Cipisova FVE
Souhrn tématu
Diskuze popisuje Cipisovu fotovoltaickou elektrárnu (FVE) s různými typy solárních panelů orientovaných na východ, západ a jih. Systém je ostrovní s bateriemi a regulátory, využívá se pro napájení domácích zařízení včetně serverů a chladničky. Autor sdílí zkušenosti s instalací, plánované rozšíření a řešení nabíjení v nepříznivém počasí, včetně praktických tipů na spolehlivost USB zařízení a bootování Raspberry Pi.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 925
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Cipisova FVE
To má až RPi 5, jenže na pětku ještě není venus.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- gupa
- Reputace: 165
- Lokalita: pod Brnem
A z tohoto to nejde bootovat a jet?
https://rpishop.cz/m2-sata-a-msata-kart ... deska.html
https://rpishop.cz/m2-sata-a-msata-kart ... deska.html
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 925
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
To je to stejné, také to používá USB, viď tu hnusnou USB klemu. Asi by to bylo kompaktnější. Ale princip úplně stejný.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- gupa
- Reputace: 165
- Lokalita: pod Brnem
Potom snad mít přehled nad čipsetem toho usb, měl jsem dvojitý dock od axagonu na jmicronu a musel jsem sním šlahnout doslova o zem aby mne nemapadlo do něj dávat hhd, navíc zálohovací. U konce mi ten čipset několikrát ke konci zálohování vymazal tabulku HDD a disky byly po chybě prázdné, takže po asi třetím vymazání disku o 8Tb po práci zálohování mých dat asi 20 hodin, jsem stím musel šlahnout o tu zem a dodnes bez problémů používám, jednodocky ITEC černo bílý. UI píše že bezproblémový je asmedia.
Takže čipset pro usb bych určitě nepodcenil. AS media je no problem. Mám naněm nyní 18Tb disky a ze zásady nikdy už nechci vícedock, hlavně kvůli rychlostem při zálohování. Některé docky mají ventilátor. nebo dotisknout krytku s ventilátorem plus filtr, ten dekl je záhodno mít. AI.
Takže čipset pro usb bych určitě nepodcenil. AS media je no problem. Mám naněm nyní 18Tb disky a ze zásady nikdy už nechci vícedock, hlavně kvůli rychlostem při zálohování. Některé docky mají ventilátor. nebo dotisknout krytku s ventilátorem plus filtr, ten dekl je záhodno mít. AI.
ASMedia (např. ASM1153E, ASM235CM): Adaptéry s těmito čipsety jsou obecně považovány za nejspolehlivější pro bootování z Raspberry Pi 4. Mnoho uživatelů potvrzuje, že fungují bez problémů a často podporují i funkce jako UASP (USB Attached SCSI Protocol) a TRIM, které výrazně zvyšují výkon SSD.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
kodl69
- Reputace: 1032
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jenom k RBPI nedoporučuju jako boot disk emmc z aliexpresu. fungovalo to asi 5 hodin a teď už to nenajde ani gparted, prostě mrtvá věc. V tiskárně mám emmc z rbpi shopu a to jede bez zaváhání. Je to asi nejjednodušší řešení spolehlivosti a rychlosti bootovanání u rbpi.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Soban
- Reputace: 303
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Raspberry už od verze 4 umí bootovat z USB, co je potřeba akorát nahrát do čipu nejnovější FW - staré to neuměly. (upgrade FW)
Takže od verze 4 nepotřebuješ SD kartu.
Za další paměťové media nekupovat na aliexpresu a podobně, prodává se tam hromada fejků.
Takže od verze 4 nepotřebuješ SD kartu.
Za další paměťové media nekupovat na aliexpresu a podobně, prodává se tam hromada fejků.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
-
PetrDubi
- Reputace: 321
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Já jsem měl na RPi4 připojený externí USB disk (SSD v rámečku) a fungovalo to bez problémů. Bootovalo z něj a potom ho používalo na data.
