Pripojeni JKBMS PB (invertor verze) k victronu
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje připojení JKBMS invertorové verze BMS k systému Victron. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými způsoby připojení přes CAN sběrnici, serial battery a Bluetooth, včetně problémů s nesprávným zapojením a doporučeným pořadím vodičů. Dále se řeší možnosti zobrazení napětí článků a ochrana BMS před poškozením při nesprávném zapojení.
- TomHC
- Reputace: 770
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pripojeni JKBMS PB (invertor verze) k victronu
Palec hore
za kreatívne prepojenie a vývody zboku packu.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
mopadzi
- Reputace: 58
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
kde se dají sehnat ty AL profily ke stažení článků?
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
lukas.okoun
- Reputace: 0
netuším, dostal jsem to takto svázané z fabriky...
-
kremilek
- Reputace: 5
Já si teda myslím, že v manualu k JK BMS je připojit silový - BMS na baterku pak připojit - napajeci BMS na baterku pak + napajeci BMS na baterku a nakonec postupne balancni vodice s tim , že ty balancni vodice se pripojuji pokud to lze a neodporuje to mit prvne pripojeny napajecy minu a pak napaejci plus bms pri odpojenych balancnich konektorech z bms. Pokud si zapojil ty minu oba a pak postupne jel balancni vodice aniz jsi mel nejprve zapojene napajeni BMS, tak jsi tu BMS mohl odpalit. pokud se divam na bms v19 (sam mam 14) tak tam je napajeci -bms na konektoru s balancnima ale plus napajeci je solo takze to asi lze realizovat postupem zapojit ten konektor kde je -napajeni pak plus pak dodelat balancni vodice s tim ze ten konektor s - napajenim bude pripojen a ty dodatecne konektory balancni se pripoji az pozdeji
Naposledy upravil(a) kremilek dne čtv úno 05, 2026 10:55 am, celkem upraveno 2 x.
-
kremilek
jeste dotaz mas to vsechno hezky zapojene, ale vrta me hlavou proc mas ty oka balancnich vodicu pod spojkami mezi clanky.
Ja bych to zapojil tak ze by na srouby polozil spojku, aby mel co nejlepsi kontakt plochou s clankem pak dal ocko balancniho vodice a nakonec to utahl matkou
Ja bych to zapojil tak ze by na srouby polozil spojku, aby mel co nejlepsi kontakt plochou s clankem pak dal ocko balancniho vodice a nakonec to utahl matkou
-
ElektroEzs
- Reputace: 93
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Tak kdyz nejsou balancni vodice pres pojistku tak ten plus to uz asi nezachrani. Hlavne to vypada na autopojistku a ty jsou do 32V. Na prazdno kdyz das novou pojistku jde BMS zapnout?lukas.okoun píše: čtv úno 05, 2026 8:23 ambms jsem samozřejmě zapnul a konfiguroval na volno, potom jsem ještě BMS zkoušel zapojit do paralelu s druhou, pojistka vyletěla až když jsem tuhle bms zapínal jako první master s victronem na lynxu
nechápu proč na celkové plus BMS nedává smysl dávat pojistku? to zjevně kdybych ji tam nedal tak ta BMS je na dvě půlky....
tady ještě pro jistotu posílám jak je to zapojené, pokud najdete chybu máte u mne dobrý drink![]()
![]()
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
-
kremilek
nevim zda je to autopojistka, ale omezeni napeti u autopojistek je primarne myslim o tom ze pri preruseni pojistky se to skutecne obvod rozpoji
jeste si teda myslim ze pokud prijmu fakt, ze napajeni bms se musi pripojit driv nez balancni vodice, tak pokud dam na napajeci vodic pojistku a dojde k jejimu prepaleni tak uz nesplnuju podminku mit pripojene napajeni driv nez balancni vodice a nejspis tu bms znicim.
jeste si teda myslim ze pokud prijmu fakt, ze napajeni bms se musi pripojit driv nez balancni vodice, tak pokud dam na napajeci vodic pojistku a dojde k jejimu prepaleni tak uz nesplnuju podminku mit pripojene napajeni driv nez balancni vodice a nejspis tu bms znicim.
