Infrateplomer vs Termokamera

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na rozdíly mezi infrateploměrem a termokamerou, zejména na vliv emisivity povrchu na přesnost bezkontaktního měření teploty. Uživatelé upozorňují, že termokamera i infrateploměr mohou ukazovat zkreslené hodnoty, zvláště u lesklých nebo různorodých materiálů. Pro praktické použití je často důležitější sledovat teplotní rozdíly než absolutní hodnoty, přičemž termokamery nabízejí různé režimy zobrazení a možnosti nastavení emisivity.
Mex
Reputace: 325
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Infrateplomer vs Termokamera

Příspěvek od Mex »

glottis píše: čtv úno 05, 2026 11:53 am
Namerena teplota s barvou co to ukaze souvysi az podle nastaveni a vypoctu. To si nastavis v kamere. Muzes to mit treba cernobile, nebo barevne nebo na predatora. Tech modu mas vic. ...
Ale to je něco jiného. To píšeš jen o mapování konkrétní barvy na konkrétní teplotu (kterou si kamera myslí, že naměřila).
To se jistě dá nastavit a technicky to není žádný problém.

Ale problém je tu skutečnou teplotu změřit.
Pokud máš třeba podlahu, která má celá stejnou teplotu. Ale na části jsou dřevěné parkety, a na další části hliníkový plech.
Tak kamera to bude bude vidět jako dvě velmi odlišné teploty, i když skutečná fyzická teplota bude stejná.
A to je ten fyzikální problém, který se nedá nějak jednoduše obchcat.
glottis
Reputace: 468
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

tak ja psal o barvach od zacatku. Kdy zsi prohlizim rozvadec nebo uniky domu, zajima me pevna skala. Modrej rozvadec dobrej rozvadec. A ne ze mi tam sviti jistic co ma 25 stupnu.

U slozite sceny stejne emisivitu nenaladis a u lesklych predmetu, jako kov nebo sklo stejne uvidis spis odrazy nez teplotu predmetu. Ani infrakamerou ani infrateplomerem.
Mex

Příspěvek od Mex »

No jo, no.
Jenže to není o barvách. Je to o teplotách, která ta kamera naměří.
A ty změřené teploty s těmi skutečnými nemusí být ve shodě.
To je to, co se snažím celou dobu říct.
Že termokamera nebo infrateploměr umí lhát. A velmi silně. Mnohem víc, než umí lhát nějaký kontaktní teploměr.

Jestli to pak na obrazovce namalují v pěkných barvách, to už je jen prezentace těch naměřených dat.
Ale právě ta data můžou být klidně velmi silně cinknutá.
kodl69
Reputace: 1037
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

Jasně, ale obvykle jde o vyhledání teplejších/ chladnějších míst. Tj. nezajímá mě emisivita bílé stěny a bílýho plastovýho okna, když si projíždím spáru a hledám kde je třeba špatný těsnění. Stejně tak mě nezajímá emeisivita krytu rozvaděče, kterej je celej v jedné šedé barvě, ale hledám teplejší místo. No a pak mě nezajímá emisivita svorek na jističi, ale zajímá mě, která ta svorka se hřeje víc. Když chci fakt přesný teploty, tak si beru černej matnej sprej a ten na danou kovovou věc stříknu, nebo aspoň nalepím černou izolačku a pak celkem ta emisivita 0.95 sedí. Ostatně dost řečí: https://edu.labir.cz/obsah/glosar/tabul ... materialu/ a na první pohled je jasný, že krom lesklejch materiálů je to 0.85-0.95, tj nějaká zásadní chyba měření nevznikne.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Mex

Příspěvek od Mex »

To jistě. To ale ví skoro všichni.
Ale že je to bezkontaktní měření je silně závislé na emisivitě, to už tak každý neví. Resp. troufám si tvrdit, že to ví spíš málokdo.
Proto jsem to psal.