Ale měl jsem RPi shopu externí rámeček (myslím, že Axagon), který k RPi i doporučovali a po několika dnech nonstop provozu HA najednou HA přestal fungovat a vypnutí a zapnutí taky nic, USB rámeček po připojení k počítači nefunkční. Ale samotný SSD disk byl v pořádku a fata mel6. Odesláno na reklamaci, vráceno, že je funkční (a poslány i screenshoty z testů). Po příjezdu domu jsem ho zkoušel a fungoval. Takže znovu připojen k RPi a po týdnu provozu zase nefunkční. Zkusil jsem dát do rámečku jiný disk a taky nic. Takže jsem objednal jiný rámeček z CZC a ten fungoval s původním diskem bez problémů několik dalších let než došlo k upgradu.
Na ten vadný rámeček jsem si po asi měsíci vzpomněl, vyndal ho ze šuplíku a fungoval. Tak jsem do něj dal jiný disk a připojil ho k settopboxu pro nahrávání z televize. Tady fungoval několik týdnů, než zase přestal fungovat, takže jsem na něj dupnul a letěl do elektro odpadu.
Původní disk jsem dal do jiného rámečku, filmy na něm byly a slouží do dnes už několik let.
Ale měl jsem RPi shopu externí rámeček (myslím, že Axagon), který k RPi i doporučovali a po několika dnech nonstop provozu HA najednou HA přestal fungovat a vypnutí a zapnutí taky nic, USB rámeček po připojení k počítači nefunkční. Ale samotný SSD disk byl v pořádku a fata mel6. Odesláno na reklamaci, vráceno, že je funkční (a poslány i screenshoty z testů). Po příjezdu domu jsem ho zkoušel a fungoval. Takže znovu připojen k RPi a po týdnu provozu zase nefunkční. Zkusil jsem dát do rámečku jiný disk a taky nic. Takže jsem objednal jiný rámeček z CZC a ten fungoval s původním diskem bez problémů několik dalších let než došlo k upgradu.
Na ten vadný rámeček jsem si po asi měsíci vzpomněl, vyndal ho ze šuplíku a fungoval. Tak jsem do něj dal jiný disk a připojil ho k settopboxu pro nahrávání z televize. Tady fungoval několik týdnů, než zase přestal fungovat, takže jsem na něj dupnul a letěl do elektro odpadu.
Původní disk jsem dal do jiného rámečku, filmy na něm byly a slouží do dnes už několik let.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Soban
Některé USB zařízení nejsou dělané na trvalý provoz, po čase se uspí a nedokáží se probudit, měl jsem tak 2 USB tunery, muselo se jim vypínat napájení.
Tak stejně může být problém s přehříváním, a levnější kousky to neřeší, protože nepředpokládají trvalé připojení.
Tak stejně přes některé USB řadiče se smart přenáší a přes některé ne, takže u některých se nedají z ssd zjistit data o zdraví.
Taky některá zařízení prodávají ošizená, měl jsem USB hub který taky po nějaké době přestával pracovat po rozdělání jsem zjistil že na polšném spoji nebyly osazené filtrační kondenzátory na napájení, po doplnění už fungoval nonstop bez problému.
Tak stejně může být problém s přehříváním, a levnější kousky to neřeší, protože nepředpokládají trvalé připojení.
Tak stejně přes některé USB řadiče se smart přenáší a přes některé ne, takže u některých se nedají z ssd zjistit data o zdraví.
Taky některá zařízení prodávají ošizená, měl jsem USB hub který taky po nějaké době přestával pracovat po rozdělání jsem zjistil že na polšném spoji nebyly osazené filtrační kondenzátory na napájení, po doplnění už fungoval nonstop bez problému.
3,6kWp
-
PetrDubi
Jasně, to chápu, ale tenhle rámeček přestal fungovat a nezačal znovu fungovat ani po odpojení na několik hodin, trvalo to vždycky minimálně několik dní.
-
Soban
Uvnitř kondenzátor který ho vydržel v uspaném stavu napájet?
3,6kWp
-
PetrDubi
Je to možný - každopádně nespolehlivý zařízení a už je dávno ve šrotu..
Jenom mě mrzelo, že ten obchod (český, ne někde v Číně) ho nabízel jako vhodný k použití s RPi místo SD karty..
Jenom mě mrzelo, že ten obchod (český, ne někde v Číně) ho nabízel jako vhodný k použití s RPi místo SD karty..