Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Fórum se věnuje cenám elektromobilů, které začínají kolem 589 000 Kč, a diskutuje o jejich dostupnosti v porovnání s jinými dopravními prostředky, jako jsou elektrokola nebo sdílená auta. Uživatelé zmiňují důležitost přátelské infrastruktury pro cyklisty a možnosti autonomních robotaxi jako budoucího řešení mobility. Diskuze také reflektuje problémy s parkováním a přemnožením aut ve městech a navrhuje investice do hromadné dopravy a sdílených služeb.
Valdano
Reputace: 234
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od Valdano »

Takže maminy u vás v Přerově v létě i v zimě a klidně i v mrazech, ráno namísto toho, aby nacpaly děti do SUV a jely s nimi do školy nejlépe skoro až k lavicím ve třídě a pak s SUV na nákup a ke kadeřníkovi. Tak děti i sebe usadí na šlapací kola a vyrazí. Tak to jsou pravdu nezvykle uvědomělé maminy. Slyšel jsem, že v Holandsku jezdí spousta lidí na kolech i v těch nejkrutějších mrazech. Holanďané jsou holt otužilci a nebo mají možná pořáďně vyhřívaná řidítka i sedátka a ještě se vyhřívají zevnitř nějakým tím panáčkem, minimálně sedmkrát destilované, na zahřátí. :lol:
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 6:22 pm, celkem upraveno 3 x.
Dagus
Reputace: 226
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

Franto ale je rozdíl kde jezdíš. Jestli je na to vedle silnic misto, jestli je město placka, jestli dojíždíš do práce 5km nebo 60km. V Liberci třeba mi to moc smyslu nedává, v hradci zas mi to dava enormní smysl. Je to prostě město od města diametrálně jiné.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Mex
Reputace: 320
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

luky píše: úte led 20, 2026 5:16 pm
Bacha na tyhle jednodušení. Vede to k tomu, že někdo tyhle zkušenosti začne aplikovat v Praze. Víš, čím se vyznačuje Holandsko? Mají tam úplně brutální ROVINU ! Stejnou situaci jsem zažil v Erlangenu. Ale to je tak rovný město, že by podle toho šla kalibrovat vodováha. Když máme postavenou Pravu v hlubokým údolí, tak na kolo můžeš zapomenout. (Ano, v Karlíně se sice o nějaké vzkříšení cyklodopravy pokoušejí, ale nemá to valný efekt, protože tam je metro, tramvaje i autobusy.).
Pokud by pro kola byla infrastruktura, tak se jezdit bude.
Ti trochu potentní na biokolech, ti leniví na elektrokolech.
Dneska se prý elektrokol prodá už víc než biokol.
cipis
Moderátor
Reputace: 919
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

Však Přerov je rovina ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Dagus

Mex píše: úte led 20, 2026 4:03 pm
Radar píše:
Je nezpochybnitelné, že nahradit spalováky elektřinou (tím spíš jen tou zelenou) se v dohledné době nepodaří.
Asi se úspěšně podaří snížit počet aut celkově, protože na ně drtivá většina lidí prostě nebude mít peníze.
Valdano píše: úte led 20, 2026 8:25 am
MHD je ve spoustě menších měst a vesnic naprosto totální nesmysl. Spalováky se budou prodávat a provozovat dál jak staré tak i nové.
Tržní principy a dobře nastavená pravidla můžou fungovat.
Kombinace přístupu ala Japonsko, Singapur a podobně, a přístupu ala Anglie.

Chceš si pořídit auto? Tak dolož, že máš pro něho zajištěné parkování na svém pozemku.
A k tomu časové mýto za vjezd a pobyt v centrech měst.

Vyřeší to i ty vesnice, protože tam většina lidí nemá problém s parkováním na svém pozemku. A ti, co ho mají (různé bytovky), si parkovací místo snadno pronajmou u domkařů kolem.

Auta a jejich přemnožení je mor současné společnosti.
S těmi elektrickými je to trochu lepší, protože v tom centru města aspoň nesmrdí. Ale překáží stejně.

