledovat jaká bude realita, protože cca od března 2026 už by měly být hromadně montovány do elektromotorek od Verge Motorcycles. I kdyby se to ukázalo pravdivým tak modely od Verge Motorcycles jsou vyšší cenová třída či spíš prémiové tj. rozhodně nejde o střední ani nižší třídu.
Různé novinky obvykle končí podobně a do skutečně masové produkce pro střední a nižší třídu se dostanou třeba až za 10 let a kdoví jestli.
V odkazovaném článku je zmíněno následující.
Masová výroba až 2027 – a obor zůstává skeptický
Rozšířená sériová výroba má přijít až v roce 2027. I lidé z branže dlouhodobě říkají, že právě roky 2026–2027 budou klíčové: buď se solid-state baterie konečně přehoupnou z laboratoří do velkých objemů, nebo se ukáže, že jsou překážky pořád příliš velké. A zdrženlivost je cítit i z reakcí oboru – například na čínské konferenci World Power Battery Conference 2025 zaznívala varování před tím, aby se z baterií s pevným elektrolytem nedělal „hotový“ průlom ještě před ověřením v praxi.
Sliby jsou velké, ale rozhodne realita: cena, výroba, životnost
Solid-state baterie mají pověst drahého a technologicky komplikovaného řešení. A u Rhino S se stejně jako u všech podobných oznámení bude čekat na to podstatné: jak dopadne životnost, odolnost v reálném provozu, bezpečnost a hlavně výsledná cena. Odpovědi přijdou až ve chvíli, kdy auta dokončí první flotilové testy a technologie se pokusí o skutečný vstup na masový trh.