Zapojeni 3f chranice na 1f

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje správnému zapojení třífázového chrániče v jednofázové instalaci, zejména v souvislosti s přepínáním na fotovoltaickou elektrárnu (FVE). Uživatelé řeší umístění testovacího tlačítka a jeho funkčnost při různém napětí a konfiguraci fází. Zmiňuje se potřeba správného odporu v testovacím obvodu a rozdíly v zapojení podle výrobců, například Eaton. Celkově téma pomáhá pochopit, jak zajistit spolehlivý provoz chrániče v nestandardních podmínkách.
jova
Reputace: 34
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zapojeni 3f chranice na 1f

Příspěvek od jova »

Jestli ono to nebude trochu jinak.
To tlačítko, mezi fázemi, musí mít odpor spočítaný tak, aby při 400V se na něm vytvořil úbytek cca 30mA. Pokud ho výrobce dal mezi N a fázi, počítá s napětím 230V. Pak je logické, že se při jednofázovém napětí 230V, v té verzi na 400V se nikdy ten proud na 30mA nedostane. V obou případech se bere rozdílový proud před a za transformátorem, tak není důvod, aby i ta verze na 400V při 1fázovém zapojení nevypnula krom toho malého „napětí“ a tím proudu potřebným k vypnutí.
Jestli mám pravdu, tak by ten 400V chránič v jednofázovém zapojení, měl shodit rezistor cca 7,5k ohmů mezi přívodem a odvodem na dvou libovolných fázích. Takhle by se muselo zapojit bokem i to kontrolní tlačítko.
gold1
Reputace: 10
Lokalita: Zdiby
Výkon panelů [Wp]: 9120
Kapacita baterie [kWh]: 27
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zapojeni 3f chranice na 1f

Příspěvek od gold1 »

Tak jsem nelenil a zjistil,ze mam tlacitko mezi N a L1.A kdyz vloni odesla myčka na nadobi,tak chranic fungoval v praxi.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.