Počasí
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o vlivu počasí na zimní výrobu energie ze solárních panelů v Česku. Zmiňují dlouhé období zatažené oblohy, sněhové srážky a jejich dopad na výkon FVE. Sdílejí zkušenosti s optimalizací systému a připomínají, že i při sněhu a zatažené obloze panely stále něco vyrábějí. Diskuze také reflektuje výzvy spojené s dlouhými tmavými dny a zálohováním energie při výpadcích distribuční sítě.
-
skybor
- Reputace: 216
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Re: Počasí
Ale jinak "Dunkelflaute" máme i u nás. Ještě, že jsme po vzoru německých soudruhů, nepovypínali včechny atomovky a uhelky.
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
- JirkaE
- Reputace: 290
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Včera asi 15cm ale přes den to trošku povolilo. Dnes zas přes noc dalších 5cm sněhu.
Zas bude prd, a zase jsem včera měniče vypnul....a budeme čekat jen se zálohou (nyní 63%) kdyby byl výpadek DS
Jednou bych to chtěl vidět, zažít, alespoň na chvilku.
Doposud jsem při výpadku i já hledal baterky a lampičky akku, to už by nyní odpadlo
ale to už je dlouho, výpadek DS je opravdu vzácný (zatím)
Zas bude prd, a zase jsem včera měniče vypnul....a budeme čekat jen se zálohou (nyní 63%) kdyby byl výpadek DS
Jednou bych to chtěl vidět, zažít, alespoň na chvilku.
Doposud jsem při výpadku i já hledal baterky a lampičky akku, to už by nyní odpadlo
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
skybor
Kdyby si někdo myslel, stejně jako já, že panely pod sněhem a při zatažené obloze a sněžení nic nerábí, tak se plete.
Graf za posledních 48h (včera a dnes):
Graf za posledních 24h (dnes):
Je to jen o úhlu pohledu a správném nastavení zobrazení grafu
Graf za posledních 48h (včera a dnes):
Graf za posledních 24h (dnes):
Je to jen o úhlu pohledu a správném nastavení zobrazení grafu
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Mogul
- Reputace: 60
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Přidal jsem dost výkonu, abych na tom byl mnohem lépe, než minulý rok a je vidno, že se to setkalo s úspěchem.
Na druhou stranu, je to sice mnohem lepší, než z minulého roku, ale stále je co zlepšovat. Dělají to ale hlavně ty dlouhé lajny temna. 10 a více dní je pro mne ještě stále neudržitelné. Možná by tomu pomohla jen optimalizace rozmístění. Uvidíme příští rok
Hodně podobné je to i v Listopadu a Prosinci.
Připojení na DS
LEDEN 2025 LEDEN 2026
Na druhou stranu, je to sice mnohem lepší, než z minulého roku, ale stále je co zlepšovat. Dělají to ale hlavně ty dlouhé lajny temna. 10 a více dní je pro mne ještě stále neudržitelné. Možná by tomu pomohla jen optimalizace rozmístění. Uvidíme příští rok
Hodně podobné je to i v Listopadu a Prosinci.
Připojení na DS
LEDEN 2025 LEDEN 2026
-
skybor
Letošní zimní FVE výroba je fakt tragická ...
Samozřejmě jako pravověrný liberál, fandím všem bojovníkum proti globálnínu oteplení. Jen nevím jestli jsme to v tom boji trochu nepřehnali ...
Ale je asi fakt, že se to možná vrací trochu do normálu. Taky se ještě pamatuju, že v zimě sněžilo a mrzlo
Takže asi takhl(sedm dní?):
Samozřejmě jako pravověrný liberál, fandím všem bojovníkum proti globálnínu oteplení. Jen nevím jestli jsme to v tom boji trochu nepřehnali ...
Ale je asi fakt, že se to možná vrací trochu do normálu. Taky se ještě pamatuju, že v zimě sněžilo a mrzlo
Takže asi takhl(sedm dní?):
-
Mogul
- Reputace: 60
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
Minulou neděli jsem si myslel, že po týdnu už to snad bude zase dobré a od února už na DS nevlezu. A ono to vypadá furt stejně blbě, jako před týdnem 
Tak snad vyjde ta další neděle ...
Tak snad vyjde ta další neděle ...