Zapojeni 3f chranice na 1f
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje správnému zapojení třífázového chrániče v jednofázové instalaci, zejména v souvislosti s přepínáním na fotovoltaickou elektrárnu (FVE). Uživatelé řeší umístění testovacího tlačítka a jeho funkčnost při různém napětí a konfiguraci fází. Zmiňuje se potřeba správného odporu v testovacím obvodu a rozdíly v zapojení podle výrobců, například Eaton. Celkově téma pomáhá pochopit, jak zajistit spolehlivý provoz chrániče v nestandardních podmínkách.
-
jova
- Reputace: 34
- Lokalita: Táborsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zapojeni 3f chranice na 1f
Jestli ono to nebude trochu jinak.
To tlačítko, mezi fázemi, musí mít odpor spočítaný tak, aby při 400V se na něm vytvořil úbytek cca 30mA. Pokud ho výrobce dal mezi N a fázi, počítá s napětím 230V. Pak je logické, že se při jednofázovém napětí 230V, v té verzi na 400V se nikdy ten proud na 30mA nedostane. V obou případech se bere rozdílový proud před a za transformátorem, tak není důvod, aby i ta verze na 400V při 1fázovém zapojení nevypnula krom toho malého „napětí“ a tím proudu potřebným k vypnutí.
Jestli mám pravdu, tak by ten 400V chránič v jednofázovém zapojení, měl shodit rezistor cca 7,5k ohmů mezi přívodem a odvodem na dvou libovolných fázích. Takhle by se muselo zapojit bokem i to kontrolní tlačítko.
To tlačítko, mezi fázemi, musí mít odpor spočítaný tak, aby při 400V se na něm vytvořil úbytek cca 30mA. Pokud ho výrobce dal mezi N a fázi, počítá s napětím 230V. Pak je logické, že se při jednofázovém napětí 230V, v té verzi na 400V se nikdy ten proud na 30mA nedostane. V obou případech se bere rozdílový proud před a za transformátorem, tak není důvod, aby i ta verze na 400V při 1fázovém zapojení nevypnula krom toho malého „napětí“ a tím proudu potřebným k vypnutí.
Jestli mám pravdu, tak by ten 400V chránič v jednofázovém zapojení, měl shodit rezistor cca 7,5k ohmů mezi přívodem a odvodem na dvou libovolných fázích. Takhle by se muselo zapojit bokem i to kontrolní tlačítko.
-
gold1
- Reputace: 10
- Lokalita: Zdiby
- Výkon panelů [Wp]: 9120
- Kapacita baterie [kWh]: 27
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zapojeni 3f chranice na 1f
Tak jsem nelenil a zjistil,ze mam tlacitko mezi N a L1.A kdyz vloni odesla myčka na nadobi,tak chranic fungoval v praxi.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) ,2x Smartsolar 150/85, MPII 48/6k5→MP II 48/8000, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron Smartshunt 500A.