Peníze, vybrané za ta cla, investovat do hromadné dopravy.
V centrech měst zdarma. Ale pro všechny, ne nějaké ty nesmyslné průkazky, co se musí vyřizovat, kontrolovat atd.
Za mě kravina, to raději sdílené auta, mini el auta, uber/bolt. Hromadná doprava je obtěžující. Nemáš tam žádné soukromí, všichni na sebe flušou kde jakej hnus. Přál bych ti zažít ranní špičku v chřipkové epidemii. To máš jak rozsudek. Za mě bych zrušil tu ztrátovou hromadnou dopravu busy a udělal autonomní vozy. Vždyť ty busy jezdí v noci prázdné a řve a smrdí to strašně. Ale co kdyby někdo chtěl jet. Metro asi proč ne, ale silnice a busy mi přijde utopie. Asi ti pod okny nejezdí linka s kadencí 1x10min bus. Ještě větší strop je, když tam máš zastávku a furt tam pípa zavírání dveří, to bych se šel střelit.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Dagus

Mex píše: úte led 20, 2026 6:16 pm
luky píše: úte led 20, 2026 5:16 pm
Bacha na tyhle jednodušení. Vede to k tomu, že někdo tyhle zkušenosti začne aplikovat v Praze. Víš, čím se vyznačuje Holandsko? Mají tam úplně brutální ROVINU ! Stejnou situaci jsem zažil v Erlangenu. Ale to je tak rovný město, že by podle toho šla kalibrovat vodováha. Když máme postavenou Pravu v hlubokým údolí, tak na kolo můžeš zapomenout. (Ano, v Karlíně se sice o nějaké vzkříšení cyklodopravy pokoušejí, ale nemá to valný efekt, protože tam je metro, tramvaje i autobusy.).
Pokud by pro kola byla infrastruktura, tak se jezdit bude.
Ti trochu potentní na biokolech, ti leniví na elektrokolech.
Dneska se prý elektrokol prodá už víc než biokol.
Jasný, přijedeš s elektrokolem někam na návštěvu a kam ho přiděláš? Zámek ti nepomůže, do roka jsi bez kola.
Valdano
Reputace: 234
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Ne každý má řidičák a ne každý se vyzná v předpisech, ne každý umí jezdit na kole a někdo ve vyšším věku už to třeba ani nezvládá. Aby to bylo opravdu univerzální a pro každého tak by to chtělo spíš plně autonomní robotaxi jako třeba provozuje Waymo nebo Tesla tj. zcela bez řidičů, které jezdí na zavolání podobně jako Ubr. V robotaxi není žádný řidič ani na to, aby dohlížel na jízdu. Sociálně slabší by třeba měli od města dotované karty na určitý počet km jízdou robotaxi podle nezbytných potřeb a třeba i podle toho jak daleko musejí dojíždět do práce apod. V některých městech po USA už jezdí tyto robotaxi bez řidičů delší dobu. Lidi by nemuseli mít vlastní auto ani by nemuseli mít řidičák ani znát dopravní předpisy ani umět jezdit na kole a prostě by jen zavolali robotaxi.
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte led 20, 2026 6:56 pm, celkem upraveno 4 x.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Dagus píše: úte led 20, 2026 6:22 pm
Za mě kravina, to raději sdílené auta, mini el auta, uber/bolt. Hromadná doprava je obtěžující. Nemáš tam žádné soukromí ...
Nesouhlasím s tebou. Přesto bych si nedovolil o tvém (nebo jakémkoli cizím) názoru říct, že je to kravina.
Jen je to jiný názor, než mám já.

Bydlím ve městě. Auto prakticky nepoužívám. Nevytáhnu ho častěji než maximálně jednou za měsíc.
Za běžných okolností se pohybuju prakticky výhradně na kole. A to je Brno slušně kopcovité.
Pokud ne kolo, tak nějaká socka. Naštěstí většinou elektrická (trolejbus nebo šalina).

Přímo u zastávky jsem dřív bydlel. A to v kopci, kde autobusy musely na zastávku celkem intenzívně brzdit.
Člověk to po nějaké době přestane vnímat.
To mě víc štvalo, když si bio-soused pořídil slepice (budiž), a k nim ještě kohouta (a to už je na zabití).

V poslední době jezdím míň na kole a víc sockou. Protože převážně jezdím k jinému hlavnímu zákazníkovi než dřív.
Není to proto, že by tam byly větší kopce. Nebo že bych už fyzicky nezvládal.
Ale je to proto, že musím jet velmi kolu nepřátelskou cestou (pro místní: po Křenové od Hlavasu až na Olomouckou).
Proto tvrdím, že přátelská infrastruktura je důležitější než to, jestli někde jsou nebo nejsou kopce.

Miniautům a jiným malým elektrickým pohybovadlům velice fandím.
Mex

Nový příspěvek od Mex »

Dagus píše: úte led 20, 2026 6:24 pm
Jasný, přijedeš s elektrokolem někam na návštěvu a kam ho přiděláš? Zámek ti nepomůže, do roka jsi bez kola.
Ale to je v tom Holandsku stejné.
Jednoduché elektrokolo někde z Lidlu bude dneska levnější, než značkové biokolo z nějakého koloshopu.