Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Souhrn tématu

Toto fórum je určeno všem vysokonapěťovým baterkářům, zejména těm s DIY bateriemi, kteří chtějí sdílet zkušenosti, rady a problémy s HV protokoly, zejména Pylontech. Autor popisuje své pokusy se simulací vysokonapěťové baterie pomocí měniče a infrazářiče a hledá další nadšence či provozovatele HV baterií, kteří by mohli přispět svými zkušenostmi. Diskuze zahrnuje technické detaily o rozdílech mezi HV a LV protokoly a praktické tipy pro bastlení a testování.
Mex
Reputace: 322
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Nový příspěvek od Mex »

Zdravím všechny vysokonapěťové baterkáře. Ty s DIY baterkou obzvlášť.
Jsou-li zde nějací.

Bylo by fajn pokecat s někým podobně postiženým a předat si vzájemně rozumy, zkušenosti a popisy průserů.

Já jsem se konečně po delších odkladech (daných netechnickými důvody) k tomu taky dostal.
Aktuálně jsem nastudoval vysokonapěťové protokoly a asi to postavím (aspoň v prvním přiblížení) na HV protokolu Pylontech.
Ten je úplně jiný než LV protokol Pylontech.

Kolem toho LV je všude spousta informací a je to i hotové třeba v ESPhome.
Kolem toho HV je těch informací míň, ale myslím, že už mám snad všechno potřebné.

Protože baterku ještě nemám, tak zatím chci zkusit jen poloviční cestu - přinutit komunikací měnič aby nabíjel fiktivní baterku.
Na bateriový výstup měniče připojím infrazářič a měnič napoveluju, aby ho "nabíjel" 200V a nějakým proudem.
Jsem docela zvědavý, jestli to pojede.
A hlavně co on udělá, když mu řeknu aby to nabíjel 200V a 1A, což v praxi musí dopadnout tak, že napětí na tom infrazářiči spadne dolů na nějakých 130-150V. Jestli to tomu měniči bude vadit nebo ne a jak se s tím popasuje.

Pokud tady někdo má s podobnými pokusy nebo simulátory zkušenosti, rád bych dal řeč.
Třeba nějací provozovatelé různých HV baterek z elektromobilů.
Nebo jestli někdo jede přes MQTT bridge a podobně.
pave69
Reputace: 21
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Nový příspěvek od pave69 »

Držím palce 👍. Já jsem jen lama s koupenou H2 Pylontech, takže budu spíš jen sledovat, jak (a za kolik!) to dopadne. Žil jsem teda v tom, že napětí baterky si měnič měří sám a jen si hlídá dodávaný/odebíraný proud podle pokynů BMS. Tak nevím, jestli s infrazářičem bude spokojený, páč na něm bez dodávky nic nenaměří. Každopádně nějaké linky na info o protokolu atd bych uvítal.
Mex
Reputace: 322
Systémové napětí: >48V

Re: Vysokonapěťáci všech zemí, spojte se.

Nový příspěvek od Mex »

Nejlepší info o protokolu jsem našel tady:
https://github.com/ai-republic/bms-to-i ... /issues/11
V tom vlákně je odkaz na popis toho protokolu:
https://github.com/ai-republic/bms-to-i ... 10kW.1.pdf
A k němu i nějaká nalogovaná data.

HV protokol používá 29-bitové ID, LV protokol používá 11-bitové ID.

Měnič musí dostat informaci o max. napětí od baterky, protože jinak by nevěděl, kolik tam má poslat.
A snad by měl umět poslat to nabíjecí napětí i na nepřipojenou baterku, protože ta baterka může mít zakázané vybíjení, a tak její výstup bude pro měnič zdánlivě odpojený. V praxi to skutečně znamená odpadlý stykač, kdy je povolený jen směr dovnitř přes diodu.
Viz například modelový obrázek:
HV_BMS.jpg
A já tam samozřejmě pošlu příznak "vybíjení zakázáno".

Ale jsou to zatím jenom moje vlhké sny. Momentálně lepím jednoduchý HW s procesorem STM32, abych měl čím tu virtuální baterku simulovat.
Dělám to zatím jen jako bastl, ke kterému bude připojených několik tlačítek pro ovládání (zapnutí/vypnutí nabíjení, nastavení různých proudů a napětí).
A budu doufat, že nějak bude fungovat hlavně to vypnutí nabíjení, abych měl čím do DC vypnout.

Asi ještě před těmi pokusy pro jistotu vyrobím plánovaný "kontaktor".
Bude to IGBT spínací tranzistor, přemostěný stykačem.
Při zapnutí se vždy napřed sepne IGBT a pak (skoro hned) sepne stykač.
Při vypnutí se napřed vypne stykač, a až po nějaké prodlevě vypne i to IGBT.
Tím by mělo být zajištěno, že na tom stykači nebude hořet žádný oblouk, i když to nebude žádný speciální stykač pro DC.