Mráz odstavil přes polovinu elektrických autobusů v německém Rýn-Neckaru.

Souhrn tématu

V německém regionu Rýn-Neckar mráz způsobil odstavení více než poloviny elektrických autobusů, zejména modelů Mercedes eCitaro. Provozovatelé čelí nedostatku náhradních vozidel a výrobce zatím nedokáže problém rychle vyřešit. Nízké teploty kolem -5 °C způsobují zamrzání baterií a technické komplikace, které výrazně omezují provoz veřejné dopravy v oblasti.
cipis
Moderátor
Reputace: 923
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Mráz odstavil přes polovinu elektrických autobusů v německém Rýn-Neckaru.

Nový příspěvek od cipis »

No ale bez tech nabijecek je ti elbus k nicemu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

to samozrejme ano, ja ani ty ale nevis co tam zapocitali a jak a jestli to je realita. Da se to pak hodne ohnout. pro priklad zapocitas si treba 3 busy a dve nabijecky a nabijecky napocitas na 3 roky ale pri tom budou fungovat 20 let a za 10 let budes mit tech busu 20. Pak jsou ty ceny uplne jinde. A treba se to nabiji uplne jinak, treba jako trolejbus a nabijecka je v busu v cene. Ale to ja nevim.
eman
Reputace: 301
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Elbus bude provozně dražší kvůli opotřebení. Bus najede milion km bez mrknutí oka v jakémkoliv počasí a to se musí na stavu baterek projevit. Navíc bude mít sakra drahý servis, protože smočit zobák chce každý.
Na druhou stranu, obsluhu nabíječky zvládne kdokoliv, což se o čerpačce vodíku říct nedá, servis vodíkového busu bude ještě mnohem dražší a vodíkový bus můžeš použít jenom blízko vodíkové stanice.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
kodl69
Reputace: 1031
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

9kč/1kWh mi přijde taky celkem dost - odhaduju tu spotřebu elektrobusu na 100kWh/ 100km. A myslím si, že pokud nebude jezdit po dálnici, mohlo by to být i míň.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
eman
Reputace: 301
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Tam bude hlavně problém s nabíjením. Místní PID bus udělá jedno kolo cca 70km a mají jenom 15-30min pauzu. I v takovém zapadákově by bylo potřeba za 30min nabít cca 4 busy co jezdí různé směry. To aby jsi do baterek sypal tak 200kW+. To už chce sakra přípojku.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
cipis
Moderátor
Reputace: 923
Lokalita: blízko Brna
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Tak ty odpisy jsou dane predpisy, ze ano. Takze si tam nemohou dat co chteji. Celkem bych te tabulce i veril.
Podstatne je totiz to, jestli chceme platit vice za to, ze ty busy nebudou ve mestech smrdet. A kazdy spas neco stoji.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
gupa
Reputace: 164
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Zamrzly jim litiové baterie, vodíkčlánkové prodlužovače nefungují, protože jsou to jen prodlužovače a dobíjí menším proudem než je právě aktuální spotřeba,(optimum 20-30kW oproti až 150kW momentální spotřebě) logicky s takovým zamrzlým a dostatečně netemperovaným autobusem s nefunkčíní baterií, o celkové hmotnosti až 30t, si mohou dopravci dělat i stojky na hlavu a nerozjedou se. BMSky mohou upravovat jak chcou, ale provoz s podchlazeným litiem jen ničí více baterie. Možná měly naistalovat zimní šusplasty a dát delke přes sání klimatizací a hlavně zateplit i ty přečerpávače vodíku který prostě zamrzne kvůli bordelu co jsou v systému před palivovýma článkama.

Poznámka a zkušenost, když jsem honil jen vzduch kompresorem k vyvíječi, tak sklenka zamrzala už pod 10°C. Proto se místo vody používá aceton a změní se časy na čtvrtinu protože se rychleji odpařuje pod tlakem. Čistý vodík se sice zahřívá, ale co zamrzne tak bordel v trubkách který dělá ledové špunty.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
ChlapeczDediny
Reputace: 148
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Už v 1942 to Němcům zamrzalo, není to tak dávno, co se k nám vozili Vita z Portugalska a těm se zimou zkracovali kabely a vytahovali z konektorů 😂
Němci si zkrátka nedají říct, ideální svět neexistuje.
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť