Počasí
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o vlivu počasí na výkon solárních panelů během zimy a zatažených dnů. Sdílejí zkušenosti s různými sklony panelů, kdy panely naležato lépe využívají rozptýlené světlo, zatímco strmější úhly jsou efektivnější za jasného počasí. Zmiňují také problémy s nízkým napětím baterií a dlouhými obdobími bez slunce, přičemž doporučují přidání panelů a baterií pro lepší soběstačnost.
- JozefSK
- Reputace: 58
Re: Počasí
Hej, hej, alebo jednoducho spadlo do nejakej "jodovej jamy". Inymi slovami nase slnko je "otravene" ...Mex píše: pát úno 06, 2026 8:55 pmNechápu, co nechápete na tom, že Slunce už je prostě vypnuté.
Buď došel vodík, nebo se nějak pokazilo řízení.
A v kosmických velikostech i opravy mají kosmické dodací lhůty.
- Lubik
- Reputace: 31
- Lokalita: Praha
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Slunce je v pořádku ,ale mraky by konečně mohly vypadnout 
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V Lifepo 460 Ah
-
skybor
- Reputace: 220
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
A máme tady opět tu krásnou Ladovskou zimu. Tak paráda, panely vydržely bez sněhu celé dva dny
Ještě, že je stejně furt zataženo a mlha. Tak už mi to asi ani nevadí. Jestli vyrobí 2kWh nebo nic, je už asi fakt jedno.
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
pibi
- Reputace: 362
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Potvrzuji, po půlnoci jsme jeli okolo ze Zlína, mimo dálnici, krásně panensky zasněžené silnice, noční safari.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- Frenky
- Reputace: 154
- Lokalita: Doubravička
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Doporučená léčba:skybor píše: pon úno 09, 2026 7:32 amTak už mi to asi ani nevadí. Jestli vyrobí 2kWh nebo nic, je už asi fakt jedno.
1. fáze: Ranní cvičení s dlouhým smetákem
2. fáze: Přidat panely
3. fáze: Přidat baterky
Pokud nestačí, opakovat druhou a třetí fázi do úplného vyléčení.
V této temné době mám výrobu 7kWh za den. Panelů všude kde je nějaká střecha celkem 16,6 kWp. Baterky 780Ah na 48V, jsou momentálně na 50%. Asi budu muset ještě nějaké dokoupit. (Solaritýda v nejvyšším stádiu)
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
MikroCZ
- Reputace: 6
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
A jelikož jde o tzv "kruhový tréning", nikdy se z toho nevymotáš, buď je málo toho nebo moc tohodle atd :-DD Taky mam tuhle virózu
)
- Lubik
- Reputace: 31
- Lokalita: Praha
Od konce listopadu mám měnič vypnutý a sluníčko utáhne pouze internet a kamery přímo z baterky. Jsem vdečný za každou Wh . Letošní zimní tma je nekonečná
.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V Lifepo 460 Ah
-
Davifi
- Reputace: 0
- Lokalita: Příbram
- Výkon panelů [Wp]: 20 800
- Kapacita baterie [kWh]: 28
U nás už jsme neviděli slunce 14 dní. Pořád temno někdy více někdy méně. Výroba se pohybuje od 6 kwh do 11 kwh, dnes například 6,5 kwh. Vždycky si nabijeme baterku jedeme na ní cca 2 dni a pak znovu cca 5 dní nabíjet. Ale věřím, že už se to bude jenom zlepšovat. Čistě jen to, že se prodlužuje den je pořád více znát na výrobě. Hlavně jsem si udělal 4 stringy panelů čistě naležato se sklonem cca 5 st. Ty nás v těchto dnech hodně zachraňují. Než jsem tuto optimalizaci udělal a sklon byl cca 60 st tak to za těhle temných dní dávalo max 4 kwh denně. Potom co jsem 4 stringy takto položil tak se dostávám klidně na 10 kwh denně. Samozřejmě je to stále málo, ale každý watt navíc dobrý.
- JozefSK
- Reputace: 58
Ani u nas uz daaaavno nebolo vidiet slnko preto som si dnes vyhradil cas na zmenu sklonu mojich panelov zo zimnej polohy na jarny sklon, t.j. z 59° na 40°. Doteraz som mal z panelov nula, nula nic. Deraz budem mat aspon nula nula prd ... 
-
Davifi
Já jsem opravdu příjemně překvapen těmi panely naležato. Jasně usazují se na tom nečistoty, sníh neztéká z toho voda, ale to co to dává za tohodle počasí za to stojí za mě. Věřím, že mě to bude držet i v sezoně při špatném počasí.
- JirkaE
- Reputace: 297
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Tenhle názor o ležatých panelech já nesdílím, mohl jsem dát panely do stejného sklonu a úmyslně jsem je dal na zkoušku na ležato.
Zima a špatné počasí mě jasně ukazují že to byla chyba. Nyní už těch 2300Wp (třetí budík) ležetých panelů alespoň překonalo výkonově těch 800Wp (čtvrtý budík) ale jinak bída.... V ty nejdůležitější dny prd - mnohem méně než panely na střeše.
Zlatý ty ploty a panely s velkým úhlem
Skoro 1/3 výkonu toho prvního podobného stringu
Zima a špatné počasí mě jasně ukazují že to byla chyba. Nyní už těch 2300Wp (třetí budík) ležetých panelů alespoň překonalo výkonově těch 800Wp (čtvrtý budík) ale jinak bída.... V ty nejdůležitější dny prd - mnohem méně než panely na střeše.
Zlatý ty ploty a panely s velkým úhlem
Skoro 1/3 výkonu toho prvního podobného stringu
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Davifi
Dle mě hodně záleží na tom, kde máš umístěnou instalaci. Já jsem v údolí všude kolem kopce časté inverze atd a dokud se slunce nevyhoupne nad obzor což je v zimě hodně dlouho jsem i při jasné obloze odkázán na rozptýlené světlo. A ty panely naležato prostě dávají více z rozptýleného světla. Samozřejmě když pak zasvítí tak panely s uhlem 45 st jsou zcela někde jinde, ale trochu mi nedává smysl optimalizovat na hezké dny. Tam většinou vyrobím dost. Já také používám pouze starší polykrystalické panely což taky muže mít určitý vliv.