-
lukas.okoun
když dám novou pojistku a baterku zapojím úplně bez ničeho tak to udělá BUM, prostě něco v té BMS se totálně potentiloElektroEzs píše: čtv úno 05, 2026 10:53 amTak kdyz nejsou balancni vodice pres pojistku tak ten plus to uz asi nezachrani. Hlavne to vypada na autopojistku a ty jsou do 32V. Na prazdno kdyz das novou pojistku jde BMS zapnout?lukas.okoun píše: čtv úno 05, 2026 8:23 ambms jsem samozřejmě zapnul a konfiguroval na volno, potom jsem ještě BMS zkoušel zapojit do paralelu s druhou, pojistka vyletěla až když jsem tuhle bms zapínal jako první master s victronem na lynxu
nechápu proč na celkové plus BMS nedává smysl dávat pojistku? to zjevně kdybych ji tam nedal tak ta BMS je na dvě půlky....
tady ještě pro jistotu posílám jak je to zapojené, pokud najdete chybu máte u mne dobrý drink![]()
![]()
no když jsem stavěl tu baterku tak jsem prvně zapojil konektor číslo 1 z něj jsem vzal první černý vodič (hned za teploměrem) a dal ho na mínus, potom jsem zapojil druhý vodič na plus článku číslo 1 a jel jsem furt až k článku 16 potom jsem zapojil celkové silové mínus z článku do BMS a potom jsem zapojil + a dal pojistku. Jako úplně nerozumím tomu proč by se mělo něco potentovat když obvod nebyl uzavřený přes plus kde je ta BMS? to nemluvím ještě o tom že při zapojování baterie jsem měl z bezpečnostních důvodů dvě propojky úplně pryč abych nenaměřil na hlavních kolíkách 52V
-
leoshavla
- Reputace: 61
Mezi čl.13 a 14. chybí dvě matky M6lukas.okoun píše: čtv úno 05, 2026 8:23 ambms jsem samozřejmě zapnul a konfiguroval na volno, potom jsem ještě BMS zkoušel zapojit do paralelu s druhou, pojistka vyletěla až když jsem tuhle bms zapínal jako první master s victronem na lynxu
![]()
Když jsem měnil BMS tak postupuju při zapnutí tak že nejprve -B potom nacvakám konektory bal. vodičů od 1-16 a potom zapnu napájení + které mám taky přes skleněnou pojistku 10A a nikdy nebyl problém.
Silové B- by se mělo připojit jako první
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
-
lukas.okoun
jasně silové B- se ale zapojuje jako první když asi v B+ není ta pojistka.....
-
kremilek
jenze on zapojil podle popisu prvni minus napajeni pak balancni vodice pak silovy minus pak plus proste ponekud jinak nez pise vryobce v manualu
kde se zacina silovym minus
kde se zacina silovym minus
-
lukas.okoun
no dobře ale pokud zapojuji něco co není uzavřený obvod DC tak jako to je úplně fuk přeci 
-
kremilek
pokud neni jako prvni pripojeny silovy minus dojde pravdpodobne k uzavreni obvodu pres napajeci vodice bms a proto zdechla ta pojistka a bms. v te bms neni nejaky rele ale nejaky fety ktery odpojuji minus menice od minus baterky a tim ze napajeci minus a silove minus nejsou na stejnem potencialu se ta bms zkurvi proto je napsany poradi
-
glottis
- Reputace: 467
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Nevim, mohlo jit klidne o vadny kus. Ja jak jsme s tim experimentoval na stole, mel jsem to na lab zdroji. Nejdriv jsem si zapojil jen cerny - balancni a napajeci. BMS se vubec nedala zapnout a nic neodebirala. Az po zapojeni B- to slo. Umim si ale predstavit, ze kdyz bych nechal zapojeny cerny balancni, napajeci BMS a pak zatez na P-, ze proud pujde pres ten balancni drat a neco se dojebe v BMS, neco tam uhori, zkratuje. Tohle jsme nezkousel
-
pcnac
Na lavej prepojke nemas matice!
-
lukas.okoun
Jo tohle bych tedy taky nezkousel....glottis píše: čtv úno 05, 2026 12:25 pmNevim, mohlo jit klidne o vadny kus. Ja jak jsme s tim experimentoval na stole, mel jsem to na lab zdroji. Nejdriv jsem si zapojil jen cerny - balancni a napajeci. BMS se vubec nedala zapnout a nic neodebirala. Az po zapojeni B- to slo. Umim si ale predstavit, ze kdyz bych nechal zapojeny cerny balancni, napajeci BMS a pak zatez na P-, ze proud pujde pres ten balancni drat a neco se dojebe v BMS, neco tam uhori, zkratuje. Tohle jsme nezkousel
-
kodl69
- Reputace: 1035
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Takže další uživatelem zničená BMS, nedodržel návod. Já jich montoval víc než 10, a akorát na jedné mám úmrtí RS485 , pravděpodobně proto, že v dané chvíli nebyla baterka vůbec spojena silovýni vodiči s dalšími, tj asi ESD...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
VencaHejral
- Reputace: 3
- Lokalita: Semily
Já nejdřív pozapojil - balanční pokračoval + balanční, skončil + napájecí a nic se nestalo. Nic nepsrklo. A to nemám na + pojistku. Ještě jsem jsem nedal silový ale. Tak uvidíme zda BMS žije